09 Ekim 2013 08:47

Kongre fidye talep edemez

ABD Başkanı Barack Obama, son günlerde yaşanan bütçe krizi ve borç sınırı tartışmalarına ilişkin basına açıklama yaptı. Cumhuriyetçilere seslenen Obama, “Kongre, işini yapmak için fidye talep edemez” dedi.

Kongre fidye talep edemez
Paylaş

ABD Başkanı Barack Obama, son günlerde yaşanan bütçe krizi ve borç sınırı tartışmalarına ilişkin basına açıklama yaptı. 2014 bütçesini geçirmek için sağlık reformuna fon ayrılmaması şartını koyan Cumhuriyetçilere seslenen Obama, “Kongre, işini yapmak için fidye talep edemez” dedi.

Temsilciler Meclisi Başkanı John Boehner ile sabah bir telefon görüşmesi gerçekleştirdiğini dile getiren Obama, kendisiyle hangi konuda olursa olsun konuşmaktan memnuniyet duyduğunu anlattı. Ancak, Başkan Obama, 2014 bütçesi Kongre'den geçmeden Cumhuriyetçiler ile müzakere etmeyeceğini bir kez daha vurguladı.

Senato ve Temsilciler Meclisi’ndeki Demokratların müzakere etmeye yönelik isteklerini ortaya koyduğunu ifade eden Obama, “Hadi bu kepenk kapatmayı şimdi sona erdirelim. Hadi insanları yeniden işlerinin başına döndürelim.” ifadelerini kullandı.

Yaşanan kriz sebebiyle Asya gezisini iptal ettiğini hatırlatan Obama, “Bu bizim dünyadaki itibarımıza zarar veriyor” şeklinde konuştu. Kongre’ye Amerikalı aileler ve işletmelerin üzerindeki tehditleri kaldırması çağrısında bulunan Obama, Cumhuriyetçilerden ana meselelerin hallini sağlayacak ciddi bir teklif gelmediğini sözlerine ekledi.


ZORUNLU İZNE AYRILAN ÇALIŞANLARA MAAŞLARI ÖDENECEK

ABD Kongresi, kepenk kapatma sonrası zorunlu olarak ücretsiz izne ayrılan kamu çalışanlarının maaşının ödenmesini kabul etti. Ülkede 1 Ekim’den sonra yaşanan krizin ardından yeni bütçe görüşmelerinde bir türlü anlaşamayan siyasiler, çalışanların geriye dönük maaşlarını ödeme konusunda uzlaştı. Ödemelerin ne zaman yapılacağı ile ilgili bir tarih verilmedi.

Bu arada Savunma Bakanlığı, 400 bin çalışanını, yeni bütçe kabul edilinceye kadar ödeme yapmamak şartıyla işe geri çağırdı. Yaşanan son gelişmelerin, ekonominin 4.’üncü çeyrek görünümünü biraz daha iyileştirebileceği tahmin ediliyor.

NE OLMUŞTU?

1 Ekim’de siyasiler arasında yapılan bütçe görüşmelerinde bir sonuca varılamadığı için hükümet kamu çalışanlarını zorunlu ücretsiz izne çıkardı. Öte yandan ABD’de borçlanma limitinin 17 Ekim’e kadar artırılamaması, hükümeti fiilen borçlarını ödeyemez duruma düşürecek. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Günce

SONRAKİ HABER

Vay başıma gelenler

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...