15 Ekim 2013 06:00

Ayan beyan taşeron

Hükümet -biz buna “devlet” diyelim- 11 yıllık icraatı süresince kamu işyerlerinde işçileri gayet de güzel istihdam ettiğini ve bundan kelli de edeceğini ayan beyan göstermiş bulunuyor.

Ayan beyan taşeron
Paylaş

Fahri Bozbaş

Hükümet -biz buna “devlet” diyelim- 11 yıllık icraatı süresince kamu işyerlerinde işçileri gayet de güzel istihdam ettiğini ve bundan kelli de edeceğini ayan beyan göstermiş bulunuyor.
“Gayet de güzel” derken, hangi cenah menfaatini zikrettiğim anlaşılmıştır herhal! Elbette ki, sermayedar-patron cenahı.
Bu tuzu kuruların ağzından konuşulsa istihdam ve çalışma hayatı sorunsuz, mesele yok!
Kestirmeden gidelim.
Bugün “çalışma hayatı, istihdam” denilince, “taşeron işçilik” telaffuz edildiğinden, sohbetimizin haftasında bu mesele üstüne fikir teatisi yapalım istedim.
Benim bildiğim kamu işyerlerinde çalışan taşeron işçi sayısı bu hükümet süresince dört misli artarak 1 milyon 800 bine yaklaşmış. Şirketlerin yüzde 95’i de yandaşmış. Oh ne güzel! Tadından yenmez bir bol bulamaçlık.
Kur bir şirket. Devlet malı deniz, yanaş yandaşına. Açlık sınırının altında seyreyleyen asgari ücretle, istediğin şartlarda çalıştır işçiyi. İstihdam tamam.
Taşeron işçinin izin konusu hep sorun. Kimin umurunda!
Fazla mesai, hak getire!
Tazminat, ara ki bulasın!
Sendika, o da neyin nesi!
Taşeron şirketler hidayete erdikçe holdingleşirken, ümüğü sıkılan işçi bir gün daha fazla evine ekmek getirmek için dert sarmalında.
Bilen bilir! İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi’nin 23.maddesinde, herkesin adaletli ve elverişli koşullarda çalışma hakkı, eşit iş için eşit ücret hakkı ve sosyal koruma önlemleri, adil ve elverişli bir ücret hakkı bulunduğu ayna gibi belirtilmiştir.
Emme velakin gel gör ki, kamu işyerlerinde kadro çeşitliliğinin en altına, kadrosuz taşeron işçilik adeta ana kadroyu oluşturacak şekilde kalıba alınmış durumda.
Oh ne güzel, ne güzel! Taşeron şirket sahibi taş taşımadan, taş atmadan kolu yorulmadan, giderek büyük sermaye sahibi olurken, taşeron işçi Azrail’le kovalamacada, kuralsız, esnek, güvencesiz, şartsız-şurtsuz bir ekmeğin derdinde!
Gidişata bakıp da, Hükümetin bütün kamu işyerlerinde taşeronlaştırmayı yerleştirme gayreti içinde olduğunu görmemenin imkanı yok. Fulsuz, net her şey ortada.
Madde bağımlısı olarak bellenmek istemem emme, Anayasanın 128. maddesi kamu işyerlerinde hizmetlerin asli ve sürekli çalışanlar tarafından yürütülmesi gerektiğini basa bas hükme bağlamış.
 Gel gelelim maddeye bağlı olan kim? Bu madde zararlı olduğundan mıdır nedir, Hükümet bu maddeye bağlı kalmak istemiyor.
Bundan mütevellit temizlikten inşaata, güvenlikten madene kamunun her alanında taşeron işçilik asli şekil olmuş vaziyettedir.
Geçen mart ayında Kozlu’da grizu patlaması sonucu ölen 8 maden işçisi, en azından yeraltı madencilik alanında taşeron işçiliğin kaldırılması hususunda bir acı işaret olmuştu. O da unutuldu.



 

ÖNCEKİ HABER

Asuriler harabeyle karşılaştı

SONRAKİ HABER

‘Bizim gibi işçilerin yönettiği bir sendika hakkımızı savunabilir’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...