14 Ekim 2013 06:00

Tuğla patronları anlaşmaya uymuyor

Diyarbakır Kabi'de 1 Mayıs’ta sigorta talebiyle 1 hafta grev yapan tuğla işçileri, patronların sigorta talebini kabul etmesi üzerine grevi sonlandırmıştı. Ancak geçen süre içerisinde patronlar sözlerini tutmadı.

Tuğla patronları anlaşmaya uymuyor
Paylaş

Diyarbakır’ın Kabi beldesindeki tuğla fabrikası patronları grev sonrası yapılan anlaşmaya uymuyor.

1 Mayıs’ta sigorta talebiyle 1 hafta grev yapan tuğla işçileri, patronların sigorta talebini kabul etmesi üzerine grevi sonlandırmıştı. Ancak geçen süre içerisinde patronlar sigorta talebini karşılamadığı gibi  yüzde 10 zammı da uygulamadı. Sözlerin tutulmaması üzerine birçok işçi işten ayrıldı.

Cam Keramik İş Diyarbakır Temsilcisi Salih Karagöz, 7 Kasım’da noter şartının kalkmasıyla, işçilerin sendikaya üyeliğinin kolaylaşacağını söyleyen Karagöz, tuğla işçilerini Cam Keramik-İş etrafında birleşmeye çağırdı.

SENDİKANIN DEDİĞİNİ YAPMALIYDIK

İşten ayrıldığını ve bir bakkal dükkanı açtığını söyleyen M.Can Altun, tuğla patronlarının sigorta sözünü yerine getirmemesi nedeniyle işten ayrıldığını ifade etti. Mayıs ayındaki grevden sonra bir ay daha çalıştığını ve sonra işi bıraktığını vurgulayan Altun, “Patronlar sigorta sözünü tutmadı. Grev zamanında bunun mücadelesi verildi. Ama patron sözünü tutmayınca işçinin çalışmaması lazımdı. Ama hâlâ çalışıyor işçiler. Grevdeki pazarlığımız ya sigorta ya da yüzde 10 zamdı. Grev zamanında sendikanın dediği yapılsaydı, grev 1-2 ay daha sürdürülseydi, birlik korunsaydı böyle olmazdı” dedi.

İŞÇİLER BÖLÜNDÜ

Şeyhmus Taş da patronların sigorta sözünü yerine getirmemesi nedeniyle işten ayrılan bir işçi. 10 yıldır tuğlada çalıştığını dile getiren Taş şöyle devam etti; “Geçen 1 Mayıs’taki grevi de sigorta hakkı için yaptık. İşçilerin bir kısmı sigortayı istemedi gitti çalıştı, bir kısmı ‘sigortasız çalışmayız’ dedi. Ben sigorta olmadığı için işi temelli bıraktım. Arkadaşım da öyle yaptı. Benim gibi yüzlerce işçi var işi  bırakan. Bazı patronlar işçileri kandırdı ‘Gelin iş başı yapın sigorta yapacağız’ diye. İş başı olunca da sözlerinden döndüler. Bazı işçiler çalıştı bazıları çalışmayınca işçi bölündü. Çalışmayanlar da mecbur kaldılar çalışmaya.”

HER YIL DAHA İYİ MÜCADELE EDİYORUZ

Mehmet Nuri Varlı ise 1 haftalık grevin önceki grevlere göre daha iyi olduğunu, önümüzdeki sene daha kararlı bir mücadele ile haklarını alabileceklerini düşünüyor. “Grev sürecinde de sendikanın işçiye yardımı çok oldu doğrudur. Ama işçiler arasında birbirine güven az olunca, birlik beraberlik de zayıf oluyor. Eskiden greve gittiğimizde 1 bilemedin 2 gün sürerdi. Bu sefer bir hafta sürdü. Her yıl önceki yıla göre daha iyi mücadele veriliyor. Bu yıl sorunların çözüleceğine inanıyorum” diye konuştu. Sigorta olmadığı sürece tuğlada çalışmanın kimseye faydası olmadığını söyleyen Varlı “Tuğlada sigorta olmadığı sürece ben de artık çalışmayı düşünmüyorum. Sağlık güvencesi ve emeklilik olmadıktan sonra tuğla işi boştur” dedi.

SENDİKA BÜRO AÇSIN

Şeyhmus Yaşar son yıllarda yaptıkları grevlerin herkese, birlik olmadan bu sorunların çözülemeyeceğini öğrettiğini belirterek “15 yıldır çalışıyorum bu fabrikalarda. Greve giriyoruz. Bir hafta çavuş geliyor bazı işçileri götürüyor, çalıştırıyor. Böyle birlik olmayınca da başarıya ulaşamayız. Grevde sigorta konusunda anlaşma oldu ama sonra araya başkaları girdi, iş bozuldu. Bazı fabrikalar sadece 4-5 kişiyi sigortalı yaptı. Onlar da çavuşları yaptılar” dedi. Sendikanın Kabi’de bir büro açması gerektiğini söyleyen Yaşar “Birkaç yıldır sendikayı burada görüyorum. Sendika çok çabaladı ama işçiler bir araya gelmedi. Sendikanın başarılı olması için burada bir büro açması lazım.İşçilerin sürekli her gün ilişkiye geçmesi lazım. Böyle olsa ben on işçi arkadaşımla gelir sendikalı olurum” şeklinde konuştu.

SORUNLARIN ÇÖZÜMÜ SENDİKADAN GEÇİYOR

Cam Keramik İş Diyarbakır Temsilcisi Salih Karagöz: 1 Mayıs’ta gerçekten güzel bir adım atıldı.  Bayağı bir ilerleme de kaydettik. Yalnız bir eksiğimiz oldu. İşçilerle tam olarak anlaşamadık. Sözlü anlaşma olmaz. Bunu yazıya dökelim, anlaşma hazırlayıp sendika sizin adınıza imzalasın. Bu yıl zam olmasa da sigorta talebini kazanalım, yazılı bir anlaşmaya dökelim dedik. İşçiler ‘patronlar söz verirse sorun kalmaz’ dedi. Patronlar söz verdi. Bazı patronlar sigorta yapmadı, kimi patron zam yerine sigorta yapacağız, kimi ise zam vereceğiz sigorta yapmayacağız dedi. Ama grevden sonra ne zam ne de sigorta yapıldı. Sözlerini tutmadılar. İşçiler fabrika değiştirdi, birçoğu işten ayrıldı. Bu sorunları aşmak için işçilerin sendika etrafında örgütlenmesi lazım. 7 Kasım’dan itibaren sendikalı olmak için noter şartı kalkıyor. Bir İnternet şifresiyle üyelik olacak. Bu bizim için olumludur. İşçiler, Cam Keramik İş’te örgütlenmeli. Artık sendika resmi bir muhatap olarak patronlarla muhatap olabilsin, işçilerin haklarıyla ilgilensin. Bu yıl da ortaya çıktı ki patronlarla sözlü anlaşma yaparak bu sorunları çözemeyiz. (Diyarbakır/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Leroy Merlin\'de grev yeri bayram yeri olacak

SONRAKİ HABER

‘Artık dönebilirsiniz’ demekle olmuyor!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...