30 Mayıs 2011 10:31

Arap baharı kapıları kırdı

1967’de İsrail tarafından işgal edilen ve son dört yıldır da Siyonist ülke tarafından siyasi ve ekonomik abluka altına alınan Gazze’de bulunan Refah sınır kapısı sonunda açıldı. Milyonlarca Filistinli, dünyanın en büyük açık hava hapishanesi olarak adlandırılan Gazze’den özgür bir şekilde Mısır’a ge&cc

Paylaş

GEÇİŞ YASAKTI

2005 yılında İsrail’in bölgeden çekilmesinden birkaç yıl sonra Gazze Hamas’ın etkisi altında  girdi. İsrail bunu bahane olarak kullanarak Mısır’ın da yardımıyla Gazze’ye havadan, karadan ve denizden abluka uyguladı. Son 4 yıl boyunca hastalar, işadamları ve diplomatlar dışında hemen hiçbir Gazzeli dışarı çıkamadı. Ekonomik hayatı denetimi altına alan İsrail Filistinliler’in özgürce ulaşım yapmalarına engel olmaktaydı. Bu nedenle Gazze’deki Filistinliler ulaşımlarını açtıkları yer altı tünelleriyle sağlamaktaydı. Ocak 2008’de, Hamas’ın sınırın belli noktalarını havaya uçurmasıyla ancak sağlanabilen kitlesel geçişler sayesinde Gazzeliler Mısır’a hücum etmiş, günlerce alışveriş yapmış ve bölgeye mal taşıyabilmişti.

İKİ TARAF İÇİN DE İYİ

Flistinliler ablukanın sadece seyahatleri ve malların girişini etkilemediğini, beyinlerinin ve düşüncelerinin de abluka altına alındığını belirterek kapının açılmasından dolayı mutlu olduklarını belirttiler. Gazze’de sınır yetkilisi Hatim Avide, sınırın açıldığı günün Gazze için tarihi bir öneme sahip olduğunu ve bundan sonraki hedefin  Gazze’ye yönelik ablukanın kaldırılması olduğunu belirtti.  Öte yandan Mısır vizelere hemen cevap vermemekle eleştiriliyor. Gazzeliler, sınır kapısının açılmasının Mısır için de faydalı olacağının altını çiziyor. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Yunanistan’da darbe olabilir iddiası

SONRAKİ HABER

Nükleer yerine, yenilenebilir enerji zorunlu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...