05 Ekim 2013 07:34

Çanakkale’ye yeni termik santral!

Çanakkale’de var olan ve yapımı devam eden 11 adet termik santral inşasına yeni bir santral daha eklendi.

Çanakkale’ye yeni termik santral!
Paylaş

Yusuf Gürsucu

Çanakkale’de var olan ve yapımı devam eden 11 adet termik santral inşasına yeni bir santral daha eklendi. Ayvacık ilçesi Babadere köyü sahiline termik santral, liman ve ithal gelecek olan kömür ve kömür külü depolama alanları için Çevre ve Şehircilik Bakanlığına, Nurol Holdinge bağlı Nurol Enerji başvuru yaptı. Babadere Elektrik Santralinin kurulu gücü 1600 mw olacağı ve santralde ithal kömür yakılacağı, kömürün de Rusya, Güney Amerika veya Güney Afrika vs. (vs. şirketin vurgusu) ülkelerinden temin edileceği başvuru dosyasında yer alıyor.

TERMİK SANTRALLER ve SU!

Termik santrallerin öne çıkan en önemli özelliği suya ihtiyaç duymalarıdır. Kömür, doğal gaz ya da güneş enerjisi fark etmez hepsi adı üstünde termik santrallerdir ve ısı enerjisiyle buhar üretip tribünleri çevirerek elektrik enerjisini üretirler. Kömür, doğal gaz, güneş ve Nükleer santraller suya aşırı gereksinim duyduklarından ya deniz kıyısında, ya bir gölün kıyısında, ya büyük bir akarsunun kıyısında ya da barajların yakınında veya yer altı sularının bol olduğu alanlarda kurulurlar. Deniz kıyısında kurulan santrallerin en büyük problemi deniz suyunun aşırı korozyana neden olmasıdır. Bu nedenle soğutma suyunu deniz suyunu alıp bazı kimyasal yöntemleri uygulayarak yararlanırlarken, çevrim sisteminde ki suyu tatlı sudan temin etmek isterler. Babadere’ye kurulmak istenen santralin başvuru dosyasında yer alan soğutma suyu yaklaşımı da şöyle; “Soğutma Sistemi için kullanılacak suyun denizden tedarik edilmesi planlanmaktadır. Soğutma sistemi suyun tedarik edilmesi ve kullanılması için pompalama sistemleri ve su alma/verme yapıları bulunacaktır. Denizden alınacak olan su arıtmadan (kimyasal) geçirildikten sonra tesisin diğer ihtiyaçlarını da karşılamak amacıyla kullanılacaktır. Kullanılan su tesis edilecek olan su deşarj hattı ile denize deşarj edilecektir. Sistemin tasarımına ait ayrıntılar ÇED raporu sürecinde verilecektir.


NEDEN TERMİK KURULMAMALI?

* Bölge Çanakkale’nin en önemli tarımsal üretim yapılan alanlarından biri olması, * Saatte 165 bin metreküp denizden sadece soğutma amacıyla su alınacağı ve ısıtılıp kirletilerek denize deşarj edileceği, deniz ekosisteminin derinden etkilenmesiyle denizde yaşayan binlerce çeşit canlının yok olması veya bölgeden göç edecek olması, * Babadere’nin Kazdağları’nın eteklerinde belki de tek doğal yapısı bozulmamış bölge olması, * Aleksandria Truva Antik Kenti ve Assos Antik Kenti arasında olması, Troia Antik Kenti’ne yakın ve yaz aylarında turizmin kalbi olarak görülen Bozcaada’nın karşısında bulunuyor olması, * Termik santrallerin bacasından çıkan ve bitki örtüsünü en çok etkileyen gazlar kükürt dioksit ve azot oksitleridir. Yapraklardaki stomalar vasıtasıyla yaprak bünyesine giren bu gazlar yapraktaki klorofillerin yapısını bozmaktadırlar. Bitkiler üzerinde kirletici etkisiyle ortaya çıkan zararlar üç ayrı boyutta görülebilmektedir. Akut zararlanmaya uğrayan bitkiler derhal ölmekte, kronik zararlanma öldürücü olmamakla birlikte bitki kalitesini büyük oranda bozmaktadır. Görünmeyen (gizli) zararın ise zaman içinde ortaya çıkacak olması.


NUROL HOLDİNG’İ TANIYALIM

* Basında çokça yer almıştı: “TBMM’de ceylan derisinden koltuk.”  Meclis genel kurul salonunun inşaatını Mesa-Nurol ortaklığı üstlenmişti. Bu şirketlere ödenen tutarın 21.7 milyon dolar olduğu gerçek maliyetin ise 12.5 milyon doları geçmeyeceği o dönem incelemelerde ortaya çıkmıştı. Dönemim meclis başkanının rüşvet aldığı söylentileri ortalığı kaplamış ve süreç yargıya taşınmıştı. * 3 Aralık 1982’de Nurettin Çarmıklı tutuklanmış ve bazı eski bakan ve bürokratlarla birlikte Yüce Divanda yargılanmışlardı. Nedeni ise rüşvet ve kamuyu zarara uğratmak suçlarıydı. Suç ise gurubun büyüme eğrisinde önemli yer tutan “Ayaş tüneli” inşaatı sırasında işlenmiş. Demiryolu İnşaat Eski Genel Müdürü Suat Taftalı, Nurol İnşaat’tan rüşvet alma suçu nedeniyle 1 yıl hapis ve 2 bin lira para cezasına çarptırılırken, rüşvet verdiği sabit olan Çarmıklı ise Yüce Divanda delil yetersizliğinden dolayı beraat etmişti. * Marmaray projesinde bir TL zam isteyen işçilere bu zammı çok gören Nurol İnşaat ardından da işçileri işten çıkarmıştı. Hasakeyf’i yok edecek Ilısu Barajı’nda çalışan işçilerin kölelik şartlarına karşı iş bırakması karşısında işçiler yine Nurol İnşaat tarafından işten atılmışlardı.

*DOĞADER Yönetim Kurulu Üyesi

ÖNCEKİ HABER

Rus yapımı ilk uzay robotu 2015’te görevde

SONRAKİ HABER

Göktürk’ten Garipçe’ye uzanan katliam

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa