05 Ekim 2013 14:34

New York’ta Gezi Konferansı

ABD'nin New York kentinde, The New School Üniversitesi'nde 'Gezi'den Bu Yana Hayatı Yeniden Düşünme' konferansı düzenlendi. Konferansta Gezi eylemleri, eylemlerin Türkiye ve yurt dışındaki yansımaları tartışıldı.

New York’ta Gezi Konferansı
Paylaş

ABD'nin New York kentinde, The New School Üniversitesi'nde 'Gezi'den Bu Yana Hayatı Yeniden Düşünme' konferansı düzenlendi. Konferansta Gezi eylemleri, eylemlerin Türkiye ve yurt dışındaki yansımaları tartışıldı. Gezi gösterilerinin nedeni, başlangıcı ve çıkış gerekçelerinin konuşulduğu konferansta, gösterilerin sosyal, politik, ekonomik ve sanatsal sonuçları da tartışıldı. Moderatörlüğünü Dartmouth College'da Öğretim Görevlisi olan Zeynep Türkyılmaz'ın yaptığı konferansın açılış paneline, sinevizyon aracılığıyla BDP Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, Diyarbakır'ın Sur İlçesi Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş, BDP Washington Temsilcisi Mehmet Yüksel konuşmacı olarak katıldı. Gezi protestoları sırasında kendisinin de resmi üniforma giyen sivil kişilerce tartaklandığını, sırtına gaz bombası kovanı isabet ettiği için hastaneye kaldırıldığını söyleyen BDP Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, Gezi Parkı olaylarının nasıl başladığına, ardından nasıl direnişe döndüğüne ilişkin bilgiler verdi.

ÖCALAN POSTERİ İLE TÜRK BAYRAĞI YAN YANAYDI

Önder, “Gezi Parkı, Türkiye'de halkların kardeşliği anlamında, barışın esas olarak halklar üzerinden sağlanabilmesi anlamında çok önemli bir pratik oluşturdu. Yönetenler açısından, en korktukları şey buydu, en tedirgin oldukları şey buydu. Öcalan posteri ile BDP flaması ile Türk bayrağı yan yana, insanlar birbirlerine kenetlenmişlerdi. Bu sistem bundan çok korktu. Bir de bu insanların, Gezi direnişçilerinin öfkesinden değil, neşesinden çok korktu. Orada ilk defa dünya halklarına da umut verecek bir ütopya gerçekleştirildi" diye konuştu.

KÜRT KULLANINCA SUÇ OLUYOR

Diyarbakır'ın Sur İlçesi Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş da konuşmasında, belediye başkanlığı döneminde, 2007 yılında yaşadığı bir olayı örnek vererek başladı. "Belediye başkanlığı görevimden atılmıştım, X, W, Q harfleri kullandığım için hakim karşısına çıkmıştım. Türk alfabesine aykırı davrandığım için, 1 yıl ile 3 yıl hapis isteniyordu bana" diyen Demirbaş, mahkemede hakimin de aynı suçu işlediğini dile getirdiğini anlattı. Demirtaş, şöyle devam etti: “Şaşırdı, nasıl dedi. Dedim önünüzde laptop var, her gün diyorsunuz www.adalet.org.tr. Ben Kürt olarak kullanınca suç oluyor da, siz bir hâkim olarak kullanınca niye suç olmuyor".

GEZİ’NİN ÖZGÜRLÜK RUHU İLE LİCE'NİN ÖZGÜRLÜK RUHU AYNIDIR

Demirbaş sözlerini şöyle sürdürdü: "Türkiye'de polisin göstericilere gaz atma hakkı var, halkın gaz atmaya karşı özgürce direniş hakkı yok, hükümetin 6-7 insanı öldürme hakkı var ve özgürlüğü var, ama bu ölümlerin durmasına karşı çıkma özgürlüğü yok. Bana göre Gezi ruhunun özgürlük ruhu ile Lice'nin özgürlük ruhu aynıdır. Yöntemde bir fark yok. Sadece insanların özgürlük ruhuna karşı, direnme ruhuna karşı yok etmeyi esas aldılar." Demirbaş, Gezi eylemlerine, sosyal, sınıfsal, cinsel yapılardan katılımının yoğun olmasının, hepsinin ortak talebinin özgürlük olduğu değerlendirmesini yaptı. 2013 yılında Türkiye'nin eski Türkiye olmadığı vurgusunu yapan Demirbaş, "Türkiye'de yaşayan halklar da eski halklar değil" dedi. Demirbaş, Türkiye'de, devletin etnik, dinsel, cinsel farklılıklara tahammül göstermeyen bir yapısı olduğunu ifade etti.

BREZİLYA VE YUNANİSTAN KARŞILAŞTIRMASI

Talk Turkey konferans ekibi tarafından bir araya getirilen ve New York'taki 'GEZİniyoruz' platformu ile eşgüdümlü düzenlenen konferansın ilk günkü son panelinde ise Duke Üniversitesi'nden Michael Hardt'ın da katılımıyla, Gezi eylemlerinin, Brezilya ve Yunanistan gibi ülkelerde son yıllarda yaşanan sokak direnişleriyle arasındaki benzerlik ve farklılıklar konuşuldu. Panelde, Gezi protestoları esnasında, göstericilerin yanı sıra sağlık personeli ve avukatlara uygulanan şiddet de hem Türkiye hukuku hem de uluslararası hukuk kapsamında ele alındı. Konferans, bugün de sürecek. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Mültecilerin katili kim?

SONRAKİ HABER

Öğrenciler de emekçiler de ayrıştırılıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...