11 Ekim 2013 06:00

Grev birleştiriyor

Türkiye’nin ilk yapı market ve AVM grevi olan Leroy Merlin grevinde işçiler bir hafta boyunca birbirlerinden çok şey öğrendiklerini, birbirlerini daha iyi tanıma fırsatı bulduklarını anlattılar.

Grev birleştiriyor
Paylaş

Suat İnal

Türkiye’nin ilk yapı market ve AVM grevi olan Leroy  Merlin grevinde işçiler bir hafta boyunca birbirlerinden çok şey öğrendiklerini, birbirlerini daha iyi tanıma fırsatı bulduklarını anlattılar.
Grevdeki işçiler havanın güneşli olması nedeniyle mağaza önündeki parkın çimlerinde Sosyal İş Toplu Sözleşme Daire Başkanı Engin Sezgin’inle birlikte sohbet ettiler.
Hayatında ilk defa bir eyleme katıldıklarını belirten işçilerin heyecanlı oldukları dikkatlerden kaçmadı.  Kimisi ilk defa bildiri dağıttığını ve kendisine “Vebalı gibi” davranıldığını söylerken, kimisi “ Daha önce eylem yapanlara dönüp bakmazken bugün çevresinde yaşananlara karşı daha duyarlı olmaya başladığını” anlattı. Gezi direnişi esnasında birbirleriyle sosyal medyadan yaptıkları paylaşımlar nedeniyle kavgalı olan iki işçinin grev içinde yeniden bir ara da mücadele ettiklerini anlatmaları ilgi çekti. Grevci işçilerden Serdal, Neslihan ile Gezi direnişi sırasında atıştıklarını belirterek Neslihan’dan diğer arkadaşlarının yanında özür diledi. Neslihan’a dönerek” Ayrıca burada bizimle beraber olduğun için, greve katıldığın için de çok teşekkür ederim” dedi. Neslihan ise işe yeni girdiğini belirterek “Ben tamamen arkadaşlarım için, onurum ve gururum için buradayım” diye konuştu. Bu konuşmalar işçiler tarafından alkışlarla yanıt buldu.

ARAMIZ LİMONİYDİ, BANA NANE LİMON ÇAYI GETİRDİ!

Zaman zaman duygulu anların yaşandığı forum boyunca işçiler yaşadıkları komik olayları paylaştılar. Birbirleriyle küs olan,  grev öncesinde pek anlaşamayan işçiler grevle birlikte birbirlerini yeniden tanıdıklarını anlattılar.
Nevin Türken adlı işçi diğer bir kadın işçiye dönerek “Ben iki arkadaşımla bir yıldır konuşmuyordum. Aramız limoniydi. Dün rahatsızlandım. Yardıma ilk koşanda o arkadaşım oldu. Hemen nane limon çayı buldu getirdi. Ben çok şaşırdım. Çok duygulandım, hatta grev fotoğraflarımıza baktığımda hep aynı karedeyiz” dedi.
Bir diğer benzer durum erkek işçiler arasında yaşandı. “Ben senin yine ağzını burnunu kırmak istiyorum ama kardeşimsin artık” sözlerine işçiler kahkahalarla güldü.

‘DURMAK YOK GREVE DEVAM’

İşçi Ali Comart , “Ben AKP’liyim düşünce olarak buradaki arkadaşlardan farklı düşünüyorum. Ama hak nerde ben oradayım. Ne kadar farklı düşünsek de arkadaşlarım haklı durumda. O yüzden ben de buradayım. Sonuna kadar da burada olacağım” şeklindeki sözleri alkış aldı. Ali ile aynı düşüncelere sahip olduğunu söyleyen Vedat Aplakay ise “AKP durmak yok yola devam” sloganını değiştirdiğini söyleyerek “Durmak yok, Greve Devam” dedi. İşten ayrılan Volkan adındaki arkadaşlarının kendilerine desteğinin büyük olduğunu anlatan işçiler arkadaşları için hep bir ağızdan “Volkan sen bizim her şeyimizsin” şeklinde tezahürat yaptılar. Daha sonra “grevin enleri” bölümünde hamile olduğu halde grevdeki arkadaşlarını yalnız bırakmayan Funda birinci sırayı alırken grevin sesi bir türlü kısılmayan amigosu Betül Alpay ise altıncı sırayı aldı.
İşçiler kendileriyle dayanışma içinde olan kurum ve kişileri anarak dayanışmanın önemine vurgu yaptılar. Grev boyunca seslerini duyurduğumuzu belirterek gazetemiz Evrensel’e ve Hayat TV’ye de ayrıca teşekkür ettiler. Grev öncesi sokakta dağıtılan bildirilere dönüp bakmadıklarını anlatan işçiler şimdi çevrede yaşanan hak aramalarına karşı daha duyarlı olduklarını anlatan işçiler kendilerinde yaşanan değişime kendilerinin dahi şaşırdığını paylaştılar. Farklı sloganlarla yaratıcılıklarını ortaya koyan işçiler, artık alışkanlıklarını da değiştiriyor. İşçiler grev süresince her gün bir saat kitap okuma kararı aldılar. (Ankara/EVRENSEL)


LEROY MERLİN İŞÇİLERİ KARARLI

Türkiye’deki ilk AVM grevi olan Leroy Merlin grevi Ankara ve Bursa’da devam ediyor. Sosyal-İş Sendikası dün de Leroy Merlin’in İstanbul’da bulunan genel merkezine grev pankartı astı.
Etiler’de bulunan genel merkez binasına yürüyüş gerçekleştiren Leroy Merlin işçilerine DİSK’e bağlı sendikaların yöneticileri ve Türk-İş’e bağlı Petrol-İş Sendikasının yöneticileri de destek verdi.

PATRON ANLAŞMAMAKTA  ISRAR EDİYOR

Genel merkez önünde basın açıklamasını okuyan Sosyal-İş Sendikası İstanbul Şube Başkanı Mustafa Ağuş işveren ile anlaşmak için 20’nin üzerinde görüşme yaptıklarını fakat işverenin bu görüşmelerde uzlaşmaz bir tutum sergilediğini dile getirdi. İşverenin “iş güvencesi” denildiğinde “işimize karıştırmayız” cevabını “ücret ve sosyal haklar” denildiğinde ise “paramız yok” cevabını verdiğini aktaran Ağuş kendilerine grevden başka seçenek bırakılmadığını aktardı.

LEROY MERLİN GREVİ  BİR UMUTTUR

DİSK Genel Başkan Yardımcısı Celal Ovat ise yaptığı konuşmada Leroy Merlin grevinin sektörde çalışan yüz binlerce işçi için bir işaret fişeği olmasının yanı sıra bir umut da olduğunu dile getirdi. Patronların ve Hükümetin işçilerin haklarına dönük saldırılardan önce direnişlere bakarak iki kere düşüneceğini ifade eden Ovat DİSK olarak Sosyal-İş Sendikasının ve Leroy Merlin işçilerinin grevi başarıyla sonuçlanana kadar işçilerin yanlarında olacaklarını dile getirdi. Konuşmaların ardından genel merkeze grev pankartı asılırken işverenin kapıda ki Leroy Merlin tabelasını söktüğü görüldü. Sosyal-İş Genel Merkez Yöneticisi Engin Sezgin burada yaptığı kısa konuşmada eğer işveren anlaşmaya yanaşmaz ve grev kırıcılığına devam ederse boykot kampanyalarını engellemeyeceklerini ifade etti. (İstanbul/EVRENSEL)


YÖNETİCİLER GREV KIRICILIĞI YAPIYOR

Önen Ersin

Leroy Merlin grevi birinci haftasını doldururken Bursa’daki işçiler grevlerini kararlılıkla sürdürüyorlar. Mağaza önünde bekleyen işçiler, sloganlarla seslerini alışverişe gelen halka ve mağaza yönetimine duyuruyorlar.
Bizler de Türkiye’deki ilk AVM grevini gerçekleştiren işçilerle, grevi konuştuk. Hayat Tuş, bir kadın işçi olarak ailesinden büyük bir destek gördüğünü, ailesinin mağaza önüne gelerek kendisine, hakları için destekçi olduğunu sbelirterek sonuna kadar mücadele edeceğini söyledi.
Leroy Merlin İşyeri Temsilcisi Sezai Kan mağazayı hep birlikte kurduklarını, üç yıldan bu yana mağazaya emek verdiklerini belirterek işverenin bu emeği görmezden geldiğini ifade etti. Kan; kapsam dışı çalışan işçilerin de haklardan faydalanması için, daha yaşanılabilir ücret için, sosyal hakları ve iş güvencesi için direndiklerini sözlerine ekledi.

4 YILDIR ZAM ALMADIK

4 yıldır hiç zam alamadıklarını ve işten çıkarılan arkadaşlarının işe geri alınmasını talep ettiklerini belirten Şenol Şenkurt, Leroy Merlin’de firma destek elemanı olarak çalışan bir arkadaşlarının da, greve destek vermek için yanlarına geldiğinden dolayı işten atıldığını dile getirdi. Mağaza yönetimi bu uygulamalarla kendilerine gelecek desteğin önünü kesmeye çalıştığını ifade eden Şenkurt, yönetimin grev kırıcılığı yaptığını ifade etti.
4 yıldır Leroy Merlin’de çalışan Tuna Kocaman mağazaya verdikleri emek karşısında makul taleplerde bulunduklarını dile getirdi. Mağazada halen çalışan işçilere, greve çıkan işçilerin yaptığı işlerin de yaptırıldığını ifade eden Kocaman, bu konunun takipçisi olacaklarını söyledi.
Ertuğrul Şakar da 4 yıldır Leroy Merlin’de çalışıyor. Bir buçuk yıl önce başladıkları sendikal mücadele sonucunda, toplusözleşme masasına oturmayı başardıklarını dile getiren Şakar; grevde bulunan 45 işçiyle birlikte büyük bir birlik ve dayanışma içerisinde grevi sürdürdüklerini belirtti. (Bursa/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Sağlıkçılar hastanedeki baskılara isyan etti

SONRAKİ HABER

Polis ODTÜ\'de yine yangın çıkardı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa