14 Ekim 2013 06:00

Kabahat sende değil seni sevende!

Başbakan’ın ‘iyi bir arkadaşımız’ dediği Eskişehir Valisi Tuna skandallarına yenisini ekledi. Eskişehir’de yüzlerce kişiye, ‘Gezi’ intikamı olarak Kabahatler Kanunu’na göre ceza kesildi. O tarihte kentte olmayanlara bile...

Kabahat sende değil seni sevende!
Paylaş

Eylem Lodos / Engin Deniz Ergin

Başbakanın ‘iyi, hoş bir arkadaştır’ dediği Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna, ‘çalışmalarına’ ara vermeden devam ediyor. Polislerce dövülerek öldürülen Ali İsmail Korkmaz olayıyla ilgili ‘Arkadaşları yapmıştır’ diyerek, Ali İsmail Korkmaz’ın avukatlarını illegal örgütlerle bağlantılı olmakla itham ederek, Ali İsmail Korkmaz’la ilgili haberler yapan gazeteci İsmail Saymaz’a hakaret içeren e-posta göndererek gündeme gelen Vali Tuna, bu kez de Eskişehir’de Gezi eylemlerine katılanlara kesilen para cezalarıyla gündeme geleceğe benziyor.

148 BİN LİRA PARA CEZASI

Eskişehir’de Gezi direnişine katıldıkları için 427 kişiye toplam 148 bin 365 lira para cezası kesildi. Ancak ceza kesilenlerden bir kısmının o ödemlerde Eskişehir’de olmaması dikkat çekiyor. Ve bu olay, yetkililerin elinde bir liste olduğu ve o listeye göre ceza kesildiği düşüncesini akıllara getiriyor. Bazı kişilere ise birden fazla ceza kesildiği belirtildi. 24-25 Ağustos’ta Yunus Emre Caddesi üzerinde gerçekleştirilen eyleme katıldığı iddia edilen 48 kişiye 16 bin 464 lira, 7 Eylül’de Espark Alışveriş Merkezi önündeki kaldırım taşlarını sökerek yolu trafiğe kapatıp, tramvay geçişini engellediği öne sürülen 30 kişiye 15 bin 204 lira para cezası kesildi. 9 Eylül’deki eylemde tramvay yolunu trafiğe kapattığı iddia edilen 40 kişiye ise 21 bin lira para cezası kesildi.

‘DEVRİM TRENİ’NE CEZA

10 Eylül’de hayatını kaybeden Ahmet Atakan’ı anma gösterisinde demiryolu ile hemzemin geçidi kapatanlara da para cezası kesildi. Eyleme katıldığı öne sürülen 112 kişiye 334’er liradan toplam 38 bin lira ceza kesildi. Ayrıca polis, söz konusu 112 kişi hakkında ‘Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet ederek ‘Gece yürüyüş, eylem yapmak’, ‘Demiryolunu ulaşıma kapatarak trenin gideceği yolu kapatmak, araç yolunu ulaşıma kapatmak’ ve ‘Kamu malına zarar vermek’ gerekçeleriyle savcılığa suç duyurusunda bulundu.
12 Eylül’de İbrahim Karaoğlanoğlu Caddesi’nde ki eyleme katıldığı iddia edilen 35 kişiye 12 bin 5 lira, 15 Eylül’de Espark Alışveriş Merkezi önünde yapılan açıklamaya katıldığı iddia edilen 132 kişiye 45 bin 276 lira para cezası kesildi. Cezaların 136 bin 171 lirasının Trafik Kanunu’na, 12 bin 194 lirasının ise Kabahatler Kanunu’na göre kesildiği belirtildi.


HÜKÜMET SESİNİ ÇIKARANLARI SİNDİRMEYE ÇALIŞIYOR

Ceza alanlardan biri de Sinejan Kut. İstanbul’da başlayıp tüm Türkiye’ye yayılan eylemlere karşı hükümetin öfkesinin hâlâ sürdüğünü söyleyen Kut, hükümetin para cezalarıyla, soruşturmalarla hükümetin uygulamalarına karşı sesini çıkaranları, muhalefet edenleri sindirmeye çalıştığını söylüyor. Kesilen para cezalarına sebep olarak gösterilen ‘İzinsiz gösteri yapma’nın AİHM kararlarında pek çok kez mahkum edildiğini vurgulayan Kut, “Bu kararlara göre toplantı ve gösteri yürüyüşü yapma hakkı demokratik sistemin etkili işlemesinde çok önemli ve ifade özgürlüğüyle de bağlantılı. Sokaklar ve diğer kamusal alanlar her ne kadar araçlar ve yayalar için geçiş yolları da olsa, aynı zamanda toplantılar için de meşru alanlardır. AİHM içtihadına göre bunlar bir toplantı ve gösteri yürüyüşünün doğal sonucudur” dedi.


‘BUNLAR SIRADAN CEZALAR DEĞİL’

Altı farklı eylemden hakkında para cezası kesilenlerden biri Anadolu Üniversitesi Öğrencisi  Soner Türkyılmaz. Eskişehir’de gerçekleştirilen demokratik eylemlerin tümüne katıldığını belirten Türkyılmaz, eyleme katılmanın suç olmadığını vurguladı. Bu eylemlerin hiçbirinde polisin herhangi bir uyarıda bulunmadığına dikkat çeken Türkyılmaz, herhangi bir müdahalenin de söz konusu olmadığını kaydetti. Vali Tuna’nın eleştirilmesinin ve İsmail Saymaz’a gönderdiği mailin ortaya çıkmasının ardından cezaların gelmeye başladığına dikkat çeken Türkyılmaz, “Ben de burada öğrenciyim, Ankara’daki evime 6 tane ceza gönderilmiş bir tanesi 343 TL. Bir öğrencinin bunu ödeme imkanı yok, ben de avukatlarla görüştüm. Bunda usül hatası olduğunu söylediler. Bunlar sıradan bir trafik cezası değil, siyasi bir oyun. Bunu da vali veya emniyet müdürlüğü planlamış olabilir” dedi. (Eskişehir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Dershaneye gerek yok, çünkü 4+4+4 eleyecek

SONRAKİ HABER

Vakıfbank, Dünya Kulüpler Kupası şampiyonu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...