14 Ekim 2013 15:42

Kentsel dönüşümün silahı: Çeteleşme

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi, Maltepe Gülsuyu’da uyuşturucu çetelerine ve çetelere tepki gösteren halka yönelik saldırılara ilişkin gözlem raporunu açıkladı.

Kentsel dönüşümün silahı: Çeteleşme
Paylaş

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi, Maltepe Gülsuyu’da uyuşturucu çetelerine ve çetelere tepki gösteren halka yönelik saldırılara ilişkin gözlem raporunu açıkladı. Raporda mahalleliler, mağdurlar, tanıklar ve kitle örgütü ve siyasi parti temsilcileriyle yapılan görüşmelerde öne çıkan görüşün çeteleşmenin kentsel dönüşümle doğrudan bağlantılı olduğu ifade edildi. Kentsel dönüşüm çalışmalarıyla birlikte mahallede uyuşturucu ve fuhuşun bilerek yaygınlaştırıldığı, halkın çeteler tarafından sürekli olarak tehdit ve saldırıya maruz kaldığına dikkat çekildi.

Rapor, İHD İstanbul Şubesinde, bugün yapılan basın toplantısıyla açıklandı. İHD Şube Başkanı Ümit Efe, 2009 yılından itibaren Gülsuyu Mahallesi’nde “uyuşturucu, fuhuş ve çocuk pornosu” pazarı yaratılmaya çalışıldığını söyledi. Mahalle halkının çeteler tarafından sürekli tehdit edildiğini kaydeden Efe, özellikle kadınların tacize uğradığına dikkat çekti. Efe, kadınların anlattığı bir olayı şöyle aktardı: “Silahlı kişiler çok rahat bir şekilde evlerin kapılarını çalıyor. Elindeki silahı kadınların eteğini altından sokarak, ‘Bu bölgeyi terk edeceksiniz’ diyerek tehdit ediyorlar.”

‘MOBESE KAMERALARI ÇETELERİ NEDEN GÖRMÜYOR?​’

Gülsuyu’da yaşananların basit bir çeteleşme değil, “kontra” faaliyetler olduğuna dikkat çeken Ümit Efe, çete faaliyetlerinin aleni yürütülmesine rağmen polisin şu ana kadar ciddi bir soruşturma yürütmediğini söyledi. Efe, şöyle devam etti: “Mahallede dört mobese kamerası var. Olayları her cepheden görüntüleyen kameralar nedense o günlerde çalışmıyor. Saldıran kişiler isimlerini bağırarak söylüyor. Ama bu kişiler bulunamıyor. Bu olaylara şu ana kadar ciddi bir gözaltı yok. Sadece 7 kişinin gözaltına alındığı bir operasyon yapıldı. Buradan sadece bir kişi tutuklandı.”

Aynı süreçte saldırılara tepki gösteren kitle örgütü temsilcileri ve mahallelilere operasyonlar yapıldığını hatırlatan Efe, halkın, çetecilerin polis tarafından korunduğu endişesiyle kendilerini güvende hissetmediklerini vurguladı.


ÇOCUKLAR BİLİYOR EMNİYET BİLMİYOR!

İHD Şube Başkanı Efe, 19 Ağustos ve 10 Eylül 2013 tarihleri arasında yaşanan çete saldırılarına ilişkin emniyetten doyurucu bir açıklama alamadıklarına dikkat çekti. Efe, “Birçok kişinin silahla yaralanmasına, kurumların basılmasına neden olan ortamın kontrol altına alınarak suçluların yargı önüne çıkartılmasında önleyici hiçbir tedbir almayan devletin tüm yetkili kurumları ve kolluk güçleri Hasan Ferit Gedik’in ölümünden sorumludur” dedi. Çete üyelerinin çoğunun yerleşik olduğunu da tespit ettiklerini söyleyen Efe, sokaktaki en küçük çocuğun bile bu çeteler hakkında bildiği şeyler olduğunu, buna rağmen polisin harekete geçmemesinin şüpheli olduğuna vurgu yaptı.


HER ŞEY ALENİ

İHD’nin Gözlem Raporu’nda görüşüne yer verilen mahallelilerin ve kitle örgütü temsilcilerinin, çete üyelerinin saldırılarına ilişkin anlattıkları dikkat çekici. Son birkaç aydır mahallenin her yerinde uyuşturucu satışı, tehdit, silahlı saldırılar herkesin gözü önünde cereyan ediyor. Buna ilişkin herhangi bir adli işlem yok. Raporda yer alan olayların bazıları şöyle:
*Saldırılardan bir buçuk ay öncesine torbacılar hemen hemen her kahvenin önünde rahatça satış yapıyor.
*Kızını bu çetelerin elinden kurtarmak için yurda vermek isteyen bir anne ve baba çete üyeleri tarafından darp ediliyor.
*28 Haziran’da bir minibüs hattında çalışan kişi, çete üyeleri tarafından, ‘Bu plaka bu hatta çalışmayacak’ denilerek silahla  tehdit ediliyor.
*16 Temmuz’da kiralık minibüs işleten O. İ’ye ait olan minibüsün, anahtarını ve ruhsatı isteniyor. Araç şoförü darp ediliyor. Daha sonra dört çete üyesi durakta aile beklerken çapraz ateş açıyor. (İstanbul/EVRENSEL)
 

ÖNCEKİ HABER

Maden işçileri bayram öncesi dolandırıldı

SONRAKİ HABER

400 milyon çocuk yoksulluk kıskacında

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa