06 Ekim 2013 13:46

Eylül ayında en az 127 işçi hayatını kaybetti

İstanbul İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi Eylül ayında en az 127 işçinin iş cinayetlerinde hayatını kaybettiğini açıkladı. Yaşanan iş cinayetlerinde hayatını kaybedenlerin 20’si kadın, 107 erkek. İş kazasında ölenlerin 7’si de çocuk.

Eylül ayında en az 127 işçi hayatını kaybetti
Paylaş

İstanbul İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi Eylül ayında en az 127 işçinin iş cinayetlerinde hayatını kaybettiğini açıkladı. Yaşanan iş cinayetlerinde hayatını kaybedenlerin 20’si kadın, 107 erkek. İş kazasında ölenlerin 7’si de çocuk.

İstanbul İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi Petrol-İş sendikası Genel Merkezi’nde, Kazova işçileri, Punto Deri işçileri, Petrol-İş Sendikası. Deri-İş Sendikası ve Kimya Mühendisleri Odası İstanbul şubesiyle birlikte yaptığı açıklamada yazılı, görsel, dijital basından ve emek-meslek örgütlerinden gelen bilgiler ışığında tespit edildiği kadarıyla Eylül ayında en az 127 işçinin hayatını kaybettiği belirtildi.

Sakarya’da ayva toplamaya giden mevsimlik tarım işçisi kadınlar Nazlı Gülfer, Hülya Yeltekin, Nermin Yeltekin, Hatice Fidan, Serpil Avcı, Nesrin Ağaçdelen, Emine Hatun Çöl ve Hacer Yıldız’ın da aralarında bulunduğu 30 tarım emekçisinin hayatını kaybettiği bildirilen raporda, yarısı düşme nedenli olmak üzere TOKİ ve özel inşaatlarda 26 inşaat işçisinin hayatını kaybettiği dile getirildi.

Çoğu tır şoförü olan 22 taşımacılık sektöründen emekçinin trafik kazası adı altında hayatını kaybettiği belirtilen raporda kazaların iş cinayeti olduğu da vurgulandı.

20 KADIN 107 ERKEK İŞÇİ ÖLDÜ

Ölen işçilerden 20’sinin kadın, 107’sinin erkek olduğu belirtilen raporda; “9 yaşındaki temizlik işçisi Nazar Güvendiren, 13 yaşındaki metal işçisi Sami Kozan, 15 yaşındaki inşaat işçisi Vefa Aydemir, 17 yaşındaki metal işçileri Ali Karkaş, Faruk Dumlupınar ve İlhan Yiğit ile yine 17 yaşındaki tarım işçisi Faruk Can Güvenç olmak üzere 7 çocuk işçi hayatını kaybetti” denildi. Raporda 10 işçinin Sakarya’da, 8 işçinin İstanbul’da, 7 işçinin Şanlıurfa’da, 6 işçinin Konya’da ve 5 işçinin Tekirdağ’da hayatını kaybettiği bildirildi.

Meclis’ten yapılan açıklamada; başta iş cinayetleri olmak üzere yapılan her türlü saldırıya karşı adalet, eşitlik, özgürlük ve onur mücadelesininin sürdürüleceği belirtilerek; “Ethem Sarısülük, Abdullah Cömert, Mehmet Ayvalıtaş, Ali İsmail Korkmaz, Medeni Yıldırım, Ahmet Atakan, Hasan Ferit Gedik ve Eylül’de iş cinayetlerinde hayatını kaybeden 127 işçi mücadelemizde yaşayacak” denildi.


ÖLÜMLER ARTIYOR YARGI SUSUYOR

İş cinayetlerinde yaşamını yitirenlerin ailelerinin başlattığı vicdan ve adalet nöbeti devam ediyor. Galatasaray Lisesi önünde, bugün bir araya gelen aileler, 22. Kez adalet talebini haykırdı. Eylemde, yaşamını yitiren işçilerin fotoğrafları yere serilirken, ellerde, “Zongldak Karadon’u unutma, unutturma”, “Selin Erdem’i unutm, unutturma”, “Kaza değil, bu bir cinayet” dövizler  taşındı.
Burada aileler adına ortak açıklamayı, Esenyurt’daki çadır yangınında ölen 11 işçiden Barış Kıyak’ın kardeşi Damla Kıyak okudu. İşçilerin hayatına değer verilmemesi ve denetimzsizlik nedeniyle iş cinayetlerinin artarak devam ettiğine vurgu yapan Kıyak, ölümle sonuçlanan kazalardan bazılarını şöyle sıraladı: “Eylül ayında 127 işçi kardeşimiz iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi. Sakarya’da ayva toplamaya giden mevsimlik tarım işçisi 8 kadının da aralarında olduğu 30 mevsimlik işçi hayatını kaybetti. TOKİ ve özel inşaatlarda 13’ü düşme nedenli 26 inşaat işçisi hayatını kaybetti.7 çocuk işçi hayatını yitirdi.” İş kazaları sürekli artarken, ailelerin adalet arayışının da sonuçsuz kaldığını kaydeden Kıyak, “Ceza Kanunu’ndaki hükümler dairesinde bile yargılamaların doğru düzgün yapılamadığını görüyoruz. Bilirkişi heyetleri ya raporlarını süresinde vermiyor ya sorulan sorulara bütün sorumluların tespiti yönünde cevap vermiyor.  Yargılama uzun sürdükçe mahkeme heyetleri değişiyor. Yeni gelen heyetin dosyaya vakıf olmadı bir dert, her duruşmada bizlerin yeniden aynı hüznü ve kederi yaşamamız ayrı dert” diye tepki gösterdi. Kıyak, tüm sorumlular yargılanana kadar ailelerin mücadele vermeye devam edeceğini vurguladı. (istanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

2 Temmuz Parkı gözyaşlarıyla açıldı

SONRAKİ HABER

Mısır\'da polis saldırdı: En az 53 ölü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...