09 Ekim 2013 06:00

Her şey üniversiteyi kazanınca başladı

Üniversite yönetimi barınma sorunundan memnun olmalı ki; yeni bir yurt projesi ya da başka bir çözüm getirmek için hiçbir çaba göstermiyor.

Her şey üniversiteyi kazanınca başladı
Paylaş

Çağlar Kazak

Üniversiteler yine binbir dertle ve sıkıntıyla yeni eğitim öğretim yılına başladı. Bolu’da dördüncü kez şahit oluyorum üniversitelerin açılışına. Hep mi aynı sıkıntılarla başlar diye düşünmeden edemiyorum. En tanıdık mesele ise barınma.
Üniversiteyi yeni kazanan arkadaşların barınma meselesini nasıl çözdüğüne ya da çözemediğine dair bir hayli örnek var. Bunlardan birkaçını sizinle paylaşayım.

YURT, EV, OTEL...

KYK ve vakıf yurdu çıkmayan arkadaşlarımız hemen özel yurt arayışına giriyorlar. Ama özel yurtlar oldukça pahalı. Ayrıca orada da yer bulamama durumu söz konusu. Şu anda Bolu’daki bütün özel yurtlar ağzına kadar dolu.
Özel yurda da yerleşemeyen arkadaşlar için cemaat yurtları ve evleri pusuda bekliyorlar. Cemaat yurtları maddi olarak özel yurtlardan daha uygun olduğu için, oralarda da mecburiyetten kalan yüzlerce öğrenci var.
Yeni gelen arkadaşlarımızın eve çıkma durumu da ayrı bir sıkıntı. Eve çıkabileceği arkadaş bulmak zor. Hem kiralar da çok pahalı. Hadi arkadaş ve uygun bir ev bulundu eve çıkıldı. Evi düzmek ayrı bir masraf. Uygun bir spotçu bulunursa belki ucuza kapatılabilir. O da ne, spotçular da birinci elcilerden farksız. Doğalgazın, elektriğin vb. açılması da başka bir masraf.
Hem yurt çıkmamış hem ev bulamamış arkadaşlarımız da var, peki onlar nasıl barınıyorlar? Bolu’da tanıdığı bir aile varsa veya daha önce bir arkadaşı Bolu’da yaşıyorsa geçici bir süreliğine oralara yerleşiyorlar ve biraz da diken üzerinde yaşamaya çalışıyorlar.

EN İYİSİ UZAKTAN EĞİTİM!

Öyle bir tanıdık arkadaş veya bir aile de mi yok? Son çare oteller. Geçenlerde tesadüfen tanıştığım bir arkadaş, kalacak bir yer bulamadığı için otelde kaldığını ve günlük 40 TL verdiğini söyledi. Bu durumda olan onlarca öğrencinin varlığından söz etti.
Kalacak yer bulamadığı için kayıt yaptırıp tekrar memleketine dönen azımsanmayacak sayıda öğrenci var.
Yurtlara yerleşemeyen, maddi durumu kötü olan öğrenciler cemaatin kollarına bırakılıyor. Üniversite yönetimi bu durumdan memnun olmalı ki; yeni bir yurt projesi ya da başka bir çözüm getirmek için hiçbir çaba göstermiyor. Barınma sorununu her dönem yaşamaya devam ediyoruz. Artık bu duruma bir çare bulmalı.


2273 YATAK 20 BİN ÖĞRENCİ

Üniversiteye yeni gelen arkadaşlarımızın en büyük sıkıntısı kalacak yerlerinin olmaması. Birinci sınıf olup da bu sıkıntıyı yaşamayan çok az kişi vardır. Bolu Kredi Yurtlar Kurumu (KYK) yurtlarının toplam kapasitesi 1160 kişilik. Ayrıca İzzet Baysal vakfına bağlı bir yurdumuz daha var. O yurtta da 1113 öğrenci kalıyor. Üniversitemizde eğitim alan öğrenci sayısı ise 20.000’i aşkın. Hal böyle olunca, barınma tüm ülkede olduğu gibi Bolu’da da öğrencilerin yaşadığı en büyük sıkıntı olarak karşımıza çıkıyor.

*Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi

ÖNCEKİ HABER

Anadilde eğitim haktır

SONRAKİ HABER

Kadınlar özgür, dünya güzel

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...