09 Ekim 2013 08:20

9 Ekim protestoları olaylı başladı

Abdullah Öcalan'ın Suriye'den çıkartılışının yıl dönümü olan 9 Ekim için protesto gösterileri yapıldı. Adana'da yüzlerce kişi yürürken eylem sonrası olaylar çıktı. Konya'da polis yürüyüşe izin vermedi.

9 Ekim protestoları olaylı başladı
Paylaş

Adana'da PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın Suriye'den çıkarılışının yıl dönümünü protesto etmek amacıyla BDP İl Örgütü öncülüğünde merkez Seyhan ilçesi Dağlıoğlu Mahallesi'nde yürüyüş düzenlendi. Yürüyüşte yüzlerce yurttaşın yanı sıra BDP PM Üyesi İbrahim Yakut, BDP Kadın Meclisi Üyesi Suzan Kılıç, BDP Adana İl Başkanı Uğur Bayrak, BDP il ve ilçe yöneticileri, TUHADER, DÖKH, BDP Gençlik Meclisi aktivistleri de yer aldı. Bahçelievler Caddesi üzerinde bir araya gelen yurttaşlar, Öcalan'ın dev resminin bulunduğu ve üzerinde "AKP devletine son uyarımızdır. Önder Apo'nun esareti bizim için kıyameti koparma zamanıdır" pankartını açarak, BDP Dağlıoğlu Mahalle Temsilciliğine doğru yürüyüşe geçti. Yürüyüş sırasında caddeyi tarafiği kapan grup, "Bijî serok Apo", "Be serok jiyan nabe" ve "Öcalan Öcalan" sloganları attı. Yürüyüş boyunca kadınlar hiç durmaksınız alkış ve zılgıtlarla "komployu" kınarken, yol üzerindeki yurttaşlar da alkış ve sloganlarla kitleye destek verdi.

BDP Dağlıoğlu Mahalle Temsilciliğine varılmasıyla yürüyüş sonlanırken, burada özgürlük ve demokrasi mücadelesinde yaşamını yitiren anısına saygı duruşunda bulunuldu. BDP Adana İl Başkanı Uğur Bayrak ardından yaptığı açıklamada, "9 Ekim 1998 yılında PKK Lideri Abdullah Öcalan şahsında Kürt halkına yönelik bir komplo gerçekleştirildiğini" söyledi. "Komplonun yıldönümü nedeniyle" alanlara çıktıklarını ifade eden Bayrak, "Hepinizin de bildiği gibi tüm insanlığa ve Kürdistan halkına yönelik tam 15 yıl önce 9 Ekim uluslararası komplo gerçekleştirdi. Kürt Halk Önderi Sayın Abdullah Öcalan esaret koşullarında bu komployu boşa çıkarma mücadelesini büyük düşünerek direnerek verdi ve vermeye devam edeceğiz. Bu uluslararası komployu lanetliyoruz" dedi.

Konuşmaların ardından kitle slogan ve alkışlarla dağıldı. Kitlenin dağılmasının ardından bir grup genç mahallede gösteri yaptı. Yurtsever Devrimci Gençlik Hareketi (YDG-H) üyesi gençler, Bahçelievler Caddesi üzerinde bulunan Şehit Mehmet Ali Aslan Polis Karakolu'na doğru yürüyüşe geçti. Karakol önünde geniş güvenlik önlemi alan polis, gruba dağılması konusunda anons yaptı. Fakat grup dağılmayınca polis zırhlı araçlar eşliğinde tazyikli su, ses bombası, plastik mermi ve gaz bombası ile müdahale etmeye başladı. Bunun üzerine gençlerde polise taş, molotof kokteyli ve havai fişeklerle karşılıklı verdi. Müdahale sonrası grup, caddeden barikat kurarak ateşe verdi.


KONYA'DA POLİS ENGELİ

Konya'da Saraçoğlu Mahallesi'nde meşaleli yürüyüş düzenlenmek istendi. Yapılmak istenen yürüyüş nedeniyle mahalleyi abluka altına alan polis, 13 kişiyi gözaltına aldı. Gözaltına alınan kişiler götürüldükleri Saraçoğlu Karakolu'ndan daha sonra serbest bırakıldı.


BAŞKALE

BDP Başkale İlçe Örgütü tarafından parti binası önünde düzenlenen basın açıklaması ile protesto edildi. Açıklamaya BDP İlçe Başkanı Senar Yeşilırmak, Belediye Başkanı Eylem Açıkalın, İçişleri Bakanlığı tarafından görevinden alınan eski belediye başkanı İhsan Güler, İl Genel Meclis üyesi Ömer Abi, HDP, MEYA-DER, KURDÎ-DER yöneticileri ve yurttaşlar katıldı. Açıklamada konuşan BDP yöneticisi Erol Aldemir, 9 Ekim komplosunu kınadığını belirterek, "Bu komployu her ne kadar Sayın Abdullah Öcalan ve halkımızın onurlu direnişi boşa çıkarmışsa da komployu halen farklı yöntemlerle sürdürmeye çalışmaktadırlar. Komplonun asıl hedefinin Kürt özgürlük hareketini ve demokratik kurumlarını bitirmek olduğunu belirtiyoruz. Bütün güçlerin birliğiyle düzenlenen bu komploya Sayın Öcalan 14 yıllık duruşuyla gereken cevabı vermiştir" diye konuştu.


TATVAN

BDP Tatvan İlçe Örgütü, 9 Ekim'i protesto etmek amacıyla Tatvan Yaşam AVM önünde basın açıklaması düzenlendi. Açıklamaya çok sayıda yurttaşın yanı sıra Tatvan Belediye Başkanı Abdullah Ok, BDP Bitlis İl Başkanı Mehmet Can Demir ve partililer de katıldı. Açıklamada konuşan BDP Tatvan İlçe Başkanı Kemal Kılıçkıran, PKK Lideri Abdullah Öcalan şahsında Kürtlerin kazanımlarına müdahalede bulunulduğunu ifade ederek, "Sayın Öcalan Suriye topraklarından çıkartılarak takip ve şantaj politikalarıyla Kenya'da yakalanıp Türkiye'ye teslim edilmiştir. Bu komployu kınıyoruz" dedi. (DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Yerimizden yurdumuzdan edildik

SONRAKİ HABER

Günce

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...