07 Ekim 2013 17:07

Öğretmenler şirket elemanı haline getiriliyor

Eğitim Sen Genel Merkezi’nin düzenlediği panelde Doç Dr. Ahmet Yıldız ve Prof. Dr. Işıl Ünal devletin öğretmen yetiştirme politikalarını anlattı.

Öğretmenler şirket elemanı haline getiriliyor
Paylaş

Eğitim Sen Genel Merkezi’nin düzenlediği panelde Doç Dr. Ahmet Yıldız ve Prof. Dr. Işıl Ünal devletin öğretmen yetiştirme politikalarını anlattılar. Performans sistemiyle öğretmenlerin şirket elemanı haline getirileceğini vurguladılar. Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesinden Doç. Dr. Ahmet Yıldız, “Öğretmen Yetiştirme ve İstihdam Politikaları” başlıklı panelde yaptıkları bir araştırmayı paylaştı. Öğretmenlerin toplumdaki eski ve yeni algısı üzerine bir araştırma yaptıklarını belirten Yıldız, araştırmada dikkat çeken şu cevabı paylaştı: “Öğretmenler eskiden ırmak gibiydi. Herkes kana kana su içerdi. Şimdi ise bir damacana su gibi”.

OKULLARDA ‘AYIN ELEMANI’

Performans sistemiyle öğretmenlerin şirket elemanı haline getirileceğini dile getiren Yıldız, belki okullarda da artık “ayın elemanı” uygulamasının başlayabileceğini söyledi. Öğretmenlik mesleğindeki en önemli mekanizmanın merkezi sınavlar haline geldiğine dikkat çeken Yıldız, “Hatta bu sınavlar devletin pedagojik aygıtı haline geldi. En iyi test çözdüren öğretmen, iyi öğretmen olacak” dedi. Merkezi sınavların devletin sistemine iki katkısı olduğunu belirten Yıldız, “Neoliberalizm konserve bilgi istiyor. Bu bilgi raflarda duran bilgiler gibidir. Öğrencilere ilk psikolojik romanı sorduğumda hemen ismini söylüyor ama ‘neden’, ‘nasıl’ diye soran yok” şeklinde konuştu. Yıldız, ikinci katkının ise dini eğitimin yoğunluğu süreciyle yaşandığını ifade etti.

SINAV MERKEZLİ ÖĞRETMENLER

Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesinden Prof. Dr. Işıl Ünal, eğitim sistemindeki en büyük değişikliğin işleyiş konusunda olduğunu söyledi. Piyasa işleyişinin eğitim sisteminde hakim kılınmak istendiğine dikkat çeken Ünal, öğretmenlere de eğitimin piyasalaşmasında rol verildiğini dile getirdi. “Öğretmenler ülkedeki emek gücünü yeniden üreten kişilerdir. Bu nedenle kendini ve dünyayı nasıl algıladığı önemlidir” diyen Ünal, eğitim kurumlarına emek gücü ve yurttaş yetiştirme görevi verildiğini kaydetti. Merakı peşinde koşan, sınavları ve “aferinleri” düşünmeyen öğrencilerin değil, sınav endeksli çalıştıran öğretmenlerin devlet tarafından “iyi” kabul edildiğini söyleyen Ünal, “teknikleşen öğretmen kendini de rekabete sokan öğretmendir. Daha çok öğrenciyi, kısa zamanda sınava yetiştiren öğretmenler isteniyor” diye konuştu. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Bayram Oteli davasında karar çıktı

SONRAKİ HABER

‘AKP kendi tek tipini yaratıyor’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...