08 Ekim 2013 07:15

Münevver’in değeri: 37 bin 486 TL!

İstanbul’da 2009 yılında Cem Garipoğlu tarafından öldürülen Münevver Karabulut’un ailesinin açtığı tazminat davasında bilirkişi raporu şoku yaşandı.

Münevver’in değeri: 37 bin 486 TL!
Paylaş

İstanbul’da 2009 yılında Cem Garipoğlu tarafından öldürülen Münevver Karabulut’un ailesinin açtığı tazminat davasında bilirkişi raporu şoku yaşandı. Habertürk gazetesinin haberine göre Karabulut ailesinin tazminat talebini inceleyen Küçükçekmece 5. Aile Mahkemesi dosyayı bilirkişiye gönderdi. Habertürk’ten Güngör Karakuş’un haberine göre bilirkişi, PMF yaşam tablosuna göre hazırladığı raporunda 18 yaşında öldürülen Münevver’in en fazla 47 yıl daha yaşayacağını kabul ederek “ailenin 37 bin 486 TL zarara uğradığı anlaşılmıştır” dendi.

‘KALAN ÖMRÜ 47 YILDI’

Bilirkişi yaptığı incelemenin ardından raporunu mahkemeye sundu. Raporda şu ifadelere yer verildi. “7 Mart 1991 doğumlu Münevver Karabulut ölüm tarihinde 18 yaşındaydı. 1931 yılında hazırlanan PMF yaşama tablosuna göre kalan ömrü 47 yıldır. Buna göre kabul edilen muhtemel yaşı 18+47, yani 65’tir. Yargıtayca ülkemizde aktif çalışma hayatının 60 yaşına kadar süreceği kabul edilmektedir. Olay tarihinde Beşiktaş Bingül Erdem Lisesi son sınıf öğrencisi olan Münevver Karabulut’un lise eğitimini tamamlayacağı 1 Temmuz 2009 tarihi itibariyle çalışmaya başlayacağı ve ailesine destek olabileceği kabul edilecektir.”

‘KARDEŞE DESTEK YOK’

Raporun devamında ise şöyle denildi: “Anne Nagihan Karabulut kızı öldüğü tarihte 44 yaşındadır. PMF tablosuna göre olası kalan ömrü 26’dır. Muhtemelen 70 yaşına kadar yaşayacaktır. Münevver’in destek olma süresi 26 yıldır. 42 yaşındaki baba Süreyya Karabulut’un da 70 yaşına kadar yaşayacağı varsayıldığında kızının destek olabileceği zaman 28 yıldır. Davacının kardeşinin ise hukuk sistemimiz gereğince kardeşe destek sağlanması söz konusu olmadığından bu hususta bir hesaplama yapılmamıştır.”

‘EVLENİP, 2 ÇOCUK YAPACAKTI’

“Münevver Karabulut’un yaşaması halinde hangi mesleği yapıp, aylık ne kadar kazanacağı belli olmadığından Yargıtay içtihatları doğrultusunda asgari ücret üzerinden hesaplama yapılabilir. Yaşamış olsaydı elde edeceği kazancı, kendisi ile annesi ve babası ile ileride eşi ve çocukları için kullanacaktı. Ölenin aylık gelirinin yüzde 70’lik kısmı davacı hak sahipleri arasında paylaştırılacaktır. Münevver ile anne-babanın yaşları, ileride evlenecek olan Münevver’in henüz bekar oluşu ve 2013 yılında olası evlenme, 1 yıl sonra birinci çocuk, 3 yıl sonra ikinci çocuk sahibi olacağı varsayımları gözetilerek, davacıların destek payları belirlenecektir. Buna göre de baba Süreyya Karabulut’un 19 bin 348 TL, anne Nagihan Karabulut’un 18 bin 138 TL olmak üzere toplam 37 bin 486 TL zarara uğradıkları anlaşılmıştır.” (HABER MERKEZİ)


CEBER’İN BİLİRKİŞİ RAPORU DA TEPKİ ÇEKMİŞTİ

Metris Cezaevinde işkence sonucu öldürülen Engin Ceber’in babasının İstanbul 6. İdari Mahkemesinde İçişleri ve Adalet Bakanlığı aleyhine açtığı tazminat davasında mahkemeye sunulan bilirkişi raporu tepki çekmişti. Bilirkişi raporunda Ceber ailesine 36 bin TL tazminat ödenmesi kararı verilmişti. Ceber’in babası Ali Tekin bilirkişi raporuna “Keşke ölseydim de duymasaydım” diyerek tepki göstermişti. Engin’in annesinin şeker ve tansiyon hastası olduğunu belirten baba Tekin “Nasıl söylerim Engin’e bu kadar değer biçmişler” diyerek rapora isyan etmişti. Kamuoyundaki tepkiler üzerine bilirkişi raporunu veren Nail Karakaş, verdiği raporun kendisini de tatmin etmediğini açıklamış ancak bilirkişi olarak Yargıtay içtihatlarını uygulamak zorunda olduklarını ifade etmişti. Karakaş, Ceber’in yaşam süresini hesaplarken kullandıkları nüfus kayıt tablosunun 1931 yılına ait olduğunu itiraf etmişti.


PMF NEDİR?

Türkiye’de yaşam sürelerinin saptanmasında PMF–1931 (Population Masculine et Feminine/Erkek ve Kadın Nüfusu) başlıklı Fransız yaşam tablosundan yararlanılıyor. Yargı ve Sosyal Güvenlik Kurumları da gelir tespit etmede bu tabloları kullanıyor.

ÖNCEKİ HABER

Yaratılış, sadece bizde eğitim kitabına girdi

SONRAKİ HABER

Çalışanlar yasası tartışması

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...