12 Ekim 2013 10:37

Hayvan üreticilerine bayram gelmiyor

Kurban Bayramı için belediyelerin belirlediği alanlarda kurban pazarları kurulmaya başladı. Vatandaşlar kurulan pazarlardan bütçesine göre keseceği kurbanlığı seçiyor. Kimisi küçükbaş alıyor, kimisi büyükbaşa ortak oluyor. Vatandaşların bir kısmı kurban pazarını ucuz bulurken, birçoğu da pahalılığından dert yanıyor. Peki ya hayvan üreticileri?

Hayvan üreticilerine bayram gelmiyor
Paylaş

Didem Çelik / Ayşegül Sağlam

Kurban Bayramı için belediyelerin belirlediği alanlarda kurban pazarları kurulmaya başladı.  Vatandaşlar kurulan pazarlardan bütçesine göre keseceği kurbanlığı seçiyor. Kimisi küçükbaş alıyor, kimisi büyükbaşa ortak oluyor. Vatandaşların bir kısmı kurban pazarını ucuz bulurken, birçoğu da pahalılığından dert yanıyor. Peki ya hayvan üreticileri?
Hayvan üreticileri, bayram yaklaşınca ülkenin farklı illerinden bütün bir kış yetiştirdikleri hayvanlarını alıcıya sunmak için yola koyuluyor. Bir hayvanın bütün kış yediği; samanın, yemin fiyatı hep artıyor, ancak satıcılar hayvan fiyatlarını artıramıyor. Çünkü, eğer memleketlerinden getirdikleri hayvanlar satılmazsa, maliyetlerine bir de geri götürme parası eklenecek.

SAMANIN TONU 1200 LİRA

Kocaeli’nin Körfez ilçesinde kurulan kurban pazarındayız. Samsun Çarşamba’dan gelen Hayvan Üreticisi Harun Kocadağ, satışların iyi olduğunu ama hayvanların da ucuza satıldığını anlatıyor. “Bu kış samanın tonuna 1200 lira verdik. Hayvanı satmaya geldik, samana çok para verdik diye daha pahalıya da satamıyoruz. Gelir gideri karşılamıyor ama 6 senedir buraya geliyoruz. Oluşan çevreyi de dağıtmak istemediğimizden geliyoruz, belki bu sene daha iyi olur diye” diyor.

AHIRIMIZDAKİ HAYVANA BAKAMIYORUZ

Ersin Sarıoğlu da Çarşamba’dan gelmiş Kocaeli’ye. Bir ahır hayvana bir araba saman verdiklerini anlatıyor. Bunun da yaklaşık 15-20 bin tuttuğunu burada kaldıkları süre boyunca da ortalama 10 bin lira masraf yaptıklarını, fakat satışların giderlerini karşılamadığını söylüyor. Bakanın bu yıl ithal hayvan getirmeyeceklerini açıkladığını söyleyen Sarıoğlu “İthal hayvan gelmiyor, ama bir çuval yem 15-20 lira bu durumda biz elimizdeki hayvana bakamıyoruz. Kasaba gitsek daha ucuza geliyor. Eskiden 100 baş hayvan çıkarken bugün köyden bir tek bizim aile hayvan getirdi” diyor.


ÜRETİCİLER HAYVANLARIN YANINDA YATIYOR

Hayvan üreticiler, Kocaeli’de kaldıkları süre boyunca, hayvanların içinde yatıyorlar. Hayvan sahiplerine kalacak yer verilmesini ve hayvanların pazar alanında kaldığı süre boyunca veteriner gözleminde olmasını talep ediyorlar.

Ersin Sarıoğlu “Körfez belediye başkanı burada kapalı bir pazar alanı yapabilir. Sonuçta biz burayı kura ile çekiyoruz ve yaklaşık iki bin lira kira ödüyoruz. Öyle bir yerde olursa neyse kirası verilir, ama daha iyi bir yerde kalabiliriz” diyor.

Sivas’tan gelen Hayvan Üreticisi İbrahim Özkan, birçok kurban pazarlarındaki şartların daha iyi olduğunu buralarda neden uygulanmadığını anlamadığını söylüyor.” Mal sahipleri kameralı sistem ile hayvanları takip ediyor, biz ise burada bütün gece soğukta hayvanların başına bir şey gelmesin diye geziyoruz” diyor. Işıklandırmadan tutun da lavaboya kadar pazar alanının alt yapısının yetmediğine vurgu yapıyor Özkan. (Kocaeli/EVRENSEL)

SONRAKİ HABER

Oyun10 oyunları

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...