09 Ekim 2013 09:05

ABD'nin Libya endişesi

ABD, Libya’da düzenlediği el Kaide operasyonu sonrası artan gerginlik üzerine İspanya’da bulunan 200 deniz piyadesini İtalya’ya çekti.

ABD\'nin Libya endişesi
Paylaş

ABD, Libya’da düzenlediği el Kaide operasyonu sonrası artan gerginlik üzerine İspanya’da bulunan 200 deniz piyadesini İtalya’ya çekti.

200 ağır silahlı askerin, İtalya’nın Sicilya bölgesinde bulunan Catania kentindeki Sigonella deniz üssüne getirildiği öğrenildi.

ABD’ye bağlı özel birliklerin Cumartesi günü Libya’da düzenlediği operasyon sırasında el Kaide’nin üst düzey isimlerinden 49 yaşındaki Enes el Libi ele geçirilmişti. ABD, operasyon sonrası Libya’daki büyükelçiliğine yönelik bir eylemin gerçekleşebileceği endişesini taşıyor. 200 askerin de buna bir önlem olarak İtalya’ya getirildiği belirtildi.

Enes el Libi, 1998’de Tanzanya ve Kenya’daki ABD büyükelçiliklerini hedef alan ve 224 kişinin yaşamını yitirmesine sebep olan bombalı saldırıların düzenleyicisi olmakla suçlanıyor.
ABD’nin operasyonu sonrası Libya’da ise gerginlik hakim. Libya Başbakanı Ali Zeidan, dün yaptığı açıklamada “ABD ile ilişkilerimizi önemsiyoruz ancak halkımızı da önemsiyoruz” dedi.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, eleştiriler sonrası operasyonun meşru olduğunu savunmuştu.

Libya’da bazı grupların, ABD’nin el Kaide’ye yönelik operasyonunu protesto ettiği ifade edilirken, Reuters’in haberine göre söz konusu gruplar misilleme eylemleri peşinde.
“Bingazi halkı tarafından korunur” başlıklı Facebook sayfasında Libyalıların, ABD vatandaşlarını kaçırması ve Trablus’a giriş çıkışların kapatılması öneriliyor.
2012 Eylül’ünde Bingazi’deki ABD Büyükelçiliği’ne düzenlenen saldırıda, Büyükelçi Chris Stevens dahil 4 kişi yaşamını yitirmişti. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Vay başıma gelenler

SONRAKİ HABER

Rusya nükleer harcamalarını yüzde 50 artırıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...