23 Şubat 2011 21:41

Arçelik demek işsizlik demek!

Arçelik’in Beylikdüzü’nde kurulu televizyon fabrikasında yıl sonunda başlayan işten atmalar devam ediyor. Türk Metal Sendikası üyesi işçiler fabrikada siparişlere bağlı olarak her yıl sonunda ve yıl başlarında işçi kıyımı yaşandığına dikkat çektiler. Cuma günü çıkışların olacağı söylenti

Arçelik demek  işsizlik demek!
Paylaş
Sinan Ceviz

Fabrikada işten çıkartmalara öncelikle sözleşmeli işçilerden başlanıyor. Geçtiğimiz yıl 2 milyon televizyon üretimi hedeflenen fabrikaya, bu hedefi tutturmak için 3 aylık sözleşmeli işçi alınmıştı. İşçiler, sözleşmeleri sona erdiğinde de kapı önüne konmuştu.
Firmanın üretim hedeflerini tutturmanın yanı sıra dünya genelinde de yeni atılımlar yaptığına dikkat çeken işçiler, “Bu başarıları bizim sırtımızdan sağlıyorlar ama ne hikmetse biz bu başarılardan payımıza düşeni hiç alamıyoruz” dediler.
Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç’un konsept mağazasının açılışında yaptığı konuşmayı hatırlatan işçiler şunları söylediler: “1715 metrekarelik bir alanda özel bir mağaza açtılar. Sayın Mustafa Koç orada konuşurken ürünlerden övgü ile bahsediyordu. Bu ürünleri biz üretiyoruz sayın Koç’a duyurulur. Dönüp fabrikada yaşananlara bir baksın.”

KÂR ARTTI, İŞÇİ YOKSULLAŞTI

Fabrikanın kâr oranını artırdığını söyleyen işçiler “Her yıl yeni mağazalar açılır, yeni ülkelere girilir ama bizim payımıza düşen işsizlik olur” dediler. Fabrika yönetiminin yüzde 50’ye varan büyüme ve 6.6 milyar liralık ciro açıklamaları ise fabrikada tepkiyle karşılandı. Montaj bölümünde çalışan bir işçi tepkisini şöyle dile getirdi: “Ben 9 yıldır bu fabrikada çalışıyorum. İlk zamanlarda ekonomik koşullarımız çok iyiydi. İkramiyelerimiz, ücretimiz dolgundu, başarılar işçiyle paylaşılır hediyeler dağıtılırdı. Şimdiyse ücretler eridi, ikramiyeler eridi, aldığımız tek hediye ise işten atılmamak oldu. 2007 yılından beri aynı tantana yaşanıyor. Bir süreliğine yeni işçi alınır, sonra çıkışlar başlar. Kalanlara da ‘İtiraz etmeyin siz şanslısınız’ mesajı verilir ve olan işçiye olur. 2009’da kâr arttırıldı, kriz dönemi olan 2001’de daha çok arttı. Rakamları yakında açıklarlar. Bu durumdan bıktık artık. İşçiyle bu kadar oynamasınlar.”

FABRİKANIN POLİTİKASI

Bir başka montaj işçisi ise gelişmeleri şöyle yorumladı: “Bu durum fabrikanın politikası oldu artık. Bu cuma günü yine işçi çıkışı olacak diyorlar. Günlerimizi korku içinde yaşıyoruz.”
Fabrikanın 2010 yılı sonuna kadar 2 milyon televizyon üretme hedefi olduğunu anlatan dizgi bölümünden bir işçi de “Biz hedefi tutturduk yani fabrika üretimde rekor kırdı. Siparişler yetiştirildi, yıl sonu ise hemen çıkışlar başladı. Şimdi atacaklar, sonra yeni işçi alacaklar, sonra yine atacaklar. Biz rekor kırıyoruz onların derdi aldığımız üç kuruşluk ücreti daha da düşürmek. Biz işimizi korumak istiyoruz” diye konuştu.
Bir başka işçi ise şunları dile getirdi: “Bizim her yılki korkumuz bu. Atılacak mıyız. Kalacak mıyız? Cuma günü yeni çıkışlar olacak diyorlar. Herkes bir şey söylüyor ama fabrika yönetimi bir açıklama yapmıyor. Korku içinde çalışmaktan bıktık. ‘Arçelik demek, yenilik demek’ diye reklam yapıyorlar ya Arçelik demek işsizlik demek aslında.”
İşten atmaların son bulmasını isteyen işçilerin eleştiri ve talepleri ile ilgili görüştüğümüz ve bilgi almak istediğimiz fabrika yönetimi ise sorularımızı yanıtsız bıraktı. (İstanbul/EVRENSEL)


SON NOKTAYA GELDİK

Yaşanan gelişmeler karşısında işçiler ses çıkaramamalarının nedenini ise şöyle anlattılar: “Bir çoğumuz kredi kartı borcu içinde yüzüyoruz. İşten atıldığımızda borçları nasıl ödeyeceğiz. Zaten çalışırken bile bunu yapamıyoruz.” Başka bir işçi ise şöyle devam etti: “Biz böyle giderse Mısır gibi oluruz. Çünkü şimdi korkuyoruz ama yarın korkacak hiçbir şeyimiz kalmayacak. Bizim de bir dayanma noktamız var, sanırım onun son noktasına geldik.” “Tepki göstermeyi başaramadığımız için bu durumdayız” diyen işçiler, sendikacıların gelişmeler karşısında sessiz kalmasını eleştirdiler. “Sendikamız bizi organize etse fabrikada bir şeyler yapabiliriz, bu durumu engelleriz” diyen işçiler, sendikacılara çağrı yaptılar.


6.6 MİLYAR LİRA CİRO ELDE ETTİLER

2010 yılı başında basına açıklama yapan Arçelik AŞ Genel Müdürü Levent Çakıroğlu, fabrikanın başarısıyla ilgili şunları söylemişti: “Bu pazar koşulları altında 2009 yılında 6.6 milyar TL ciro elde ettik. Faaliyette bulunduğumuz pazarlarda pazar payımızı artırdık. Avrupa’da pazar payını en çok artıran şirketlerden biri olduk. Doğu Avrupa pazar payımızı az da olsa artırma başarısını gösterirken Romanya’da pazar liderliğimizi koruduk. Türkiye’de başta beyaz eşya olmak üzere, LCD TV ve klimada  markalarımızla liderliğimizi sürdürdük.
2009 yılında yeni pazarlara ve mevcut pazarlarda da yeni kanallara girmeye devam ettik, Markalarımızı güçlendirmeye odaklandık. Beko markamızla daralan İngiltere pazarında adetsel olarak yüzde 50’den fazla büyüdük. Fransa’da da pazar payını en çok artıran marka Beko oldu. Pek çok pazarda markamızın konumunu güçlendirdik.”

ÖNCEKİ HABER

Devlet bize bir mezar taşı göstersin

SONRAKİ HABER

‘En pahalı benzin bizde’ itirafı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...