10 Ekim 2013 06:00

Her yer Yatağan her yer direniş

Muğla’daki termik santral ve kömür sahalarının özelleştirilmesine karşı mücadele eden enerji ve maden işçileri önceki gün İzmir’deydi. Yıllarca özelleştirmecilerin bakmak amacıyla bile işletmelerinin kapısından içeri girmelerine izin vermeyen Yatağan işçisi, özelleştirmenin önüne geçebilmek için sonuna kadar direnmeye kararlı.

Her yer Yatağan her yer direniş
Paylaş

Emine Uyar

Muğla’daki termik santral ve kömür sahalarının özelleştirilmesine karşı mücadele eden enerji ve maden işçileri önceki gün İzmir’deydi.  Yıllarca özelleştirmecilerin bakmak amacıyla bile işletmelerinin kapısından içeri girmelerine izin vermeyen Yatağan işçisi, özelleştirmenin önüne geçebilmek için sonuna kadar direnmeye kararlı. 

Bu yürüyüş sadece kendileri için değil, Soma ve Tunçbilek işçileri için aynı zamanda. Çünkü Özelleştirilme sırası onlara geliyor. Maden-İş Yatağan Şube Başkanı Süleyman Girgin konuşmasında, “Yatağan için kurulan barikat aynı zamanda Soma ve Tunçbilek için de kurulmuştur” derken buna vurgu yaptı ve “Hiçbir şey için geç değil, yeter ki ‘dostlar alışverişte görsün’ biçimindeki eylemleri terk edelim” diyerek Türk-İş başta olmak üzere emek örgütlerine seslendi. İşçiler geceyi Gaziemir ESBAŞ Kapalı Spor Salonu’nda geçirdi.

YATAĞAN İŞÇİSİ ÖZELLEŞTİRMEYİ DURDURACAK

Özelleştirmeyle karşı karşıya olan Soma işçileri ile bir süre önce özelleştirilen PETKİM işçilerine Yatağan işçilerinin eylemini sorduk.    

Soma maden işçisi Selçuk Metin, Yatağan işçisinin mücadele anlamında bir çığır açtığını,  tüm yöre halkıyla birlikte özelleştirmeye ‘dur’ demeye devam ettiğini dile getirerek, “Soma’nın maden işçileri ve tüm işçi sınıfı olarak Yatağan işçisinin yanındayız” dedi. 

Soma Açık Ocaklar’da 25 yıldır elektrik ustası olarak çalışan Suat Sayın, halkın eliyle kurulmuş bu yerlerde çocuklarının da çalışmasını istediklerini belirterek, “Kamuda bir şey bırakmadılar. Ellerini ayaklarını kamudan çeksinler artık. Taşeron çalışmaya karşıyız” dedi. 

Petkim’de temsilci olan Cemal Demir, şimdiye kadar yapılan bütün özelleştirmelerin talana döndüğünü belirterek, “Bu talana dur demek için buradayız. İnanıyorum ki Yatağan işçisi özelleştirmeyi durduracak” dedi. Kendi işyerlerinde nelerin değiştiğini sorduğumuz Demir, “Mobbing var, yeni gelen gençlere baskı ve tehdit var. Sendikal yapıyı yok etmek istiyorlar. Bunlar özelleştirmenin getirdiği sıkıntılar” dedi. 

Emekli Petkim İşçisi Halil Taş da, Türk-İş’in bugünden tezi yok eylem kararı alması gerektiğini belirterek, “Tüm Türkiye’nin her tarafında şartelleri indirmeleri gerekiyor. Bunun dışında yapılacak eylemler özelleştirmeleri, yani sendikasızlaştırma hareketini durdurmaz” diyerek düşüncelerini belirtti. (İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Aynı köyde silikozisten 10’uncu ölüm

SONRAKİ HABER

Yatağından ‘polis geldi’ diye fırlıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...