05 Ekim 2013 11:24

Bandrol değil sindirme operasyonu

Mimarlar Odası Ankara Şubesinin depo olarak kullandığı adrese “bandrolsüz kitap bulunduğu” gerekçesiyle yapılan polis baskınına tepkiler geliyor.

Bandrol değil sindirme operasyonu
Paylaş

Suat İnal

Mimarlar Odası Ankara Şubesinin depo olarak kullandığı adrese “bandrolsüz kitap bulunduğu” gerekçesiyle yapılan polis baskınına tepkiler geliyor. Baskın “sindirme operasyonu” olarak değerlendirilirken, Mimarlar Odası yapılan işleme pazartesi yasal yollardan itirazını da iletecek. Avukat Berna Yeşilkaya el konulan kitapların bandrol gerektirmeyen kitaplar olduğunu söyledi.

KAMU YAYINLARINA DA EL KONULDU

Operasyonda yaklaşık 5 bin civarında bandrolsüz yayına el konulduğu iddia edilmişti. El konulan kitaplar arasında “Ulucanlar’ın Tanıkları Sözlü Tarih”, “Kent Düşleri Proje Fikir” ile Milli Eğitim Bakanlığı, Köy Hizmetleri, Adalet Bakanlığının yayınlarının da olduğu belirtildi.  Kitaplar savcılık kararıyla yediemine çıkartıldı.

İTİRAZ EDİLECEK

Mimarlar Odası avukatı Berna Yeşilkaya, yapılan aramaya pazartesi günü itiraz edeceklerini söyledi. Yeşilkaya, baskına gerekçe olarak “Bandrolsüz kitap araması” olduğu söylenmesine rağmen el konulan kitaplar arasında bandrol gerektirmeyen kitapların da bulunduğuna dikkat çekti. Mimarlar Odasında geçtiğimiz günlerde de “böcek” denilen dinleme cihazı bulunmuştu.

‘MUHALİF TUTUMUMUZ HEDEFTE’

Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Ali Hakkan da düzenlediği basın toplantısında, ticaret yapan bir kurum olmadıklarını, kamu hizmeti sunan bir kurum olduklarını söyledi. Hakkan, yayınladıkları kitapların birçoğunu Karayolları, TCDD gibi kamu kurumlarıyla ortak hazırladıklarına dikkat çekti. Yayınların bir kısmının da çocuklara yönelik olduğunu belirten Hakkan, bu tür baskılarla çalışmalarının engellenemeyeceğini ifade etti. Daha önce de Gezi eylemlerinin ardından toplantı salonunda dinleme cihazı bulunduğunu hatırlatan Hakkan, toplum yararına muhalif tutumlarının hedef alındığını kaydetti.


HEDEF TMMOB

Maden Mühendisleri Odası yaptığı yazılı açıklamada, baskını, sindirme ve itibarsızlaştırma operasyonlarının devamı olarak değerlendirdi. Açıklamada, “Kentlerin, madenlerin, derelerin, ormanların ve ülkemizin üzerindeki emellerine, rant oyunlarına engel olarak gördüğü güçleri bertaraf ederek kendisine  ‘Dikensiz bir gül bahçesi’ yaratmak isteyen AKP iktidarı, ülke kaynaklarının talanına karşı çıkan TMMOB’yi ve bağlı odalarını işlevsizleştirmeye çalışmaktadır” denildi. Kitapların bir kısmına el konulmasının hukuksuz olduğu belirtilen açıklamada, AKP’nin kendi güdümünde bilim dışı meslek örgütleri istediği ifade edildi. Açıklamada, “Bilime, insana, ülke ve halk çıkarlarına düşman olan bu politikalara karşı direnmek bizler için bir onurdur” denildi. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Başbakan’a dava açacağız

SONRAKİ HABER

Okulda dayak iddiası

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa