10 Ekim 2013 14:22

AKP'nin çetelere desteği çözümsüzlükte ısrardır

PYD Eş Başkanı Müslim'in oğlu Şervan Müslim'in, Rojava'da el Kaideci güçlerle yaşanan çatışmada yaşamını yitirmesinin üzerine bir basın açıklaması yapan EMEP, "El Kaide çetelerine destek çözümsüzlükte ısrardır" dedi.

AKP\'nin çetelere desteği çözümsüzlükte ısrardır
Paylaş

PYD Eş Başkanı Salih Müslim'in oğlu Şervan Müslim'in, Rojava'da el Kaideci güçlerle yaşanan çatışmada yaşamını yitirmesinin üzerine bir basın açıklaması yapan Emek Partisi (EMEP), "El Kaide çetelerine destek çözümsüzlükte ısrardır" dedi.

El Kaideci çetelerin halkların demokrasi ve özgürlük mücadelesine düşman yüzünü bir kez daha gösterdiğinin belirtildiği açıklamada Salih Müslim'e ve tüm Rojava halkına baş sağlığı dilenerek dayanışma duyguları iletildi.

Açıklama şöyle:

"Açıktır ki, Şervan Müslim’in Türkiye sınırındaki Tel Ebyad’ta (Girê Spî) yaşanan çatışmalarda yaşamını yitirmesi, bir kez daha el Kaide çetelerinin Rojava’daki varlık nedeni ve arkasındaki güçlerin kimler olduğu sorusunu gündeme getirmektedir. El Nusra ve Irak-Şam İslam Devleti gibi el Kaideci güçlerin Türkiye sınırından rahatlıkla giriş çıkış yaparak Rojava’da Kürt Savunma Gücü YPG ile çatışmaya girdikleri bütün dünyanın bildiği bir gerçektir. Bu nedenle ABD’de yapılan BM Genel Kurulu’nda Cumhurbaşkanı Gül’e en çok Türkiye’nin el Kaideye verdiği destek ile ilgili sorular sorulmuştur. Hükümetin son sekiz ayda örtülü ödenekten kullandığı 873,6 milyon Liranın nereye kullanıldığı sorusu cevap beklemekte, insan hakları adı altında faaliyet yürüten kurumlar aracılığıyla çetelerin finanse edildiği yönündeki şüphelere Hükümetçe açıklık getirilmesi gerekmektedir. AKP Hükümeti’nin “biz el Kaideyi desteklemiyoruz” açıklamalarına rağmen, sınır kapıları bu çetelere hala açıktır. Öte yandan Türkiye’den yüzlerce genç, devletin güvenlik birimlerinin bilgisi dahilinde el Kaide saflarında çatışmalara katılmaktadır. Dahası Türkiye’ye defalarca giriş çıkış yapan bu gençler değil, onların akıbetini devlete soran aileleri gözaltına alınmaktadır.

 Kürt Yüksek Konseyi’nin Ankara’da temaslarda bulunurken Şervan Müslüm’in el Kaideci güçlerce katledilmesi, AKP’nin Kürt sorununa yaklaşımındaki ikiyüzlü tutumunu da gözler önüne sermiştir. AKP Hükümeti, bir yandan destek verdiği çeteler üzerinden Kürtlerin Rojava’da kendi geleceklerini belirleyerek statü sahibi olmasını engellemeye çalışırken, öte yandan Kürtlerle görüşmeler yaparak zaman kazanmaya ve onları kendi dayatacağı statüsüz çözüme mahkum etmeye çalışmaktadır. AKP bu iki yüzlü politikası ile, ülkede de Kürt sorununun demokratik barışçıl bir temelde çözümünü çıkmaza sokmaktadır. En son Başbakan Erdoğan tarafından demokratikleşme adına açıklanan pakette Kürt sorunu ve ülkede demokrasi isteyen diğer toplum kesimlerinin hiçbir talebinin yer almaması, AKP’nin samimiyetsizliğinin en açık göstergelerinden biridir. AKP Hükümeti, el Kaide çetelerine verdiği desteği derhal kesmeli ve sınır kapılarını bu çetelere kapatarak Kürtlerin geleceklerini belirleme hakkına saygı temelinde bir politika geliştirmelidir.

Emek Partisi olarak ülkedeki bütün emek ve demokrasi güçlerini Rojava halkı ile dayanışmayı büyütmeye; halkların barış, demokrasi ve eşitlik temelinde yaşayacağı bir gelecek için hep birlikte mücadeleye çağırıyoruz." (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

CHP tarihinin en ağır yenilgisini alacak

SONRAKİ HABER

Nobel Edebiyat Ödülü Alice Munro\'nun

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...