07 Ekim 2013 18:17

Suriye sınırındaki inceleme tamamlandı

Nusaybin’den başlayan ve Antep’te sona eren sınır hattında 3 gündür incelemelerde bulanan İHD ve FIDH heyeti, Antep’te Koordinatör Vali Veysel Dalmaz ile görüşerek, gözlemlerini anlattı.

Suriye sınırındaki inceleme tamamlandı
Paylaş

İnanç Yıldız

Nusaybin’den başlayan ve Antep’te sona eren sınır hattında 3 gündür incelemelerde bulanan İHD ve FIDH heyeti, Antep’te Koordinatör Vali Veysel Dalmaz ile görüşerek, gözlemlerini anlattı. Nusaybin’de ki gümrük kapısı, Şenyurt ve Ceylanpınar’daki hudut geçiş noktaları, Akçakale’deki gümrük kapısı ve Öncüpınar’da ki gümrük kapılarında araştırma ve incelemeler yaptıklarını belirten İHD Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, buradalar da insani yardım geçişleri noktasında ciddi sorunların olduğunu söyledi. İHD Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, İHD Genel Başkan Yardımcısı Serdar Çelebi, Doğu ve Güneydoğu Bölge Temsilcisi Şevket Akdemir, İHD MYK üyesi Sevim Salihoğlu, İHD Diyarbakır Şube Başkanı Raci Bilici, FİDH Genel Başkan Yardımcısı Yusuf Alataş’tan oluşan insan hakları heyeti, Nusaybin’den başlayan ve Antep’te sona eren sınır hattında 3 gün süren incelemelerde bulundu.Son olarak yaptıkları incelemelerini Antep’te Kordinatör Vali Veysel Dalmaz’a aktaran heyet, valiyle bütün sorunların çözümünde olumlu yaklaşım gördüklerini ifade etti. Valiyle yapılan görüşmeye Antep İHD’de katıldı.

‘İNSANİ YARDIMLAR ARTIRILMALI’

İzlenimlerini aktaran Türkdoğan, “Nusaybin sınır kapısının esasen karşı taraftan kaynaklı olarak kapalı olduğu öğrendik. Bu sorunun çözümü noktasında Kürt yüksek konseyin aslında bir karar alması ve girişimde bulunması gerekiyor” diyerek, “Nusaybin gümrük kapısında çıkış işlemleri tamamlanmış. İki adet ambulans gördük o ambulansların kapının diğer tarafında Suriye rejimine bağlı memurlar olduğu için almamışlar. Bu ambulansların Rojava da bir başka bir bölgede verilebilir” diye konuştu. Ceylanpınar ve Şenyurt hudut geçiş noktalarının kapalı ama birkaç hafta da insani yardım geçişlerine izin verilen kapılar olduğunu söyleyen Türkdoğan, “Bu geçiş noktaların insan geçişine ve insani yardım geçişine daha sıklıkla açılması gerektiğine mümkünse ilerde buralarda gümrük kapıları açılması gerektiğini ve böyleceticaretin canlandırılması talebimizi ilettik” dedi.  Efrin kentine insani yardım yapılamadığını aktaran Türkdoğan, Valinin Efrin’de insani yardım için halka yardım dağıtacak güvenli bir mekanizmanın kurulması durumda Türkiye’nin buna hazır olduğunu ifade etti.

800 BİN SIĞINMACI VAR

Antep’e ve Türkiye’deki sığınmacı sayısına dair de bilgi veren Türkdoğan, “ Vali, Antep Kilis, Şanlıurfa şehir merkezleriyle, ilçelerle beraber kayıt tutma işlemlerin tamamlandığını söyledi. Ama Türkiye’nin tamamı itibarıyla 200 bin civarında insanın 10 ilde 22 kampta kaldığını bunun dışında ayrıca 600 bine yakın kişinin kamp dışı merkezlerde şehir merkezlerinde kaldığını tahmin ettiğini söyledi. 800 bin insandan bahsediyoruz. Çok büyük bir rakam. Bu rakamın artmaması için elbette ki Suriye’deki krizin çözülmesi noktasında barışçıl politikalar ve çözüm önerileri gösterilmesi gerekiyor. Ancak, Kilis Öncüpınar’da gördüğümüz insan trajedisinin devam ettiğidir” dedi.

‘BARIÇCIL POLİTİKALAR YAPILMALI’

Valiyle yapılan görüşme de Sınır geçişleri noktasında özellikle hudut hattında tel örgülü alanlardan geçişlerde sığınmacıların karşılaştığı kötü muameleme ve işkence iddialarını gündeme getirdiklerini vurgulayan Türkdoğan, valiyle bütün sorunların çözümünde olumlu yaklaşım gördüklerini ifade etti. Türkiye Rojava ilişkilerin mutlaka düzelmesi gerektiğini belirten Türkdoğan, incelemelerine dair daha kapsamlı bir raporu kamuoyuyla, hükümetle, basınla paylaşacaklarını söyleyerek, barışçıl çözümlerle Suriye krizinin çözülmesini ve Türkiye’nin Rojava’yla ilişkilerinin üst seviyeye gelmesi gerektiğini dile getirdi. (Gaziantep/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

‘AKP kendi tek tipini yaratıyor’

SONRAKİ HABER

Muhalifler çatışıyor, rejim güç kazanıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...