09 Ekim 2013 06:00

Üniversiteli kadın olmak

Ülkemiz ataerkinin, toplumsal cinsiyetin en çirkin yönleriyle kendini var ettiği bir ülke. Taciz, tecavüz, cinayet, esnek çalışma, hak eşitsizliği...

Üniversiteli kadın olmak
Paylaş

Hacettepe Üniversitesi Kadın Çalışmaları Topluluğu

Ülkemiz ataerkinin, toplumsal cinsiyetin en çirkin yönleriyle kendini var ettiği bir ülke. Taciz, tecavüz, cinayet, esnek çalışma, hak eşitsizliği...
Mesela tacize uğradığınız şikayetiyle polisi aradığınızda “Mini etek mi giydiniz?​” sorusuyla karşılaşabilirsiniz. Taciz karşımıza sık sık çıkar; sokakta, işyerinde, gözaltı aracında, kampüste. Ya da namus, tahrik, tuzsuz yemek gibi sebeplerle öldürülebiliriz. Ucuz iş gücü olarak çalışmalı ve bol bol doğum yapmalısınız. Ama hamileyseniz ucuz iş gücü bile olma şansınız kalmaz, belki doğumdan sonra ‘boncuk dizerek’ ev ekonomisine katkıda bulunabilirsiniz! Zaten, “Hamileyken dışarı çıkmak estetik değildir.”!

HANGİ ÖZGÜR ÜNİVERSİTE?

Hacettepe Üniversitesi’nde bir kadın dersine giderken takip edilebilir, tanışma bahanesiyle tacize uğrayabilir, kampüsün en kalabalık noktasında şiddet görebilir, özel güvenlik birimleri (ÖGB) tarafından burnu kırılabilir ve aynı ÖGB’nin taciziyle de karşılaşabilir. Üstelik bunu denetleyecek, yaptırım uygulayacak bir komisyon yoktur. Mühendislik erkek alanıdır, kadınların bu konuda, her ne kadar bu bölümde okusa da, söz hakkı yoktur. Akademik kariyerde zaten erkek önceliği vardır. Her yerde olduğu gibi kampüste de ayrımcı, cinsiyetçi uygulamalarla karşılaşılır.

ORTAK BİR PLATFORMUMUZ VAR!

Biz de geçen sene üniversitede kadın ve toplumsal cinsiyet sorununu görünür kılmak, taleplerimizi dillendirmek, hep beraber mücadele etmek amacıyla ‘Kadın Çalışmaları Topluluğu’nu kurduk. İlk zamanlar çok etkinlik yapma fırsatımız olmasa da çok fazla insanın dikkatini çekmeyi başardık. 8 Mart’ta ve 1 Mayıs’ta kendi pankartımızla alanlardaydık. Topluluğun üniversitede her literatürden kadın mücadelesinin ortak platformu olması için çalışmalarımız ilerletmeye çalışıyoruz.
Kadın Çalışmaları Topluluğunu üniversitedeki bütün kadınların birlikte hareket edebildiği bir topluluk haline dönüştürmeye çalışıyoruz. Derdimiz topluluğumuzun, üniversitemizde kadın mücadelesin merkezi haline gelmesi. Kampüsümüzde kadınlara dair nerede bir söz söyleme ihtiyacı varsa kadınların bunu topluluğumuzla yapması.

ÖNCEKİ HABER

Galileo\'nun kazanı

SONRAKİ HABER

Suya, havaya, doğaya özgürlük

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...