30 Mayıs 2011 10:09

Batman’da gözler liderlerin mitinginde!

SEÇİME iki haftadan az bir zaman kala Batman’da gözler artık CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ile BDP eski Eş Başkanı Gültan Kışanak’ın, Haziran’ın ilk haftasında gerçekleştirecekleri mitinglere çevrildi. Geçen hafta Başbakan ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Batman mitinginin tartışmaları s&

Paylaş
Arif Arslan*

Kentin kalbi konumundaki Turgut Özal bulvarında üç iddialı partinin seçim lokalleri son günlerde canlandı. Havaların iyice ısındığı petrol kenti Batman, 12 Haziran seçimlerine kilitlenmiş gibi. Seçim lokallerinin dışında kahve ve cafelerde hangi partinin kaç oy alacağı hararetli bir şekilde tartışılıyor, tahminler yapılıyor. İddialara giriliyor, seçim yaklaştıkça lokallerde ise heyecan bir başka.

Milletvekili adayları ilçe, belde ve köy gezilerini tamamladıktan sonra artık kent merkezinin varoşlarına yöneliyor. Kimi çarşı-pazar, kimi de STK’ların kapılarını çalıyor.

Meclis’te 4 sandalyeli Batman’ın toplam 270 bin seçmeni var. Fakat seçmenin bir bölümü batı bölgelerinde pamuk ve fındık tarlalarında çalışmak için kenti terk edince 50 bin seçmenin sandık başına gitmeyeceğini göz önünde bulunduran bazı politikacılar, geçerli 220 bin seçmen üzerinde kurgu yapıyor.

Emek, Barış ve Demokrasi Bloğu Batman bağımsız Milletvekili adayları Bengi Yıldız ve Ayla Akat Ata’nın hedefi; 120 bin oy. Aslında iki adayın seçimdeki parolası 270 bin oy... Fakat sandıktaki gerçek realite ise başka. 2007 seçimlerinde toplam 63 bin oy alan Yıldız ve Akat Ata’nın hedefi bu kez oyları ikiye katlamak... 2007’de AK Parti’den 10 bin oy fark yiyen BDP’nin desteklediği vekiller 2011 seçimine bir başka kenetlenmiş.

192 bin oy’un bulunduğu Batman kent merkezinde bloğun Bağımsız milletvekili adaylarının açtığı seçim lokal sayısı 15’e ulaşmış durumda. Hemen her iki semtten birinde lokal açan BDP’liler, Mayıs’ın son haftasında kırsaldaki türbe ve yatırları ziyaret edenlerden destek alıyor. Sivil itaatsizlik kapsamındaki Kürtçe Cumalarda vekiller de saf tutuyor.

Başbakan Erdoğan’ın,  Batman mitinginde Demokrasi Platformu billboardlara taşıdığı talep ve eleştirilere AK Parti’nin “Allah aşkına neden rahatsız oluyorsunuz?​” şeklindeki yanıt kentte afiş savaşını başlatmış, partilerin seçim lokalleri önündeki billboardlar zaman zaman tuz-buz oluyor.

Bir aylık seçim kampanyasında 100’ü aşkın billboard tahrip edildi. Günü birlik billboardlar ya tahmin ediliyor ya da yırtılan afişler yenileniyor. İlk kez billboard savaşının bu denli sürdüğü kentte sabah erken uyanan farklı sloganla toplumun karşısına çıkıyor, gündemi belirliyor.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, diğer milletvekili adaylarına göre fazla zorlanan isim…
 Daha çok genel politika ve ekonomi sorunlarına odaklandığından bunalan bazı seçmenler yakınıyor;

“Bakan bey, Batman’ın politikasına ısınamadı gitti. Millet burada yerel sorunları ve Kürt sorununun çözümünde projelerin tartışılmasını bekliyor. Şimşek’in konuşmasının başı ve sonunda sadece Kürtçe bir kaç cümle söylemesi yetmiyor. Başbakan’ın son Batman mitinginde de Kürt sorununu açmaması kafalarda soru işareti bıraktı. Acaba Kürt sorununun çözümü seçim sonrasına mı bıraktı? AK Parti kafaları iyice karıştırıyor.”

CHP’nin Batman’da yükseliş trendi Kılıçdaroğlu’nun 3 Haziran’da kentte düzenleyeceği mitingde görülecek. Önceki seçimlere oranla tırmanışa geçen CHP’nin umudu ise bağımsızların alacağı yüksek oylarda. CHP 1. sıra Batman milletvekili adayı Faris Özdemir, seçime 9 gün kala Cumhuriyet alanında yapacağı mitinge bir başka hazırlanıyor. CHP’li Özdemir’e göre “Diyarbakır’dan sonra CHP büyük mitingi Batman’da yapacak.” Kılıçdaroğlu’nun Kürt sorununun çözümünden tutun da KCK davasında tutuklu siyasiler için vereceği mesajları şimdiden kitlesine anlatmaya çalışan CHP’li Özdemir, tüm seçmenleri mitinge davet etme kampanyası başlatmış.

Özetle Güneydoğu’nun önemli illerinden ‘kara altın’ın diyarı Batman havaların ısınmasıyla seçim bir başka havada ısınıyor. 2+2 mi, 2+1+1 mi? Bunu da BDP ve CHP liderlerinin önümüzdeki hafta vereceği mesajlarla netleşecek gibi. Erdoğan şansını denedi, şimdi sıra Kışanak ve Kılıçdaroğlu’nda… (Batman/EVRENSEL)

*Batman Çağdaş Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni

ÖNCEKİ HABER

Oyuncu ve sanatçıları blok için bir araya geliyor

SONRAKİ HABER

‘AKP’ye hesap soracağız’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa