10 Ekim 2013 11:49

Oyun Hilelerinin Olumlu ve Olumsuz Yönleri

Bilgisayar oyunları insanların boş vakitlerini doldurmak veya can sıkıntılarını yenerek keyifli vakit geçirebilmelerini sağlamak için kullandıkları popüler bir yoldur. Kişisel bilgisayar veya konsol fark etmeksizin uzun yıllardır onlarca farklı türde oyunu tecrübe eden kişiler mutlaka bir kere de olsa oyun hilelerine başvurmuşlardır.

Oyun Hilelerinin Olumlu ve Olumsuz Yönleri
Paylaş

Bilgisayar oyunları insanların boş vakitlerini doldurmak veya can sıkıntılarını yenerek keyifli vakit geçirebilmelerini sağlamak için kullandıkları popüler bir yoldur. Kişisel bilgisayar veya konsol fark etmeksizin uzun yıllardır onlarca farklı türde oyunu tecrübe eden kişiler mutlaka bir kere de olsa oyun hilelerine başvurmuşlardır. Her ne kadar günümüzde yaygın olarak kullanılan çevirim içi oyunlarda bu tarz hile ve benzeri programları kullanan kişilere haklı olarak oldukça olumsuz bir gözle bakılıyor ise de, tek kişilik oyunlarda yapımın sunduğu tüm güzellikleri tecrübe edebilmek ve istenilen sonuca daha rahat bir biçimde ulaşabilmek için, kişiler hile programları veya kodlarına başvurabilmektedirler.

Geçmiş yıllarda oyundaki hileler bizzat yapımcı şirket tarafından eklenir ve bir şekilde oyunlar ile paylaşılırdı. Bu tutumdaki amaç oyunun herhangi bir bölgesinde takılan ve müdahalesiz devam edemeyen veya oyunu bitirdikten sonra daha ilginç yönleri ile tekrar oynamak isteyen kişileri bu konuda teşvik ederek süreklilik sağlamaktı. Oyunun komut satırına yazılan birkaç kelime veya kod ile sınırsız cephane, sağlık hakkı ve benzeri güçlere kavuşan oyuncu, hissettiği eğlenceyi kat be kat arttırarak yoluna devam edebilmekteydi. Günümüzdeki bazı oyunlarda halen bu yol kullanılmaya devam ediliyor olsa da, yapımcılar hileleri oyuna eklemekte veya paylaşmakta nispeten daha çekingen davranmaktalar.

Çevirim içi oyunlarda kullanılan hile programları ise başka bir kategoridedir. Tamamen oyunun kullanıcıları tarafından belirli açıklardan yararlanılarak hazırlanan programlar, diğer oyunculara karşı haksız rekabet yarattığından dolayı tespit edildiği anda kişinin hesabı veya IP adresinin sunucudan uzaklaştırılması ile cezalandırılmaktadır. Her ne kadar ücretsiz hesaplar ile üye olunan platformdaki hile kullanımı halen yoğun ölçüde devam etse de, belirli bir aylık ücret ödenen veya hesabın gerçek para ödenerek satın alındığı oyunlardaki kişiler birikim ve yatırımlarını kaybetmemek için hile kullanmayı isteseler bile bu yolu tercih etmemektedirler.

 MMORPG oyunlarında sıklıkla kullanılan hile programları, sunucuda vakit geçiren diğer oyuncular kadar yapımcı şirketleri de bunaltmış durumdadır. Yazılım alanında asla tam anlamlı bir koruma kalkanından söz edilemeyeceğinden dolayı sürekli yeni açıklar bularak oyunun temel sistemine sızabilecek zararlı programlar yaratılabilmektedir. Her ne kadar oyun içindeki görevli kişiler yapılan şikâyetler doğrultusunda bu tarzdaki davranışları sergileyen kişileri manüel olarak sunucudan uzaklaştırsa da, hileler halen yoğun bir şekilde kullanılmaya devam edilmektedir. Metin2 geçmişte ve günümüzde bu anlamda en çok zararı gören oyunlardan birisidir.

Oyunun dünya çapında popülerlik kazanması ile beraber kötü niyetli kişiler de diğer oyuncuların bilgilerini ve oyun içi mal varlıklarını ele geçirmek veya oynanış kapsamında haksız avantaj sağlamak için hile programlarını yayınlamaya başlamışlardır. Amatör olarak kabul edilebilecek zamanlarda şirket gerekli önlemleri tam anlamı ile alamamış ve yoğun bir kullanıcı kaybına uğramıştır. Fakat zaman içinde bu kötü niyetli yazılımların çoğunu temizleyip engellemeyi başaran firma, günümüzde halen milyonlarca kişiyi oyununda barındırmaktadır. Metin2 hileleri halen çoğu özel sunucuda çalışmaya devam etse de, resmi sunucularda bu durum söz konusu değildir.

 Knight Online oyunu da bu alanda derin yaralara sahiptir. Farklı sunucularında farklı hilelerin ortaya çıkması ve genel saldırılara maruz kalması oyunun piyasaya çıktığı 2004 yılı ve sonrasında büyük zorluklar yaşatmış olsa da, günümüzde gelinen noktada oyunun herhangi bir kısmında hile ve benzeri programların uygulanması mümkün olmamaktadır. Pek çok güvenlik kalkanı ve koruyucu ile korunan sunuculara yeni saldırılar olduğunda da kısa sürede bertaraf edilmekte ve oyunculara herhangi bir olumsuzluk yansıtılmamaktadır.

ÖNCEKİ HABER

Konut Sigortası Sayesinde Olumsuzlukları Artık Düşünmeyin

SONRAKİ HABER

Adliye önünde polis saldırısı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...