07 Ekim 2013 10:57

Cenevre-2 için hedef Kasım ortası

Rusya ve ABD Dışişleri Bakanları Asya-Pasifik Ekonomik İşbirliği (APEC) zirvesi çerçevesinde Endonezya’nın Bali kentinde yaptıkları görüşmede Suriye krizinin çözümü için Cenevre-2’nin toplanması konusunda mutabakata vardı.

Cenevre-2 için hedef Kasım ortası
Paylaş

Rusya ve ABD Dışişleri Bakanları Asya-Pasifik Ekonomik İşbirliği (APEC) zirvesi çerçevesinde Endonezya’nın Bali kentinde yaptıkları görüşmede Suriye krizinin çözümü için Cenevre-2’nin toplanması konusunda mutabakata vardı. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve ABD Dışişleri Bakanı John Kerry düzenledikleri ortak basın toplantısında Cenevre-2’nin Kasım ortasında toplanması için çalışacaklarını söyledi.

Lavrov ve Kerry, Mayıs ayında Cenevre’de konferans toplanması konusunda mutabakata varmış, ancak muhalefetin katılımının temin edilememesi ve diğer gerekçelerle ertelenmişti. Rusya’nın Kasım ortasında konferansın toplanması düşüncesini desteklediğini ifade eden Lavrov, “Bugün Suriye hükümeti ve muhalefetinin konferansa katılımını sağlamak için gerekli önlemlerin alınması konusunda mutabakata vardık” dedi. Kerry de zirvenin Kasım ayının ikinci haftasında toplanmasını olumlu bulduklarını teyit etti. BM Güvenlik Konseyi kararı ile bölgede bulunan Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü (OPCW) uzmanları Suriye’de kimyasal silahların imhasına Pazar günü başladı. Lavrov, yaptığı değerlendirmede Suriye hükümetinin bölgede kimyasal silahların devri ve imhası için çalışan uluslar arası uzmanlarla işbirliğinden memnun olduklarını vurguladı.

İRAN NÜKLEER İŞBİRLİĞİ YAPSA DA FÜZE KALKANI GEREKLİ

Rusya ve ABD arasında ilişkilerin kırılmasına neden olan Avrupa’da kurulacak füze kalkanı ile ilgili konuşan Lavrov, İran’dan kaynaklanan nükleer saldırı tehdidinin ortadan kalkması durumunda, ABD’nin de füze kalkanı ile ilgili planlarını gözden geçirmesi gerektiğini söyledi. Kerry açıklamasında "Tahran’ın uluslararası toplumla ilişkileri yeniden kurma çabalarına rağmen, İran’dan yönelecek füze tehdidinin sürdüğünü ve kendilerinin de füze kalkanı ile ilgili çalışmalara devam edeceklerini" kaydetti. Füze kalkanı ile ilgili bir revizyona gidilmesini konuşmak için erken olduğunu ifade eden ABD Dışişleri Bakanı, “Tehdit devam ediyor. Tamamı ile ortadan kalkmış değil” dedi. (Moskova/CİHAN)

ÖNCEKİ HABER

Tayland sular altında: 34 ölü‏

SONRAKİ HABER

Karayılan: Süreç kritik bir aşamada

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...