05 Ekim 2013 11:55

'Kırıklar Cezaevi'nde insanlık dışı uygulama var'

\'Kırıklar Cezaevi\'nde insanlık dışı uygulama var\'
Paylaş

Kırıklar 1 ve 2 Nolu Cezaevini ziyaret eden BDP Muş Milletvekili Demir Çelik, her iki cezaevinde insanlık dışı her türlü uygulamanın hayata geçirildiğini söyleyerek, anadilinde konuşan tutsaklara hücre cezası verildiğini ve infazlarının yaktığını dile getirdi.

İzmir TAY-DER üyeleri, cezaevindeki hasta tutsakların durumuna ve Kırıklar 1 ve 2 Nolu Cezaevi'nde hak ihlallerine dikkat çekmek amacıyla BDP İzmir İl Binası’nda basın toplantısı düzenledi. Toplantıya BDP Muş Milletvekili Demir Çelik, TAY-DER İzmir başkanı Dünyamalı Ariç ile İzmir TAY-DER üyesi Şükrüye Tunç katıldı. Toplantıda ilk olarak konuşan  Ariç, durumu çok ağır olan hastaların cezaevinde tutulduğuna dikkat çekerek, uzun süredir hasta tutsaklar için başlatmış oldukları imza kampanyasına katılım çağrısı yaptı.

‘DÜŞMAN GÖZÜYLE BAKILIYOR’

BDP Muş Milletvekili Demir Çelik ise, Kırıklar 1 ve 2 Nolu Cezaevi'nde tutsaklar ile yaptığı görüşmenin detaylarını aktardı. Kırıklar 1 ve 2 Nolu cezaevindeki siyasi tutsaklarla görüştüğünü söyleyen Çelik, "Kırıklar Cezaevinde siyasi ve adli tutsaklara yaklaşımı birbirinde çok farklı. Devlet cezaevlerinde tutsakları ıslah etme mantığıyla yaklaşıyor. Özellikle siyasi tutsaklara insan olarak yaklaşılmıyor. Düşman psikolojisiyle siyasi tutsaklara yaklaşılmaktadır" dedi. İnsanlık dışı her türlü uygulamanın cezaevlerinde hayata geçirildiğini dile getiren Çelik, "Cezaevinde tutsaklar zaten bir boyutuyla cezalandırmış ve bu nedenle cezaevine konulmuştur. Ama hala verilen cezayı yeterli görmeyip üstüne onları kollayıp kollaması gereken kişilerin verdikleri cezalar kabul edilir değildir" diye konuştu.

‘ANADİLDE KONUŞMAK YASAK’

Anadilinde konuşmak isteye tutsaklara hücre cezası verildiğini ve infazlarının yaktığını söyleyen Çelik, "Bu kabul edilecek bir durum değildir. Devlet yetkilileri başka açıklama yaparken, Kırıklar Cezaevinde anadiliyle konuşma yapan kişinin telefonu kesiliyor. Ya da konuşmadan sonra darp ediliyor" dedi.  Günlük yayın yapan Azadiya Welat gazetesinin her gün cezaevine alınmadığını dile getiren Çelik, bir kaç gün sonra verilen Kürtçe gazetenin gardiyanlar tarafından tutsağın yüzüne çarparak verildiğini aktardı. Cezaevlerine yerleştirilen kameralarla an ve an tutsakların izlendiğini belirten Çelik, tutsakların haftalık 10 saatlik haklarının 3 saate indirildiğini söyleyerek, ceza evinlerinde yaşanan bu mağduriyetin bir an önce giderilmesi için Adalet ve İçişleri Bakanlığını göreve davet etti. (İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Vali mi Başbakan\'ın tellalı mı?

SONRAKİ HABER

Gezi’den bu yana süren baskılar Avrupa’ya taşındı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...