14 Ekim 2013 13:09

Grevdeki Leroy Merlin işçilerine ziyaretçi akını

Türkiye’nin ilk AVM ve yapı market grevi olarak tarihe geçen Leroy Merlin grevi Kurban Bayramı arifesinde de coşkuyla devam ediyor. 12. gününe giren grevi daha da güçlendirerek sürdüreceklerini kaydeden grevci işçiler anlaşma sağlanamazsa grev alanını bayram yerine çevireceklerini söyledi.

Grevdeki Leroy Merlin işçilerine ziyaretçi akını
Paylaş

Filiz Tali

Türkiye’nin ilk AVM ve yapı market grevi olarak tarihe geçen Leroy Merlin grevi Kurban Bayramı arifesinde de coşkuyla devam ediyor. 12. gününe giren grevi daha da güçlendirerek sürdüreceklerini kaydeden grevci işçiler anlaşma sağlanamazsa grev alanını bayram yerine çevireceklerini söyledi.

Sosyal-İş Kurban Bayramı’ndan önce Leroy Merlin Bursa mağazasında bir basın açıklaması düzenlendi. Basın açıklaması, emek dostlarının kitlesel katılımıyla adeta şenliğe dönüşürken halaylar ve sloganlar durmadı. Basın açıklamasına DİSK’e bağlı Birleşik Metal-İş üyesi Bosch işçileri, DİSK Tekstil Bursa Şube yönetici ve üyeleri, KESK’e bağlı sendikaların yöneticileri, İznik Emek Platformu, CHP Osmangazi İlçe Örgütü, ÖDP Bursa İl Örgütü, Halkların Demokratik Partisi, İşçi Dayanışması Derneği ile çeşitli demokratik kitle örgütleri katıldı.

Açıklamada sık sık “AVM’nin kaderi sendikayla değişir”, “Direne direne kazanacağız”, “Leroy Merlin işçisi direnişin simgesi” gibi sloganlar atıldı.

Ziyarete gelen siyasi parti, kitle örgütleri temsilcilerinin yaptıkları konuşmalarda dayanışmanın devam edeceği vurgulandı. Halkların Demokratik Partisi adına konuşan Hakkı Tali; Leroy Merlin işçilerinin grevinin AVM’lerde sendikasız, güvencesiz olarak her türlü kuralsızlıkla çalıştırılan milyonlarca işçi açısından bir umut haline geldiğini söyledi. Leroy Merlin işçilerini bu mücadelede yalnız bırakmayacaklarını söyleyen Tali, sizlerle birlikte kazanıncaya kadar buradayız dedi.

İznik Emek Platformu adına konuşan Hüseyin Ercan; “İznik’te çalışan emekçiler olarak sizlerin grevi ile dayanışmak için buraya geldik” diyerek başladığı konuşmasında Leroy Merlin işçisinin içine girdiği mücadeleden başarıyla çıkacağına inandıklarını dile getirdi. Ercan da grevle dayanışma içerisinde olmaya devam edeceklerini vurguladı.

CHP Bursa Milletvekilleri Sena Kaleli ve İlhan Demiröz de Bursa grevini ziyaret edenler arasındaydı. Milletvekilleri yaptığı konuşmalarda grevle dayanışma içinde olduklarını kaydettiler. Milletvekilleri, Leroy Merlin Bursa mağazası yönetimiyle de bir görüşme yaparak işçilerin taleplerini bir kez daha ilettiler.

Dayanışmaya gelen kurumlara sendika adına açıklamada bulunan İstanbul Şube Başkanı Mahsun Turan, anlaşmazlıkla sonuçlanan görüşmelerini takiben greve çıkma nedenlerini anlattı. Grev sürecinde, işverenin daha önce kabul etmediği maddelerde bazı adımlar attığını, ancak bu adımların işçilerin taleplerinin karşılanması noktasından çok uzakta olduğunu vurgulayan Turan, işvereni, sendikanın ve üyelerinin haklı ve makul taleplerine kulak vermeye çağırdı.

UZLAŞMA YERİNE GREV KIRICILIĞI

İşverenin grevi kırmaya yönelik hukuka aykırı uygulamalar yaptığına dikkat çeken Turan, “11 gündür süren grevimiz karşısında, taleplerimizi karşılayacak olumlu adımların atılmamış olması yetmezmiş gibi işverenlik, hukuka aykırı olarak sistematik bir şekilde grev kırıcı uygulamalarda da bulunmuştur. Ülkemizdeki mevcut yasalara aykırı bir şekilde, greve katılan işçilerin işleri, greve katılmayan ve farklı bölümlerde çalışan işçilere, sadece bağlı bulunduğu firmanın ürünlerini tanıtmakla görevli firma elemanlarına yaptırılarak, grevdeki üyelerimizin yerine yasalara aykırı şekilde yeni işçiler işe alınarak ve buna benzer diğer yollarla grev kırıcılığı uygulanmaktadır. Grevimizi kırmaya yönelik olan hukuka aykırı bu uygulamalar, tutulan 100’e yakın tutanakla tespit edilmiş ve gereken hukuksal işlemler sendikamız tarafından başlatılmıştır” şeklinde konuştu.

GREV BAYRAM OLSUN

Kurban Bayramı’na günler kala süren grevlerini bayramda da aynı kararlılıkla sürdüreceklerini kaydeden Turan, “Hepinizin bildiği gibi bayramlarda küçükler, büyüklerin ellerini öpmeye, bayramlaşmaya gider. İşveren taleplerimize kulaklarını tıkamaya devam ederse, Kurban Bayramı’nda büyüklerimiz bize ellerini getirecek. Leroy Merlin işvereni taleplerimize kayıtsız kalmayı sürdürürse grevimizi Kurban Bayramı’nda da, eşlerimizle, çocuklarımızla, annelerimizle, babalarımızla ve tüm aile büyüklerimizle grev alanında bayramlaşarak sürdüreceğiz.” dedi. (Bursa/EVRENSEL)




 

ÖNCEKİ HABER

Bir sürü Mustafa Mutlu\'muz ama çok mutsuz bir gazeteciliğimiz var

SONRAKİ HABER

TTB\'den özel hastane zammına tepki

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...