11 Ekim 2013 14:04

Sıra geldi borç tavanı krizine

ABD'de iktidardaki Demokratlar ve Temsilciler Meclisinde çoğunluğa sahip Cumhuriyetçiler anlaşmaya varıp borç tavanı yükseltilmezse, yasal olarak hükümet harcamalarını durdurmak zorunda kalacak.

Sıra geldi borç tavanı krizine
Paylaş

Bütçe görüşmelerinde anlaşmaya varılamaması nedeniyle ‘kepenk kapatan’ ABD’de şimdi de ‘borç tavanı’ krizi gündemde. Eğer, iktidardaki Demokratlar ve Temsilciler Meclisinde çoğunluğa sahip Cumhuriyetçiler anlaşmaya varıp borç tavanı yükseltilmezse, yasal olarak hükümet harcamalarını durdurmak zorunda kalacak. Çünkü, bütçe aşıldı ve harcamalar ancak borçlanma yoluyla yapılabiliyor.

CNBC-e’nin haberine göre; ABD’de Cumhuriyetçiler, hükümetin temerrüde düşmemesi için Başkan Barack Obama’ya kısa dönemli bir borç tavanı artışı önerisinde bulundu.
Temsilciler Meclisi Sözcüsü John Boehner, bu öneri karşılığında, 1 Ekim’den itibaren bazı resmi hizmetlere uygulanan sınırlamaya son verilmesi konusunda Beyaz Saray’dan daha geniş müzakereler talep ettiklerini açıkladı.

Yetkililer, 17 Ekim’den itibaren ABD’nin borçlarını ve borç faizlerini ödeyemez hale gelip temerrüde düşebileceği uyarısında bulunmuştu.
Önerinin ardından yaptığı açıklamada Boehner, Obama’ya borç tavanını geçici olarak yükseltme önerisi götürdüklerini ve hükümetin hizmetlerini yeniden başlatması sorununa çözüm bulmak için Obama ile bütçe konusunda konferans toplayıp tartışmak istediklerini belirtti.
Ancak borç tavanındaki bu artış sadece 22 Kasım’a kadar geçerli olacak.

‘BORÇ TAVANI ÇOK TEHLİKELİ’

ABD Hazine Bakanı Jack Lew, yaptığı açıklamada, borç tavanının yükseltilmesi konusunda anlaşmaya varmak amacıyla yapılacak görüşmelerin son dakikaya ertelenmesinin “çok tehlikeli” olduğunu söylemişti.
Lew, ABD hükümetinin 17 Ekim’den sonra parasının tükenebileceğini ve bunun “ciddi” etkileri olacağını açıkladı.
16 trilyon 699 milyar dolarlık mevcut borç limitine mayıs ayında varılmıştı. O tarihten bu yana Amerikan hazinesi faturaları ödeyebilmek için olağanüstü önlemlere başvuruyor.
Senato Finans Komitesine yaptığı açıklamada Lew, hazinenin bu tarihten sonra hastanelere, doktorlara, sosyal yardım alanlara, asker ve gazi ailelerine yönelik ödenmesi gereken büyük faturalar olduğunu belirtti.
Lew ayrıca hazineden her hafta 100 milyar dolarlık tahvil ödemeleri ile borçlara yönelik faiz ödemeleri yapılması gerektiğini, bu faiz ödemelerinin yapılamaması ya da geri ödeme zamanı gelmiş borçların ödenememesi durumunda ABD’nin temerrüde düşeceğini kaydetti.
Bu durumun “felaketle” sonuçlanacağını vurgulayan Lew, muhtemel sonuçlar arasında dolarda ani düşüş, faiz oranlarında önemli bir artış ve genel olarak dünya ekonomisi üzerinde olumsuz etkileri sıraladı.


‘KEPENK KAPATMA’NIN ETKİLERİ

Cumhuriyetçiler ve Demokratlar politikacılar borç tavanının yanı sıra mevcut federal harcamaların finansmanı konusunda da anlaşmaya varamadı.
Bunun sonucu olarak son 10 gündür hükümetin bazı faaliyetlerinde kısmi sınırlamaya gidildi, yüz binlerce ücretsiz memur izne çıkarıldı.
ABD Hazine Bakanı Jack Lew, iki haftalık kepenk kapatmanın ekonominin son çeyreğinde büyüme rakamlarını yüzde 1 geri çekeceğini söyledi.
ABD Çalışma Bakanlığının bugün açıkladığı rakamlara göre, sosyal yardım başvurusunda bulunanların sayısı geçen hafta 66 bin artış gösterdi. Fakat bu sayı, bu süreçte işten çıkarılan memurları kapsamıyor. Bunların sayısı bir hafta sonra belli olacak. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

300 bin yeni işsize merhaba!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...