07 Ekim 2013 16:02

Bayram Oteli davasında karar çıktı

Van'da 9 Kasım 2011'de meydana gelen 5.6 büyüklüğündeki depremde yıkılan ve aralarında DHA muhabirleri Sebahattin Yılmaz ile Cem Emir'in de bulunduğu 24 kişinin yaşamını yitirdiği Bayram Oteli davasında, karar çıktı.

Bayram Oteli davasında karar çıktı
Paylaş

Van'da 9 Kasım 2011'de meydana gelen 5.6 büyüklüğündeki depremde yıkılan ve aralarında DHA muhabirleri Sebahattin Yılmaz ile Cem Emir'in de bulunduğu 24 kişinin yaşamını yitirdiği Bayram Oteli davasında, karar çıktı.

2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde tutuklu yargılanan otelin sahibi Tevfik Bayram 11 yıl 1 ay 10 gün hapis cezasına çarptırıldı.

Van'da 9 Kasım 2011 tarihinde meydana gelen Richter ölçeğine göre 5.6 büyüklüğündeki depremde yıkılan ve enkazında DHA muhabirleri Sebahattin Yılmaz ve Cem Emir'in de aralarında bulunduğu 24 kişinin yaşamını yitirdiği Bayram Oteli davasının duruşmasında karar çıktı. Mahkeme heyeti, tutuklu yargılanan otel sahibi Tevfik Bayram'ı 'bilinçli taksirle adam öldürmeye teşebbüs' suçundan 11 yıl 1 ay 10 gün hapis cezasına çarptırdı.

Van'da 9 Kasım 2011'de meydana gelen Richter ölçeğine göre 5.6 büyüklüğündeki ikinci depremde yıkılan ve 24 kişiye mezar olan Bayram Oteli davasının 9'uncu ve son duruşması bugün 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Saat 14.00'de başlayan duruşmaya, otel sahibi tutuklu sanık Tevfik Bayram, otelde hayatını kaybedenlerin yakınları ve avukatları, sanık avukatı ile yakınları katıldı.

Mütalasını veren savcı Alaatin Dokur, 'bilinçli taksirle adam öldürmeye teşebbüs' suçundan sanığı 22.5 yıl hapis cezasına çaptırılmasını isterken, hükmen tutukluluk halinin de devamını talep etti. Daha sora savunma yapan ailenin avukatlarından Övgü Erdoğan, sanığın 4 konuda sorumlu olduğunu, birincisinin inşaata aykırı otel işletmek, ikincisinin bu şekilde bir binanın işletilirken depremin hemen sonrasında depreme rağmen işletmeye devam etmek ve üçüncüsünün çatlaklara rağmen işletmeye devam etmek, dördüncüsünü ise arçılar yaşanırken halen işletmenin ara vermeden devam ettirilmesi olduğunu, bu nedenlerden dolayı da sanığın cezalandırılmasını talep etti.
Söz alan otel sahibi Tevfik Bayram ise sağlık sorunların olduğunu, dolayısı ile beraatini ve tahliyesi istedi.

Sanık avukatı Mehmet Denizoğlu da yaptığı savunmada, birinci depremle ikinci deprem arasını çok kısa olduğunu belirterek, şunları söyledi:

"Zaten devlet yetkilileri sadece 30 küsür binanın ağır hasarlı olduğunu tespit etmişti. Bu ağır hasarlı binalar içerisinde Bayram Oteli yoktu. Tüm kamu kurumları da çalışıyordu. O zaman bu kamu kurumlarına kesin rapor almışlar mıydı? Devletin, bankanın, özel sektören yapamadığını ve bütün suçun müvekilime bırakılması hususunu takdirlerinize bırakıyorum. Tüm bilen insanların açıklamalarında da 'büyük bir deprem olan yerde bir tane daha büyük deprem olmaz' dediler. Daha sonradan da 'bilinmeyen bir fay çıktı ve süpriz oldu' dediler. Tüm bunlara rağmen müvekilimin bilinçli taksirle suçlanması mümkün değildir. Birinci ve ikinci deprem sırasında 670 kişi öldü. Ancak şu anda tutuklu tek sanık benim müvekilimdir. Aslan oteli de bizim otelimiz gibi ikinci depremde yıkıldı. Demek ki alınan raporlar, binanın yıkılmasına engel değildir. Müvekilimin beraatine, mahkeme aksi kanaate ise indirim sebeplerini göz önüne alınarak alt sınırdan ceza verilmesi istiyorum."

Mahkeme heyeti, 40 dakika süren duruşmanın ardından verdiği yaklaşık 45 dakikalık aradan sonra 'bilinçli taksirle adam öldürmeye teşebbüs' suçundan 22.5 yıl ceza istenen Bayram'ı 11 yıl 1 ay 10 gün hapis cezasına çaptırıldı. Sanık Bayram, ayrıca cezasını çektikten sonra da 3 yıl süreyle otel işletmeciliği hakkından men edildi. Mahkeme heyeti, avukatlara, bu karara karşı bir üst mahkeme olan Van 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'ne itiraz hakkı olduğunu da belirtti.

Mahkeme heyeti kararını açıkladıktan sonra salonda bulunan sanık Bayram'ın yakınları gözyaşlarına boğuldu. Yakınları, Bayram'a sarılarak vedalaştı.

MÜDAHİL AVUKATLAR KARARA İTİRAZ EDECEK

Adliye çıkışında açıklamalarda bulunan ailelerin avukatı Murat Kemal Gündüz, davada tek sanık olarak Tevfik Bayram'ın yargılandığını belirterek, "Biz son duruşmada da savcılık mutalasına katıldığımızı beyan etmiştik. Bugün de aynı talebimizi ilettik. Mahkeme heyeti verdiği aradan sonra kararını açıkladı. Neticede sanığa 11 yıl 1 ay 10 gün ceza verdi. Bunun dışında 3 yıl otelcilik mesleğini yapmaktan men etti. Sanığın tutukluluk halinin devamına karar verdi. Biz aileler adına az ceza verildiği düşüncesiyle karara itiraz etme hakkımızı kullanacağız" dedi. (Van/DHA)

ÖNCEKİ HABER

\'Bakan, o sendikayı açıklasın\'

SONRAKİ HABER

Öğretmenler şirket elemanı haline getiriliyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa