11 Ekim 2013 06:00

Keine Eintracht mit Nazis*

Futbol, tribün ve siyaset Türkiye’nin aksine farklı ülkelerde çok uzun süredir tartışılan, iç içe geçmiş konular. Avrupa’da tribünler genel olarak siyasi bir duruşa sahip. Anti-faşist tribün gruplarıyla, Neo-Nazi tribün grupları arasındaki çekişmeler, tartışmalar Avrupa tribünlerinin üst gündem konularından birisi. Son yıllarda ‘Naziler ve tribün’ konusunun en ciddi tartışıldığı ülkelerden birisi, Almanya.

Keine Eintracht mit Nazis*
Paylaş

Faruk Ayyıldız

Futbol, tribün ve siyaset Türkiye’nin aksine farklı ülkelerde çok uzun süredir tartışılan, iç içe geçmiş konular. Avrupa’da tribünler genel olarak siyasi bir duruşa sahip. Anti-faşist tribün gruplarıyla, Neo-Nazi tribün grupları arasındaki çekişmeler, tartışmalar Avrupa tribünlerinin üst gündem konularından birisi. Son yıllarda ‘Naziler ve tribün’ konusunun en ciddi tartışıldığı ülkelerden birisi, Almanya. Ultras kültürünün hayat bulduğu ülkede, birçok tribün grubu Nazilerin yanında, iktidarla da uğraşmak zorunda kalıyor. 2009’da tribün gruplarına çeşitli yasaklar getiren yasa düzenlemesiyle başlayan devlet-tribün grubu tartışması, çekişmesi bugün de Nazilerin tribünlere sızma girişimleriyle birlikte devam ediyor. Nazi grupların yanında hükümet ve gerici kulüp yönetimleriyle de mücadele etmek zorunda kalan tribün grupları, devlet ve kulüp yönetimlerinin Nazileri el altından desteklediğini ve tribünlerde ultras gruplar yerine Nazilerin olmasını istediklerini söylüyorlar. Bu yazıda E. Braunschweig takımının anti-faşist tribün grubu Ultras Braunschweig 2001 (UB01)’i anlatacağız.

FAALİYETLERİ YASAKLANAN ANTİ-FAŞİST GRUP

Almanya tribünleri, ultras mantalitesinin hayat bulduğu ve dünya tribünlerince de saygı gören tribünler arasında. Taraftarlık duygusunun yanı sıra iktidarın yasakçı kanunlarına kitlesel ve örgütlü mitinglerle cevap verebilen, kolektif tepkilerin geliştiği tribünleri var. Yazımızın konusu Eintracht Braunschweig bu sezon alt ligden Bundesliga’ya yükselen bir takım. Sınırlı, bütçesi ve kadrosuyla ligin alt sıralarında yer alıyor. Tribünlerine Ultras Braunschweig 2001 (UB01) isimli anti-faşist kimliğiyle bilinen bir grup hâkim. Ancak uzun süredir neo-nazilerin tribüne sızma girişiminden kaynaklı başı belada olan bir grup. Nazilerin tribüne sızıp, hâkimiyet kurmaları uzun süredir engellenmiş olsa da iki hafta önceki M. Gladbach maçı UB01 için kötü bir deneyim oldu. Kendi tribününe sızmaya çalışan Naziler olmasa da Gladbach’lı nazilerin saldırısına uğradı. Bu ırkçı saldırıda çok sayıda UB01 üyesi yaralandı. UB01 için asıl sıkıntılar bu saldırıdan sonra başladı. UB01’i tribünde istemeyen E. Braunschweig yönetimi, bu saldırıyı fırsat bilerek ‘tribünde ırkçılık ve siyaset istemiyoruz’ şeklinde bir bildiri yayınladı. Kulüp yönetimi yayınladığı bildiride UB01’in tüm tribün faaliyetlerini yasakladıklarını da duyurdu. UB01 hem ırkçıların hem de yönetimin saldırısına uğramış oldu. Tribünde ırkçılık istemediğini söyleyen yönetim, tuhaf şekilde ‘ırkçı saldırı’ya uğrayan tribün grubuna sahip çıkmak yerine, tribünden tecrit etmeyi tercih etti. UB01’in pankartından, atkısına, ürününe kadar her şeyin stadyuma girişi yönetimce yasaklandı.

YÖNETİM FAŞİSTLERLE İŞBİRLİĞİ YAPIYOR

Kulüp yönetiminin deplasmanda takımını yalnız bırakmayan ve ırkçı saldırıya uğrayan tribün grubunu neden yasakladığı tartışılırken, kulüp CEO’su Sören Oliver’in Milliyetçi Demokrat Parti (NDP) ile bağlantısı ortaya çıktı. Bu gelişme yönetimin, ırkçı saldırıya uğrayan tribün grubunu neden aforoz ettiğini kanıtlar nitelikte. Faşistlerle işbirliği ve ilişkisi bulunan yönetim, tribünlerde anti-faşist bir tribün grubu istemiyor. UB01, NDP’ye karşı yapılan yürüyüşlere grup olarak katılmasıyla da bilinen bir tribün grubuydu.

TRİBÜNLERDEKİ SON DURUM

UB01’in grup olarak stadyuma girişleri yasaklandı. UB01 pankartı, atkısı, ürünüyle stadyuma giriş yasak. Aynı şekilde tribünlere sızmaya çalışan Nazilerin de stadyuma grup, toplu olarak girişleri yasak. Tribünde kalan tek grup ise apolitik kimliğiyle bilinen; Curva Nord isimli grup.

ANTİ-FAŞİST TRİBÜNLERDEN DESTEK GELDİ

Avrupa genelinde tribünlerin bizim ülkemizin aksine politik anlamda daha ileri bir noktada olduğunu söyledik. Birçok tribün anti-faşist ya da neo-nazi kimlikleriyle bilinir. Avrupa çapında da kendi aralarında örgütlüdürler. Hal böyle olunca UB01'e getirilen yasağa birçok anti-faşist tribünde tepki gösterdi, pankartlar açtı. W. Bremen'den, Fortuna Düsseldorf, Greuther Fürth, Sv Babelsberg 03, FC Karl Zies Jena, Yunanistan'dan Pas Giannina FC tribünleri açtıkları pankartlarla UB01'i desteklediklerini duyurdular. (Diyarbakır/EVRENSEL)

BAŞLIK* Nazileri Eintracht tribünlerinde istemiyoruz

ÖNCEKİ HABER

Polis ODTÜ\'de yine yangın çıkardı

SONRAKİ HABER

Hüseyin Çelik’in dekolte çıkışı dünya basınında

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...