04 Ekim 2013 08:32

Egeli misin vay vay!

Ege Yurdu’nda kalan kadın öğrenciler 2 gecedir eylemde. İsyanın nedeni yapılan değişiklikler. Devlet yurtlarının kadın-erkek olarak bölünmesi, Ege Üniversitesi içerisinde yer alan Kredi Yurtlar Kurumuna (KYK) bağlı yurtlarda kalan öğrenciler için tek değişiklik olmadı.

Egeli misin vay vay!
Paylaş

Metehan Ud / Pınar Çetinkaya

Ege Yurdu’nda kalan kadın öğrenciler 2 gecedir eylemde. İsyanın nedeni yapılan değişiklikler. Devlet yurtlarının kadın-erkek olarak bölünmesi, Ege Üniversitesi içerisinde yer alan Kredi Yurtlar Kurumuna (KYK) bağlı yurtlarda kalan öğrenciler için tek değişiklik olmadı. Kurumun İnternet sitesinde yapılan açıklamalara göre yurt, ocak ayından itibaren “yüksek ücretli” devlet yurduna dönüşecek. Yurttaki yemek fişlerinin kullanımında da değişiklik yapılıyor.

AYLIK 111 LİRADAN 177 LİRAYA ÇIKIYOR

Değişiklikle beraber öğrenciler aylık olarak 111 TL yerine 177 TL ödeyecek. Ancak diğer yüksek ücretli öğrenci yurtları göz önüne alındığında odalara birer tane buzdolabı koyulması dışında herhangi bir değişiklik yapılmış değil. Daha fazla ücret ödemek istemeyen öğrenciler, zaten buzdolabına kullanacak kadar paralarının olmadığını dile getiriyorlar. Öğrencilere kahvaltı için verilen fişlerin gün içerisinde kullanabilecekleri son saat 14.00’den 12.00’ye çekildi. Öğrenciler aynı fişle kahvaltılık dışında “abur cubur” olarak ifade ettikleri yiyecekleri de artık alamayacak. Akşam yemeği fişlerinin kullanımı da saat 16.00’ya kadar indirildi. Ayrıca kısıtlama da getirildi. Öğrenciler akşam yemeği fişi ile aynı anda iki tane içecek alamayacak.

KYK ÖĞRENCİLERİ İZLİYOR

Yurt öğrencilerine ücretsiz İnternet imkanı verilmiş ancak bunun için sözleşme imzalanması şartı koşulmuş. Sözleşmeye göre film izlemek, müzik indirmek yasak. Öğrencilerin girdikleri bütün siteler ise yurt idaresi tarafından takibe alınabiliyor. Sözleşmeye uymayan öğrenciler ise yurttan atılabilecek.


ÖĞRENCİNİN SESİNİ DUYUN

Gazetemize konuşan Reklamcılık Bölümü Öğrencisi Rojda, “Erkek arkadaşlarımızın ayrılmasından sonra tamamen cinsiyetçi bir ayrıma maruz kaldık. Bir devlet politikası olarak sürekli bu baskıyı yaşıyoruz. marım yetkili kişilerin öğrencilerin bu tepkisine kulak verir de ne yaptıklarının farkına varırlar ve sorunlarımız çözülür” dedi. Yurtların ayrılmasının en büyük mağdurları ise olan DEÜ Tıp ve Hemşirelik Fakültesinin kadın öğrencileri. Öğrencilerin servis talebine ise “özel servisleri” kullanın yanıtı gelmiş. Her gün yaklaşık 3-4 saatlerini yolda geçiren öğrencilerden biri olan Eda İşçi, “Eve çıkmak istiyoruz ve okulumuz lüks bir semtte kaldığı için buna da imkanımız olmuyor. Okulumuza yakın bir yurtta kalmak istiyoruz”  dedi. Diğer bir DEÜ Hemşirelik Öğrencisi Özlem Şanverdi de, “Bize yeni bir yurt yapacağız diyorlar ama biz mezun olana kadar bitmeyeceğine eminim. Bu düzenleme bizim hayatımıza mal olabilir. Hepimiz çok korkuyoruz. Biz bu sorunlarımızın kısa bir zamanda çözülmesini istiyoruz” diye konuştu.

‘CEMAATLEŞME ARTIYOR’

Felsefe Öğrencisi Duygu Zengin de yurt içinde çalışan cemaatleri eleştirerek şunları kaydetti: “Yurt içinde cemaatleşme fazlasıyla devam ediyor. Her perşembe gecesi cemaatçi bir başı açık diğeri kapalı iki kadın arkadaş öğrencilerin nabzına göre odaları geziyorlar ve bizi mescide davet ediyorlar. Yurt yönetimi bize yurt içinde siyasi ve dini konulara izin vermeyeceklerini söylüyorlar ama biz rahatsız olsak da bu konuda harekete geçmiyorlar.”


TEPKİ BÜYÜYOR

Önceki  akşam yemekhanede “Yurt sorunlarına ses çıkar” çağrısıyla başlayan eylemde kadın öğrenciler blok blok gezerek arkadaşlarını yürüyüşe davet etti. Yürüyüşlerini yurt kapısı önünde sonlandıran yüzlerce kadın öğrenci “KYK düzenlemeleri iptal edilsin” yazılı pankart açarak “Yeriz içeriz sana ne”, “Müşteri değil öğrenciyiz” ve “Harem selamlık istemeyiz” sloganlarını attı. Burada yapılan açıklama ile talepler yerine getirilene kadar her akşam sekizde eylem yapılacağı belirtildi. Eyleme yurt kapısına gelen bir çok Ege Üniversitesi öğrencisi de destek verdi.  (İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

En güzel paket açılmamış olandır

SONRAKİ HABER

Öğrenciler kimlik kartı davasını kazandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa