14 Ekim 2013 14:03

Kerry'den 'Barış için Esad gitmeli' dayatması

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Cenevre 2'nin çok yakında toplanması için çağrıda bulundu. Kerry, Beşar Esad'ın yetkilerini geçiş hükümetine devretmemesi halinde barışın mümkün olmadığını iddia etti.

Kerry\'den \'Barış için Esad gitmeli\' dayatması
Paylaş

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Cenevre -2'nin çok yakında toplanması için çağrıda bulundu.  Kerry, Beşar Esad'ın yetkilerini geçiş hükümetine devretmemesi halinde barışın mümkün olmadığını iddia etti.

Londra'da BM Suriye Özel Temsilcisi El Ahdar el İbrahimi ile görüşen Kerry, barış konferansı için acilen tarih belirlenmesi gerektiğini söyledi. Esad'ın barışı getirebilecek meşruiyeti kaybettiğini söyleyen Kerry, bu yüzden geçiş hükümetinin kurulması gerektiğini iddia etti.

LAVROV'DAN ABD'YE ÇAĞRI

Öte yandan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, ABD'ye Cenevre 2'ye katılmayacağını açıklayan Suriye Ulusal Konseyi'ni ikna etme çağrısı yaptı.

Aşırı grupların Suriye’nin bazı bölgelerindeki kontrolü ele geçirmesinin son derece ciddi bir tehlike olduğunu belirten Lavrov, Suriye Ulusal Konseyi adlı muhalif grubun 2. Cenevre Konferansına katılmayacağını açıklamasının Batı’nın Rusya ile bu konuda yaptığı anlaşmayı uygulayabilecek yeterlilikte olmadığını gösterdiğini söyledi.

Lavrov, Suriye’deki mevcut krizden çıkışı sağlayacak yol konusunda genel bir anlaşmaya varılabilmesi için muhaliflerin 2. Cenevre Konferansına katılması gerektiğine dikkat çekerek “Ulusal Konsey’in başkanlığını yapan George Sabra’nın açıklaması, bize konferansı düzenlemekte acele etmemiz gerektiğini ve bu konudaki en temel engelin de Batılı ortaklarımızın hala muhaliflere söz dinletecek durumda olmaması olduğunu bir kez daha ispat etti” dedi.

ABD'yle yaptıkları anlaşmaya işaret eden Lavrov, “Amerikalı ortaklarımız bize muhaliflerin 2. Cenevre Konferansına katılacakları konusunda güvence vermişti. ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, birkaç gün önce bana bu konu üzerinde etkin bir şekilde çalıştıklarını ve kısa sürede sonuç alacaklarını söylemişti; ama görüyoruz ki hala herhangi bir sonuç elde edememişler” dedi.

2. Cenevre Konferansına katılmaya ikna edebilecek ölçüde dahi muhalifler üzerinde etkili olamayan ABD'nin Rusya’yı Şam üzerinde etkili olamamakla suçlamasına tepki gösteren Lavrov şunları söyledi:

“Amerikalı yetkililerin sürekli olarak ‘2. Cenevre Konferansının düzenlenmesi yönünde hareket ediyoruz; önemli olan Rusya’nın Şam üzerinde etkili olabilmesidir’ diye açıklamalarda bulunmasını hayretle izliyoruz. Bizim Rusçada kullandığımız bir söz var: ‘Ağrıyı hissetmemesi için birinin başına mendil koymanın faydası yoktur’ 2. Cenevre Konferansına katılmayacağını açıklayan Suriye yönetimi değildir. Onlar, hiçbir şart öne sürmeksizin Cenevre Konferansına katılacaklarını açıkladılar. Oyun oynayan ve konferansa katılmayı reddeden muhaliflerdir; dolayısıyla da muhalifler üzerinde etkili olamayan Amerika’dır.” (DIŞ HABERLER)


Suriye Ulusal Konseyi: Cenevre'ye gitmeyeceğiz - http://www.evrensel.net/haber/70015/suriye-ulusal-konseyi-cenevreye-gitmeyecegiz.html#.UlvQylO6rxU

ÖNCEKİ HABER

19 yaşındaki işçi fabrikada can verdi

SONRAKİ HABER

Baskılara karşı duyarlılık çağrısı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...