09 Ekim 2013 06:00

Eğitimde kirlilik diz boyu!

Bakanlık Esenyurt’ta okullara temizlik personeli göndermedi. 80. Yıl İlköğretim Okulunda velilerin parası personel tutmaya yetmeyince kirlilik diz boyunu aştı. Bu arada il milli eğitimden gönderilen bir belge şok etkisi yarattı.

Eğitimde kirlilik diz boyu!
Paylaş

Eren Ergine / Volkan Karademir

İstanbul’da İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün okullara “sigorta istemeyecek” personel çalıştırılmasını isteyen yazı gönderdiği ortaya çıktı. Yazıda gerekçe olarak sigortasız çalıştırılan kişilerin tazminat davası açmaları gösterildi.

Esenyurt’ta bulunan 80. Yıl İlköğretim Okulu’na İl Milli Eğitim Müdürü Muammer Yıldız imzasıyla gönderilen metinde, “kaçak personel çalıştırmayın” diye açık bir yasal talimatta bulunmak yerine “sorun yaşayacak personel çalıştırmayın” denmesi dikkat çekiyor. Öte yandan velilerin maddi imkanı olmadığı için personel tutamayan okulda kirliliğin çocukları hastalandıracak boyutta olduğu belirtiliyor.

‘TAZMİNAT ÖDETTİRMEYİN’

08.03.2013 tarihli yazıda, temizlik personellerinin Bakanlık tarafından karşılandığı ileri sürülüyor. Ancak Evrensel’e ve birçok medya kuruluşuna haber olan olaylardan biliniyor ki asıl olarak bu giderler velilerden alınıyor ya da veliler temizliği kendileri yapılıyor.  

İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün yazısında da bu durum belirtilmiş ve “...bazı okullarımızın daha iyi temizlik hizmeti yaptırmak için Okul Aile Birliklerinden çalıştırdıkları personelin maaşlarını ve SGK primlerini ödeyemez duruma geldiklerini de hak sahipleri de doğal olarak yargıya başvurarak alacaklarını masrafları ile birlikte tahsili cihatine gitmektedir.” Denilerek sigoırtasız çalıştırılan emekçilerin açtıkları davalara değinilmiş. Müdürlüğün bu konudaki uyarısı ise şöyle: “Okul Aile Birliği ve idarecilerinin ileri bu tazminatlar nedeniyle olası bir rucu davasına muhatap olmamaları için SGK primi, ücret ve tazminatının ödenmesinde sorun yaşayacak personeli çalıştırmamaları konusunda uyarılması“
Ancak yazıda açık açık kaçak personel çalıştırmayın denmemesi dikkat çekiyor.

BÜTÇE BU OKULA UĞRAMADI

Öte yandan 80. Yıl İlköğretim Okulu Muammer Yıldız’ın “bütçeden karşılıyoruz” dediği okullardan biri değil. Okul Aile Birliği  üyeleri bu yüzden “katkı payı almaya” mecbur kaldıkları iddiasında. 1300 öğrencinin eğitim gördüğü okulda 90 kişinin katkı payı ödemesi üzerine masrafları karşılanamaz duruma gelmiş. Personel alınamayan okulda çocukların hastalandığını söylüyor veliler. Tuvaletlerden, sınıfa, öğretmenler odasına her yerin kirli olduğu belirtiliyor.

Okul Aile Birliği Başkan Yardımcısı Burcu Eryakar, Milli Eğitim’in Esenyurt’a 102 personel gönderdini, ancak bayramdan sonra göreve başlayacaklarını savunuyor. Eryakar şuan ilçede hiçbir bu personelin görev yapmadığını ileri sürüyor.

5 KATLI OKULA  2 PERSONEL

Okul Aile Birliği üyeleri Milli Eğitim’in en fazla 2 personel gönderdiğini aktarıyorlar. Ancak 80.Yıl İlköğretim Okulu 5 katlı bir bina ve her katta 8 sınıf var. Veliler, okulun tebeşirden, deterjana kadar bütün giderlerinin kendilerince karşılandığını anlatıyorlar. Haber yaptığımız sırada velileri görerek yanımıza gelen okul müdürü ise  “devletin bütçe ayırmadığını, bu yüzden katkı payı toplamak zorunda kaldıklarını” belirtiyor. (İstanbul/EVRENSEL)

80. Yıl İlköğretim Okulu’na  İl Milli Eğitim Müdürü  Muammer Yıldız imzasıyla  gönderilen 3 Mart 2013 tarihli yazı

ÖNCEKİ HABER

BDP, Diyarbakır\'da kadın aday gösterecek

SONRAKİ HABER

Evrensel.net yenilendi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...