10 Ekim 2013 14:30

Nobel Edebiyat Ödülü Alice Munro'nun

2013 Nobel Edebiyat Ödülü, Kanadalı kısa hikaye yazarı Alice Munro’ya verildi. Türkiye’de Munro, Kaçak ve Bazı Kadınlar isimli kitaplarıyla biliniyor.

Nobel Edebiyat Ödülü Alice Munro\'nun
Paylaş

2013 Nobel Edebiyat Ödülü, Kanadalı kısa hikaye yazarı Alice Munro’ya verildi. Türkiye’de Munro, Kaçak ve Bazı Kadınlar isimli kitaplarıyla biliniyor.

Konuyla ilgili bir açıklama yayınlayan Nobel Komitesi, Munro’nun, "Modern kısa hikayenin efendisi" olduğunu ifade etti. Nobel Edebiyat Ödülü'ne geçen yıl Çinli yazar Mo Yan değer görülmüştü.

İlk gençliğinde yazmaya başlayan 82 yaşındaki Munro'nun ilk hikayesi, "Gölgenin boyutları" 1950 yılında yayımlandı. Stili, Anton Çehov'a benzetilen Munro, insan ruhunu odak alan eserleriyle tanınıyor.

Munro, 2009 yılında Man Booker Uluslararası ödülünü kazandı. Munro, 1976'dan bu yana Nobel Edebiyat Ödülü'nü kazanan ilk Kanadalı oldu. 1976'da ödülü Saul Bellow kazanmıştı.

İsveçli bilim insanı Alfred Nobel’in vasiyeti gereğince 1901 yılından bu yana verilen Nobel Edebiyat Ödülü'ne bugüne kadar 106 edebiyatçı layık görüldü.

Ödül, 2006 yılında Türk yazar Orhan Pamuk’a verildi. Yapılan açıklamada Pamuk’un, "Kentinin melankolik ruhunun izlerini sürerken kültürlerin birbiriyle çatışması ve örülmesi için yeni simgeler bulduğu" için ödüle layık görüldüğü ifade edilmişti. (KÜLTÜR SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

AKP\'nin çetelere desteği çözümsüzlükte ısrardır

SONRAKİ HABER

Aleviler 3 Kasım’da miting düzenleyecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...