05 Ekim 2013 08:51

Kuzu, Bolivya'ya baksın

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Burhan Kuzu, ana dilde eğitimin Türkiye’yi böleceğini öne sürerek, “Bir tek Kürt’ün anası yok ki, 18 tane etnik grup anasını alıp gelirse ne yapacağız?” dedi.

Kuzu, Bolivya\'ya baksın
Paylaş

Şerif Karataş

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Burhan Kuzu, ana dilde eğitimin Türkiye’yi böleceğini öne sürerek, “Bir tek Kürt’ün anası yok ki, 18 tane etnik grup anasını alıp gelirse ne yapacağız?​” dedi. Burhan Kuzu’nun dediğini aksine Dünyada çok dilli eğitim yapan ülke sayısı bir hayli fazla. Birleşmiş Milletler (BM) üyesi 194 ülkeden 113’ünde birden çok resmi dil kullanılırken, Bolivya’da ise 37 dil, resmi dil olarak kullanılıyor.

Türkiye’de ana dilinde eğitim talebi ise hep ‘bölücülük’le suçlandı. Haklı talep göz ardı edildi. Ana dilinde eğitim talebini güçlü bir şekilde dillendiren Kürtler ise son birkaç yıldır bu talebi, eğitim ve öğretim yılı açıldığında okulları boykot eylemi başta olmak üzere pek çok eylem yaparak taleplerinin dikkate alınmasını istiyor. Birleşmiş Milletler üyesi 194 ülkeden 113’ünde birden çok resmi dil var. Çin Halk Cumhuriyeti’nde 51, Hindistan’da 36, Rusya’da 34, İtalya’da 11, Filipinler’de 17, Güney Afrika’da 11 dil resmi dil ya da bölgesel resmi dil olarak var. Türkiye’ye sınır İran’da 8 dil, Irak’ta ise 4 dil anayasada yer alıyor .

REKOR BOLİVYA’NIN

Bolivya ise 37 dili resmi dil olarak tanımladı. Bu sayı ile dünya rekoru Bolivya’da. Almanya’da bazı eyaletlerde ilkokuldan başlayarak haftada 3 ila 5 saat zorunlu ana dili dersleri veriliyor. Fransa da çok dilli eğitimin yapıldığı ülkelerden biri. Azınlıklar da kendi dillerinde hem özel okullarda hem de devlet okullarında eğitim alabiliyor. Bask ve Alsace-Mosell bölgelerinde, isteyen ana okul ve ilkokullar eğitimlerini tamamen Bask veya Alsace dilinde alabilir.  Federatif yapıya sahip bir devlet olan Belçika’da Fransızca, Flamanca (Felemenkçe) ve Almanca resmi dil. İspanya’da resmi dil İspanyolca olmasına karşın, Katalunya, Bask Ülkesi ve Galiçya’da bölge halkının dili 2. resmi dil statüsünde. Eğitim de bu özerk bölgelerin yetki alanında olan bir konu ve her üç bölgede de ana dilinde öğretim mevcut.

5 KİŞİ VARSA ANA DİLDE EĞİTİM VAR

İsveç ise evde konuşulan dili de eğitimde geçerli dil olarak kabul ediyor. En az 5 kişilik grup oluştuğunda ana dilde eğitim ve öğretim verilmesi de belediyelerin zorunlu görevleri arasında yer alıyor. İsveç’te 32 dilde ana dilde eğitim ve öğretim yapılmakta

23 Kantonlu federal bir yapıya solan İsviçre’de resmi ve ulusal dilleri, Almanca, Fransızca ve İtalyanca’dır. İsviçre anayasasına göre, bölgeler dillere göre ayrılmakta, diller eşit statüde bulunmakta ve azınlık dilleri anayasal güvence altında. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Büyük güçler savaş bu şekilde sürsün istiyor

SONRAKİ HABER

Vali mi Başbakan\'ın tellalı mı?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...