06 Ekim 2013 13:18

Anlaşmaya varılan paket bu değildi

Kürdistan Halk Kongresi (Kongra Gel) Eş Başkanı Remzi Kartal, açıklanan “Demokrasi Paketi”nin hükümetin PKK lideri Abdullah Öcalan ile yapılan müzakerelerdeki paketle alakası olmadığını söyledi.

Anlaşmaya varılan paket bu değildi
Paylaş

Yücel Özdemir

Kürdistan Halk Kongresi (Kongra Gel) Eş Başkanı Remzi Kartal, açıklanan “Demokrasi Paketi”nin hükümetin PKK lideri Abdullah Öcalan ile yapılan müzakerelerdeki paketle alakası olmadığını söyledi. Hayat Televizyonu’nda yayınlanan Avrupa Penceresi programına konuk olan Kartal, Öcalan’la görüşen heyetlerin zaman zaman Avrupa’ya gelerek kendilerine de bilgi verdiğini, bundan sonra gerillanın dönmesi de dahil olmak üzere, her şeyin olabileceğini ifade etti.

Başbakan Erdoğan tarafından açıklanan “demokrasi paketi”ne tepkiler devam ederken, siz nelerin olmasını bekliyordunuz?

Kürt sorununun çözümüne endeksli bir paketin açıklanmasını bekliyorduk. Ne var ki bu pakette Kürt halk önderi Sayın Abdullah Öcalan’ın devlet heyetiyle yürüttüğü müzakerelerde üzerinde anlaşmaya varılan mutabakat çerçevesinde, sürecin ikinci merhalesi dediğimiz sürece denk gelmesi gerekiyordu. Bu da silahlı çatışmadan siyasal demokratik mücadeleye geçişin sağlanmasıydı. Bu temelde gerilla cephesinden atılması gereken adımlar atıldı. İki aşamada Terörle Ceza Yasası’nda yapılacak değişikliklerle, başta cezaevlerinde bulunan 10 bin civarındaki siyasi tutsağın serbest bırakılması gerekiyordu.

İmralı’ya giden heyetler zaman zaman Avrupa’ya gelerek müzakere süreci hakkında sizlere bilgi verdiler mi? Müzakere sürecinde bu konuda üzerinde mutabık kalınan bir paket var mıydı?

Şüphesiz işin başından itibaren Sayın Öcalan ile devlet heyeti arasında üzerinde anlaşma sağlanan bir çerçeve var. Buna göre 21 Mart’ta süreç başlatıldı. İkinci aşama dediğimiz süreçte başta siyasi partiler yasası, yüzde 10 barajı ve Terörle Mücadele Yasası olmak üzere pek çok konuda ciddi taahhütler vardı. Özetle söyleyecek olursam, açıklanan paketin Kürt sorununun demokratik çözümüne yönelik somut adımlar içermesi gerekiyordu. Ama açıklananın sadece ismi “demokratik paket”, onun dışında bir şeyi ifade etmiyor. Yani ikinci aşamaya denk gelecek, üçüncü aşamaya geçişi saptayacak bir paket değildir açıklanan.

Açıklanan paket Kürt halkı ve temsilcileri tarafından nasıl karşılandı? Bir şaşkınlık söz konusu mu?

Hayır. Biz hareket olarak zaten AKP’den demokratik bir yaklaşım göstermesini beklemiyorduk. Büyük beklentiler içinde değildik. Zaten bu sürece bakarken de böyle düşünüyorduk. Asıl dikkat çektiğimiz AKP’yi demokratik adımları atmaya zorlamaktı. AKP bu noktaya gelmiş ise bir zorunluluktan ötürü gelmiştir.

Süreç başlarken bunun bir seçim yatırımı olduğunu ifade edenler vardı. Şimdi KCK da aynı yönde bir açıklama yaptı. Sizce de böyle mi?

Bu, AKP’nin planı. Bütün her şeyi seçime endeksleyebilir. Bu önemli değil. Önemli olan bizlerin, yani Türkiye’nin demokrasi güçlerinin bunun karşısında ne yaptığıdır. Kürtler, Aleviler, emekçiler, kadınlar ve bütün sivil toplum örgütleri bu konuda mücadeleyi yükselterek, çözüm noktasında AKP’yi daha fazla zorlayabiliriz. Bunun için de önümüzdeki günlerde Kürt özgürlük hareketi olarak pakete yanıtımızı bir deklarasyonla açıklayacağız. Bu temelde her tarafta mücadelenin yükseltilmesi çağrısı yapacağız.

İMRALI’YLA MÜZAKEREYİ DIŞARIDAKİ MÜCADELE BELİRLEYECEK

İmralı’daki müzakereler bundan sonra nasıl devam edecek?

Eğer dışarıda mücadele yükselirse müzakereler olumlu yönde gelişir. Eğer Türkiye, Kürdistan ve Avrupa’da halklarımızın ortak mücadelesini yükseltebilirsek bunu yapabiliriz. Sayın Öcalan ile yapılan müzakerelerin seyrini de asıl olarak halklarımızın mücadelesi belirliyor. Sayın Öcalan şu anda AKP’nin işi ağırdan aldığını, diyalog sürecinin tamamen bittiğini söylüyor. Diyalog sürecinin yerini gerçek bir müzakere sürecinin alması gerektiğini söylüyor. AKP bunu yapar mı yapmaz mı bu belli değil. Fakat biz halklar olarak mücadeleyi yükselterek gerçek bir çözüme, demokratik bir sisteme geçişi sağlayabiliriz.

GERİLLA GERİ DÖNEBİLİR

Sınır dışına çekilen gerillaların geri dönmesi ihtimali var mı?

Şüphesiz vardır. Şu anda gerillanın geri çekilmesi durdu. Eğer bu süreç gerçekten geliştirilmez de, yani AKP bugünkü politikalarında ısrar ederse gerillanın önümüzdeki dönem geri dönmesi de söz konusu olabilir. Mücadele böylece bütün alanlarda yükseltilecektir. (Köln/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Irak tezkeresi süreci sabote ediyor

SONRAKİ HABER

Bayık: AKP son kredisini de harcadı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...