10 Ekim 2013 06:00

Açılımda yeni bir şey yok!

AKP Hükümeti tarafından her fırsatta Alevilerin hak ve taleplerine yönelik açılımların hazırlanması ve bunun Alevi örgütlerinin katkılarıyla yapıldığının kamuoyuna duyurulmasından rahatsız olan Aleviler, yaptıkları basın açıklamasıyla hükümete tepki gösterdiler.

Açılımda yeni bir şey yok!
Paylaş

 

AKP Hükümeti tarafından her fırsatta Alevilerin hak ve taleplerine yönelik açılımların hazırlanması ve bunun Alevi örgütlerinin katkılarıyla yapıldığının kamuoyuna duyurulmasından rahatsız olan Aleviler, yaptıkları basın açıklamasıyla hükümete tepki gösterdiler. Aleviler, “Hiç kimse Alevilerin veTürkiye halklarının aklıyla oyun oynamasın. Uzun bir süre çalıştaylar yapıp raporlar toplayan ve bu raporlar sanki hiç yokmuş gibi hareket eden hükümet yetkilerinin topu taca atmak dışında bir şey yapmadıkları aşikardır” dediler. 

Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Genel Başkanı Ercan Geçmez, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Kemal Bülbül ve Alevi Kültür Dernekleri Genel Sekreteri Ahmet Doksöz konuya ilişkin basın açıklaması yaptı. Yapılan açıklamada AKP Hükümetinin 2009 yılından beri çalıştay ve açılımlara giriştiği, ancak sorun çözme ve talepleri yerine getirme konusunda hiçbir adım atmadığı kaydedildi. 

DİKKATE ALINMADI

Açıklamada, “Biz Alevi örgütleri olarak daha birinci çalıştayda Alevilerin sorunlarının siyasal olduğunu Alevilikten kaynaklanmadığını, devletin ve hükümetlerin inkarcı tavrından kaynaklandığını belirttik ve bu amaçla hem sorunun tespiti hem çözüm önerilerini içeren sayfalarca raporlar sunduk. Bu daha sonraları anlaşıldı ki hiç Alevi örgütlerinin sunmuş oldukları raporlar değerlendirilmeden hükümetin kendi raporlarının yazıldığı görüldü” denildi. 

‘ALEVİLERİN AKLIYLA OYUN OYNAMAYIN’

Bugüne değin Alevilerin taleplerini karşılacağı iddiasıyla iki defa açılım yapıldığına işaret edilen açıklamada, yapılan açılımlarda hiçbir sonuç çıkmadığını söylediler. Son açıklanan ‘demokratikleşme paketiyle de tam bir fiyaskoyla karşılaşıldığına vurgu yapılan açıklamada, “Hiç kimse ne Alevilerin ne de Türkiye halklarının aklıyla oyun oynamasın. Uzun bir süre çalıştaylar yapıp raporlar toplayan ve bu raporlar sanki hiç yokmuş gibi hareket eden hükümet yetkilerinin topu taca atmak dışında bir şey yapmadıkları aşikardır. Bazen Başba-kan’ın bazen de AKP sözcülerinin Alevilerin ne istedikleri belli değil gibi oyalayıcı ve akıl dışı ifadeler kullanan, çalışmalarda birbirilerinden haberleri olmayan, her biri ayrı şeyler söyleyen sorunu çözmek yerine sorunu ötekileştirerek kendi yöntemleriyle çözme yoluna girmişlerdir. Biz Alevilerin sorunları bellidir. Bu sorunlara yönelik çözüm önerilerimiz hem hükümet yetkililerinin hem de Mecliste grubu bulunan tüm partilerde mevcuttur. Yeni yeni çözüm önerileri aramaya ve üretmeye gerek yoktur” denildi. 

AKP,’nin Alevi sorununu ve Türkiye’nin demokrasi sorununu çözecek birikim ve beceride olmadığı kaydedilen açıklamada, çalıştay ve paketlere ilişkin görüş alındığı haberlerin yalan olduğu vurgulandı. AKP Hükümetinin bu şekilde kendi Alevisini yaratma gayreti içerisinde olduğu belirtilen açıklamada, AKP Milletvekili Mehmet Metiner’e de tepki gösterildi. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Mardin’de işler böyle mi yürüyor?

SONRAKİ HABER

Çelik İş’ten ‘demokratik seçim’ sözü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...