10 Ekim 2013 06:00

Kurban Bayramı yaklaşırken

Kaç gün tatil olacak, emekli maaşları önce mi sonra mı çekilecek, temizlik, bayramlık ve kurbanlık fiyatları derken geldi çattı Kurban Bayramı. Bu tartışmalar bir yana, bayramda kon daha çok hayvan kesimi olduğu için dikkat edilmesi gereken çok şey oluyor. Hayvan alımı ve kesimi, etin saklanması ve yenmesi gibi. Bütün bu sorunlar için uzmanlara başvurduk ve görüşlerini aldık:

Kurban Bayramı yaklaşırken
Paylaş

Kaç gün tatil olacak, emekli maaşları önce mi sonra mı çekilecek, temizlik, bayramlık ve kurbanlık fiyatları derken geldi çattı Kurban Bayramı. Bu tartışmalar bir yana, bayramda kon daha çok hayvan kesimi olduğu için dikkat edilmesi gereken çok şey oluyor.  Hayvan alımı ve kesimi, etin saklanması ve yenmesi gibi. Bütün bu sorunlar için uzmanlara başvurduk ve görüşlerini aldık: 

 1-KURBANLIK ALIRKEN

Kurbanlık hayvan alırken, göz önünde bulundurulacak basit noktaların hem dini şartlara uygunluk, hem de sağlık açısından önemli olduğunu belirten Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Besin Hijyeni ve Teknolojisi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gürbüz, kurbanlık hayvanın mutlaka belediyelerce tescil edilmiş satış noktalarından alınması gerektiğini ifade etti. Kurbanlık hayvanda aranacak olmazsa olmaz özellik ise, hayvanın resmi evraklarının bulunması. 

Gürbüz, kurbanlık hayvan alırken dikkat edilmesi gereken noktaları ise şöyle sırala-dı.  

· Resmi evrakları bulunan (Pasaport, sağlık raporu, Kulak küpesi vb)

· Duruşları normal olan

· Vücut ağırlığını ayaklarına eşit bir biçimde dağıtmış olan

· Hareket ve bakışı canlı olan, hareketlere karşı tepki veren

· Derisi kolayca yerinden oynatılabilen ve oluşan kıvrımları çabuk kaybolan

· Tüyleri düzgün ve parlak olan

· Burun uçları soğuk ve nemli olan

· İştahlı ve geviş getiren

· Kulak ve kuyruklarını sık sık hareket ettiren hayvanlar satın alınmalıdır.

2- KURBANLIK KESERKEN

Veteriner Hekimler Odası Antalya Şube Başkanı Muammer Saygılı, kurbanlık alacak vatandaşları uyararak, hayvandan insana bulaşabilen hastalıklara dikkati çekti.

Muammer Saygılı, hayvandan insana bulaşabilen (zoonoz) hastalıkları önleyebilmek için çeşitli tedbirler alınması gerektiği konusunda yıllardır açıklama yaptıklarını, ancak bunun dikkate alınmadığını belirtti. 

FİZİKİ KOŞULLAR  YETERSİZ

Belediyelerin her yıl kurduğu geçici satış yerlerinin sürekli hale getirilmesi ve şehir dışına çıkartılması gerektiğine işaret eden Muammer Saygılı, şöyle dedi:  “Daha önceki yıllara göre fiziki şartlar düzelse de istediğimiz düzeyde değil. Fiziki koşulların iyi olmaması, hayvanların bağışıklık sistemini çökertir. Üretici için de koşullar iyi değil. Satış yerlerinde 15- 20 gün kalıyorlar. Hayvan hastalanırsa insanlara da bulaşabilir. Fiziki koşulların yetersiz olması hem satıcılar hem de hayvanlar için sıkıntı yaratıyor. Yerel yönetimlerin artık büyük bir alan ayırması lazım.”

BU 4 GÜNLÜK  BİR SÜREÇ DEĞİL

Kurban Bayramı ve kurbanlıklar için sürecin 4 günlük bayram süresini aşarak 6 aya yayıldığını belirten Muammer Saygılı şöyle devam etti: “Atıkların bertaraf edilmesi, halk sağlığı, çevre ve hijyenle ilgili bir durum var. Hayvanın beslenmesi, nakliyesi, kesilmesi, yenmesi ve atıklarının bertaraf edilmesini kapsayan bir süreç. Bu sadece 4 günlük bir mesele değil, 6 aylık bir mesele. Her yıl geliyor bu hayvanlar. Artık yerel yönetimler önlemlerini almalı. Tahtalarla kurulan çadırlarda, toprak zeminde, elektrik ve su olmayan koşullarda kurban satılıyor. Bunun sonucunda birtakım olumsuzlukların çıkması muhtemel.” 

ETTE RENK DEĞİŞİKLİĞİ OLMAMALI

Özellikle vatandaşın kendi başına yaptığı kesimlerde yeterli veteriner kontrolü olmaması sonucu hastalık riskinin ortaya çıkabileceğini vurgulayan Saygılı, hayvanda huzursuz bakış, zayıflama gibi durumlar ile ette renk değişikliği, iç organlarda normalin dışında oluşumlar görülmesi halinde veteriner hekimlerden yardım istenmesi gerektiğini söyledi.

3- ET SAKLANIRKEN

İzmir Ekonomi Üniversitesi Tarımsal Teknoloji ve Gıda Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nazan Turhan, vatandaşların sağlıklı bir bayram yaşaması için kurban kesimlerinin ardından etleri dinlendirme, parçalama, dağıtım ve dondurma işlemlerinin doğru şekilde yapılması gerektiğini kaydetti. Bayramda özellikle kırmızı et tüketiminin arttığını belirten Dekan Turhan, “Kurbanlık hayvan kesildiğinde, stresten dolayı eti sert oluyor. Bu etin 5–6 saat, oda sıcaklığında ve güneş görmeyen bir alanda beklemesi gerekiyor, çünkü hayvan kesildiğinde sıcaklığı 40 derecelerde oluyor. Yaklaşık 10 derecelik düşüş için bekletilmesinde fayda var. Sonra küçük parçalara bölünmeli. Dağıtımı yapılacağı da düşünülürse kesimin hemen ardından etler, poşetlere koyulmamalı. Sıcaklıkla birlikte torba içinde yeşillenir ve zararlı hale gelir” dedi.

Etin, buzluğa yerleştirilmeden önce  porsiyonlara bölünmesi gerektiğine işaret eden Prof. Dr. Turhan, buzu sadece bir defa çözdürüleceği düşünülerek yeterli miktarın ayrılmasının faydalı olacağını  vurgulayarak, “Et, yığın halinde buzluğa koyulmamalı ve buzlukta alt sıralara yerleştirilmeli. Buzluktan çıkarılıyorsa da buzdolabında, buzu çözülünceye dek bekletilmesi gerekir. Et oda sıcaklığında çözülmemeli. Çiğ etle pişmiş et, raflara koyulurken de dikkat edilmeli. Çiğ etler alt tarafta yer almalı. Çiğ et suyunun, diğer pişmiş ürünlerle karışmamasına dikkat edilmeli. Yoksa, gıda zehirlenmesine yol açabilir” dedi.


KURBAN YARDIMLAŞMAK İÇİN KESİLMİYOR ARTIK

Hayvanları Koruma Derneği Koordinatörü Gamze Ertürk Neer,  Dernek olarak, her canlının yaşama hakkının yanında olduklarını söyleyerek şöyle dedi:  “Doğadaki hiçbir canlının canını almaya yetkin değiliz. Eski çağlarda tanrılardan korkulan dönemlerde kan dökerek, kurban vererek törenler yapılıyordu. Günümüzde kurban bayramlarının yardımlaşmayla yapıldığını artık düşünmüyoruz. İnancın amacından çıktığını yardımlaşmayla yapılanların günümüzde artık yapılmadığını, eskisi gibi birbirlerine ikram etmek yerine kesilen hayvanların çeşitli şekillerde saklandığını düşünüyoruz. Bu sebeplerle hayvanları kesmek yerine yaşatmaktan yanayız.” (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Antalya’da köylülere HES kurşunu!

SONRAKİ HABER

Hastanede ‘kâr getirmiyorsa kapat’ dönemi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...