09 Ekim 2013 06:00

Kimin için demokrasi?

Demokrasi paketi açıklandı açıklanmasına ama milyonların talebi bu pakette yer almadı. Gençler bu pakette yoksa, Kürt halkının anadilinde eğitim talebi karşılığını bulamıyorsa, Alevilerin isteklerine bir cevap yoksa bu karşımıza çıkan şey demokrasi paketi olarak nitelendirilebilir mi? Peki demokrasi dediğimiz şey paketle gelir mi?

Kimin için demokrasi?
Paylaş

Demokrasi paketi açıklandı açıklanmasına ama milyonların talebi bu pakette yer almadı. Gençler bu pakette yoksa, Kürt halkının anadilinde eğitim talebi karşılığını bulamıyorsa, Alevilerin isteklerine bir cevap yoksa bu karşımıza çıkan şey demokrasi paketi olarak nitelendirilebilir mi? Peki demokrasi dediğimiz şey paketle gelir mi?

ÖZEL OKULLARDA FARKLI DİL VE LEHÇELERDE EĞİTİM HAKKI

Özel okullarda farklı dil ve lehçelerde eğitimin önünü açıyoruz. 2923 sayılı kanuna yapacağımız ek ile farklı dil ve lehçelerde özel eğitim
kurumu açılabilecek. Dil ve lehçeler bakanlar kurulunda tespit edilecek. Bu okullarda belli dersler Türkçe okutulacaktır.

* Demokratikleşme paketinin en cilalı maddesi. Halkın yıllardır dile getirdiği ana dilde eğitim talebinin son karşılığı bu. Eksik olduğunu, talepleri karşılamadığını söyleyenlere 2 cevabı oluyor hükümetin ve medyasının. Birincisi: "10 yıl önce bunu söyleyebilirler miydi?" İkincisi ise: "Önce özel kurs açtılar, sonra üniversitelerde enstitüler kurdular, sonra seçmeli ders ilan ettiler, şimdi de özel okullarda ana dilde eğitim veriyorlar. Yakında devlet okullarında da verirler biraz bekleyin. Şimdi verseler muhalefet nasıl karşılardı." şeklinde oluyor.

*
Kürt halkına ana dilini parayla satmaya kalkışanlar hala sabır bekliyorlar. Parti tabanı veya muhalefet tepki göstermesin diye demokrasiden vazgeçmemizi istiyorlar. 10 yıl önceki duruma bakıp kendimizi avutmamızı salık veriyorlar. Ne de olsa artık yerleşim yerleri eski isimlerine kavuşacak. Şimdilik tabelalardaki kadar Kürtçe ile idare etsinler. Ya da Başbakanın dediği gibi klavyelerdeki 'sınırsız' özgürlüğün tadını çıkarsınlar!


NEVŞEHİR ÜNİVERSİTESİ'NİN İSMİ DEĞİŞİYOR

Nevşehir Üniversitemizin ismini Hacı Bektaşi Veli Üniversitesi olarak değiştiriyoruz.

* Hükümetin paketinden Alevilere düşen yalnızca üniversite ismi oldu. AKP onların oylarından ümidini kesmiş olmalı. Yıllardır gerçek bir laisizm için mücadele eden Aleviler, zorunlu din dersleri kaldırılsın dedikçe okullara 4+4+4'lerle yeni din dersleri konuldu. Diyanet İşleri Başkanlığı kaldırılsın dedikçe işlevi daha da genişletildi. Muhafazakar bir toplum kurmak için bütçesi artırıldı, bakanlıklarla ortak projeler geliştirdi. Bunun yanında Alevi dedelerine imamlarla aynı şekilde maaş bağlanması gibi laiklikle alakası olmayan formüller geliştirilmeye çalışıldı. (Pakette bundan dahi bahsedilmedi.) En sonunda Fethullah Gülen'le İzzettin Doğan'ın ortak projesi olan cami-cemevi projesiyle asimilasyonu sürdürmeye çalıştılar. Başbakanın demokrasi paketini açıklarken kuracaklarını ilan ettiği 'Ayrımcılıkla Mücadele ve Eşitlik Kurulu' bu ayrımcı politikalarla da mücadele edecek mi!..


YAŞAM TARZINA SAYGI TCK İLE GÜVENCE ALTINA ALINACAK

Yaşam tarzına saygıyı TCK ile güvence altına alıyoruz. Dini ibadet ve ayinlerin bireysel olarak engellenmesini bu kapsama alıyoruz. Bir kimsenin inanç düşünce veya kanaatlerinden kaynaklanan tercihlerine müdahale edenlere bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası getiriyoruz.

*Hükümet, yaşam tarzına müdahale edenlere hapis cezası getireceğini ilan ediyor. Kağıt üstünde baktığımızda iyi bir uygulama gibi görünebilir. Fakat buradaki esas meselenin başörtüsüne ilişkin olduğunu söylemek ön yargı olmayacaktır. Zaten başka bir maddeyle bu niyetini belli etmiştir. AKP, genelde halkın özelde kadınların en acil talebinin başörtüsü yasağının kaldırılması olduğuna bizi ikna etmeye çalışıyor.

* AKP, iktidara geldiğinden bu yana yaşam tarzına müdahale etti. Zina yasalarından kürtaj yasaklarına, sezeryan doğum-normal doğum tartışmalarından kaç çocuk doğurulacağına oradan alkol yasaklarına hep engelleyici ve müdahaleci oldu. Yatak odasına kadar sızdı. Türkiye tarihinin en kitlesel halk direnişi olan 'Haziran direnişi'ni ortaya çıkaran en önemli sebeplerden biri de hükümetin yaşam tarzına müdahaleleri oldu.


PAKETTEKİ MADDELERİN ARDINDAN

Demokratikleşme paketimiz işte bu paketlerden oluşuyor. En kapsamlı reform sürecini başlatıyoruz. Yeni hedeflere ilerlemeye devam edeceğiz.

* Böyle bitirdi Başbakan pakete ilişkin konuşmasını. Yeni paketlerin müjdesini verdi! Çok geçmeden müjdenin ne olduğu anlaşıldı. Bundan böyle polis eylem yapma olasılığı bulunanları (nasıl anlayacaksa artık) savcı izni olmaksızın 12-24 saat arası gözaltına alabilecek. Birçoğumuz bu durumun fiiliyatta hali hazırda var olduğunu söyleyebilir. Fakat artık resmi olarak polisin böyle bir yetkisi olacak.

* Demokratikleşme paketinde gösteri yürüyüşleri kanunundan övgüyle bahsetmişti Başbakan. Hem de ülkenin en önemli meydanlarında herhangi bir basın açıklaması veya yürüyüşe izin verilmeyip, alana girmeye çalışanlar gazla, copla, suyla dağıtılırken.

*Görüldüğü gibi demokrasi paketinde bu ülkenin milyonlarının talepleri yok. O zaman sormak gerekiyor: 'Demokrasi kimin için'?
 

ÖNCEKİ HABER

Zorunlu seçmeli ders

SONRAKİ HABER

Yerimizden yurdumuzdan edildik

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...