15 Ekim 2013 06:00

Asuriler harabeyle karşılaştı

Baskılar ve çatışmalar nedeniyle yaşadıkları, Silopi’ye bağlı Körseli köyünü terk ederek Avrupa’daki çeşitli ülkelere göç eden Hıristiyan Asuri ailelerin bazıları köylerine dönmeye başladı.

Asuriler harabeyle karşılaştı
Paylaş

Baskılar ve çatışmalar nedeniyle yaşadıkları, Silopi’ye bağlı Körseli köyünü terk ederek Avrupa’daki çeşitli ülkelere göç eden Hıristiyan Asuri ailelerin bazıları köylerine dönmeye başladı. Terk ettikleri topraklara yıllar sonra dönmenin heyecanını yaşayan Asuriler, harabeye dönmüş evleri ve kiliselerini görünce büyük hüzün yaşadı.

Çatışmaların yoğun olarak yaşandığı 1989 ve 1992 yılları arasında Belçika başta olmak üzere Avrupa’nın çeşitli ülkelerine göç etmek zorunda kalan Hıristiyan Asuriler çatışmaların durması nedeniyle geri dönme kararı aldı. Şırnak’ın Silopi ilçesine 15 kilometre uzaklıktaki Körseli köyüne dönen aileler, karşılaştıkları yıkım karşısında hüzünlendi. Yıkılmış ve harabe haldeki evlerle karşılaşan köylüler, şartların iyileşmesi halinde Avrupa ülkelerinde yaşayan tüm yakınlarının dönmek istediğini söylediler.

‘BİZİ HOR GÖRMEYİN’

Belçika’dan dönen 57 yaşındaki Pavlos Bagtaş, köylerinden geriye harabelerin kaldığını belirterek, “Köyümüz yıkılmış, hiç bir şey kalmamış, harabeye dönmüş. Türkiye Cumhuriyeti kanunları ve adaletine sığınıyoruz. Bize el uzatsınlar. Köyümüzü yeniden inşa edeceğiz, yeniden yapacağız. Bize yardımcı olsunlar. Buradaki halktan da rica ediyoruz. Bizi hor görmesinler” dedi. Avrupa’da her şeyleri olduğunu ama huzurları olmadığını söyleyen Bagtaş, karşılaştıkları yıkım manzarasına rağmen köyüne döndüğü için çok mutlu olduğunu söyledi. Bagtaş, Sanki yeniden doğduk” dedi.

KİLİSE TALAN EDİLMİŞ

Körseli köyünde bulunan 440 yıllık kilisenin talan edilerek harabeye döndüğünü anlatan Mehmet Onuk ise bu tahribatın bilinçli olarak yapıldığını söyledi. Onuk, Cumhuriyet Savcılığına kilisede tahribat yapanlar hakkında soruşturma başlatması çağrısında bulundu.
“Bugün burada, 1992’den beri köylerinden çıkartılmış, yerlerinden, yurtlarından edilmiş, göçe zorlanmış, Avrupa ve dünyanın farklı bölgelerine göçmüş Körseli köylülerinin dönüşü için toplandık” diyen Onuk, “25 yıllık geri dönüş isteğimiz, çabalarımız, devletin yetkili kurumlarına yapmış olduğumuz müracaatlar, nihayet sonuçlandı. Bu sadece bizi değil, atalarının doğup, büyüdüğü toprakları merak eden çocuklarımızı da sevindirmiştir” dedi. (Şırnak/DHA)

ÖNCEKİ HABER

JİTEM’ci listesi var ama bakmak yasak!

SONRAKİ HABER

Ayan beyan taşeron

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa