30 Mayıs 2011 10:26

Yunanistan’da darbe olabilir iddiası

Kapitalist ekonomik krizin batağına saplanan Yunanistan’da halk sıkıntılarla boğuşurken uygulanan politikalar birikmiş toplumsal sıkıntıları çözmeye yetmiyor. Yunanistan’a krizin çözümü için IMF tarafından verilen krediler fayda sağlamadı. Neredeyse her gün işçi ve emekçilerin sokaklara çıktığı ve

Paylaş

1970’LERİN BEYRUT’U

Gazete’nin Amerkan İstihbarat Ajansı’nın (CIA) hazırladığı rapora dayandırdığı habere göre CIA, Yunanistan’da şiddet eylemlerinin giderek artabileceği, hatta bir darbenin bile yaşanabileceği uyarısında bulundu. Buna göre, kemer sıkma politikası yüzünden durumun giderek gerginleştiği Yunanistan’da, Atina yönetimi kontrolü sağlamakta giderek zorlanacağı bu yüzden de darbenin bir seçenek olarak ortaya çıkabileceği belirtildi. Atina Belediye Başkanı Yorgo Kaminis de bir süre önce, iç savaş benzeri durumlar yaşanabileceği uyarısında bulunmuş, Atina’nın 1970’li yıllarda Lübnan’ın başkenti Beyrut’ta yaşanan olayların benzerinin kendi ülkelerinde de yaşanabileceğinden bahsetmişti.

POLİTİKA KRİZİ

Avrupa Birliği’nin çözüm yolu olarak sunduğu kemer sıkma politikasını hayata geçirmek için muhalefetle uzlaşma arayan Başbakan Yorgo Papandreu, bu konuda öteki partilerle anlaşma sağlayamıyor. Bu durum Yunanistan’ın dışarıdan yeni borçlar almasını da engelliyor. IMF, Yunanistan’ın alacağı kredi için ise uzlaşmanın şart olduğunu belirtiyor.
Yunanistan’da bu gelişmeler yaşanırken Avro bölgesi maliye bakanlarından Atina yönetimine bir uyarı geldi. Maliye bakanları adına açıklamayı yapan Lüksemburg Başbakanı Jean-Claude Juncker, Yunanistan’ın 12 aylık ödeme kapasitesinin riskli olduğunu bu yüzden de IMF kurallarına göre yardımın durdurulabileceğini söyledi. Ülkeye 29 Haziran tarihinde 12 milyar Avroluk bir ödeme yapılması bekleniyor.

HALK UMUDUNU KESTİ

Öte yandan Yunanistan’da yapılan bir kamuoyu yoklamasına göre iktidar partisi PASOK ile ana muhalefet partisi Yeni Demokrasi (ND) destek kaybına uğradı. Yunanistan’da yaklaşık 2 yıldır devam eden ekonomik krize siyasetçilerin neden olduğuna ilişkin kızgınlık, büyük partilerin oy kaybetmesine neden oluyor. Yunanistan’da halkın yüzde 82’si kamu gelirlerinin artması için yeni vergiler koyulmasını kabul etmeyeceğini beyan ederken, yüzde 62’si ise Yunanistan’ın iflas edeceği korkusu içerisinde olduğunu ve memur ile emekli maaşlarının ödenemeyeceğini düşünüyor. Yüzde 68 ise Maliye Bakanı’nın değiştirilmesini istiyor. 10 vatandaştan 7’si yeni önlemlerin yanlış olduğunu ifade ediyor.

HALKA PARA VERELİM ALIŞVERİŞ YAPSINLAR

Yunan Ulusal Ticaret Konfederasyonu Başkanı Vasilis Korkidis de, parti liderleri arasında uzlaşma sağlanmamasının zor durumda olan piyasayı olumsuz etkilediğini belirterek, “Piyasada zaten tamamen durmuş olan alışverişlerin başlaması için bundan sonra müşterilere bizim para ödememiz gerekecek” dedi. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

ABD’nin 5 kişi baskısı

SONRAKİ HABER

Arap baharı kapıları kırdı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...