07 Ekim 2013 11:05

ABD temerrüde düşecek mi?

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Cumhuriyetçi John Boehner, Obama’nın bütçe tasarısında uzlaşmadığı sürece temerrüt ihtimallerinin yüksek olduğunu söyledi.

ABD temerrüde düşecek mi?
Paylaş

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Cumhuriyetçi John Boehner, Obama’nın bütçe tasarısında uzlaşmadığı sürece temerrüt ihtimallerinin yüksek olduğunu söyledi. Boehner devam eden bütçe açmazına yönelik sert açıklamalar yaptı. ABC kanalında katıldığı bir programda konuşan Boehner, “Daha önce Başkan’a da söyledim. Bize dayatılan paketi koşulsuz kabul etmemiz mümkün değil. Başkan bizi dinlemeyerek ülkeyi temerrüt riskine sokuyor” dedi.

TEMERRÜT YOLUNDA İLERLİYORUZ

Temsilciler Meclisi Başkanı, program sunucusunun “ABD temerrüde mi gidiyor?​” şeklindeki sorusu üzerine, “Bu yolda ilerliyoruz” dedi. Boehner, Obama’nın pazarlığa yanaşmamaya devam etmesi halinde, 17 Ekim’de borç tavanına ulaşılacak olan ülkenin temerrüde düşeceğini kaydetti. Bunlara ek olarak, Temsilciler Meclisi Başkanı, Obama hükümetinin uzlaşmaya yanaşmaması nedeniyle ülkenin kredi notunun tehdit altında olduğunu kaydetti.

BEYAZ SARAY BOEHNER’İ ELEŞTİRDİ

Beyaz Saray Sözcüsü Jay Carney, Temsilciler Meclisi Başkanı John Boehner’in federal borçlanma tavanının artırılması karşılığında harcama kesintileri talep eden duruşunu eleştirdi. Carney yaptığı açıklamada, Boehner’in tavrını hayret verici ve hayal kırıklığı yaratıcı olarak tanımladı. Carney, “Boehner’in açıklaması, çay partisi Cumhuriyetçilerinin partizan istek listeleri karşılanmaz ise, ABD’nin tarihinde ilk defa temerrüde düşmesine izin vereceklerinin deklare edilmesi” diye konuştu.

OBAMA İYİMSER KONUŞMUŞTU

ABD Başkanı Barack Obama, Associated Press ajansına ABD’deki mevcut bütçe krizi ve borç tavanı sorunlarıyla ilgili konuşmuştu. Obama, ABD Kongresinin son tarih olan 17 Ekim’den önce borç tavanını yükseltmeyi kabul edeceğine inandığını söylemişti. Tartışmalı sağlık reformu Obamacare’de değişikliğe gidilebileceğini belirten ABD Başkanı, buna rağmen borç tavanı artırılıp hükümet işler hale gelmeden bu tür pazarlıklara girmeyeceğinin altını çizmişti.

17 EKİM NEDEN ÖNEMLİ?

ABD’de hükümet işleyemez hale gelmişken gözler dünyanın en büyük ekonomisinde borç limitinin dolacağı 17 Ekim’e çevrildi. ABD’de Demokratlar ve Cumhuriyetçiler bütçe konusunda anlaşamadığı için, ABD hükümeti ödemelerini yapamaz hale geldi. Ancak ABD’de başka bir ‘tehlike’ ve tartışma konusu da borç tavanı... Hükümet 17 Ekim’de borç tavanını yükseltemezse, Temsilciler Meclisi bu konuda destek vermezse yeni bir kriz daha ortaya çıkabilir. Temsilciler Meclisi Sözcüsü John Boehner’a bir mektup yazan ABD Hazine Bakanı Jack Lew, 17 Ekim’de hazinenin kasasında 30 milyar dolar kalacağını, bazı günlerde ABD’de günlük harcamaların 60 milyar doları bulabildiğini hatırlattı. Lew, “Yeterince nakit paramız kalmazsa ABD, tarihinde ilk kez yükümlülüklerini yerine getiremez hale gelecek” dedi.

Moody’s CEO’su Raymond McDaniel ise temerrüt konusunda rahat. McDaniel, “Hazine’nin ödemelerini yapmama ihtimali çok az. 17 Ekim’de borç tavanını yükseltmese bile, hazine tahvillerinin ödemeleri yapılmaya devam edecektir. Piyasaların endişelenmesini gerektiren bir durum yok” dedi. Wall Street şimdiye kadar hükümetin ‘kepenk kapatması’na karşı çok büyük tepkiler vermedi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Karayılan: Süreç kritik bir aşamada

SONRAKİ HABER

HDK Adana kongresi gerçekleşti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...