04 Ekim 2013 08:29

En güzel paket açılmamış olandır

Başbakan Erdoğan’ın açıkladığı demokrasi pakedine üniversiteli gençler de temkinli yaklaşıyor. İstanbul Üniversitesi (İÜ) öğrencilerine pakete ilişkin görüşlerini sorduk.

En güzel paket açılmamış olandır
Paylaş

Ömer Sayın / Özgür Saraç / Mert Demir

Başbakan Erdoğan’ın açıkladığı demokrasi pakedine üniversiteli gençler de temkinli yaklaşıyor. İstanbul Üniversitesi (İÜ) öğrencilerine pakete ilişkin görüşlerini sorduk. Protohistorya Bölümü 1. Sınıf Öğrencisi Anıl Köksal, paketin “karmakarışık” olduğunu düşünüyor. Köksal’a göre Erdoğan’ın niyeti Atatürk’ü unutturmak ve kendi diktatörlüğünü kurmak. Özel okullarda Kürtçe eğitimini ve kamu kurumlarında türban serbestisini ise olumlu buluyor. “Paketi bütün olarak ele aldığımızda gerçek bir demokrasiden bahsedilemez. Böyle düzenlemeler yapılırken halkın da görüşü alınmalı” diyor Köksal ve sözlerini Muharrem İnce’nin sözleriyle bitiriyor: “Şüpheli bir paket, polise teslim etmek lazım” Fırat Yeşilbey, Tarih Bölümü son sınıf öğrencisi. Başörtüsü yasağının kaldırılması nedeniyle paketi iyi bulduğunu söylüyor. Fırat, Arap kökenli. ‘Andımız’ın kaldırılmasından da memnun. “Yıllaca Andımız’ı okutturdular da Türk mü olduk?​” diye soruyor. Seçim barajının düşürülmesinin çok fazla kavgaya sebep olacağını ifade ediyor. Anadilde eğitimin ise kimse tarafından istenmediğini iddia ediyor. Antropoloji Bölümü 1. sınıf öğrencisi Aslı Nevruz’un devletten beklentisi yok. Paketlerle sonuç alınamayacağını, gerçek bir demokrasi için halkın harekete geçmesi gerektiğini ifade etti.

‘DEMOKRASİYİ UCUNDAN GÖSTERMEK’

Deniz Önen, Sosyoloji Bölümü son sınıf öğrencisi. Paketi, “seçim çalışması” olarak değerlendiriyor. İçinde kadınların, öğrencilerin, LGBT bireylerin yer almadığını söylüyor. Seçim barajı düşmedikten sonra seçim yardımı yapılmasını: “Demokrasiyi ucundan göstermek” olarak niteliyor. Hükümetin üniversitelilerden oy alamayacağını düşündüğü için üniversitelere dair bir şey söylemediği tespitinde bulunuyor. Zor koşullarda geçimini sağlayan insanlara, özel okulda Kürtçe eğitim alma tavsiyesinde bulunulmasına pervasızlık diyor. Son sözleri: “Demokrasi paket olarak sunulmamalı.” şeklinde oluyor. Tarih Bölümü 1. sınıf öğrencisi Üsame Bayraktar, paketin eksik olduğu, Alevilere ve Kürtlere yeterli hak tanınmadığı fikrinde. Bayraktar üniversiteye polisin girmesini de destekliyor.   Konuştuğumuz öğrencilerin görüşleri böyle. Bu haberi yapanlar olarak biz de İstanbul Üniversitesi öğrencisiyiz, pakete ilişkin kendi sözümüzü de Nazım’dan esinlenerek söyleyelim: “En güzel demokrasi paketi henüz açılmamış olanıdır”


UCUNDAN AZICIK DEMOKRASİ OLMAZ

İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi öğrencileri de demokrasi paketini eleştiriyor. Örneğin, “Ucundan azıcık diye bir paket olmaz” diyen Gözde Baştan. Baştan şöyle devam ediyor: “Ya demokrasi tamamiyle olmalı ya da oy oyunlarına hiç girilmemelidir. Bir taraftan paket güzel bir adım olarak görülmektedir. Ama diğer adımların da atılması gerekmektedir. Başörtüsü açılımı yeterli değil. Hala başörtüsünün yasak olduğu yerler mevcut. Adımlar atılırken her kesimin değerleri dikkate alınarak davranılmalıdır. Alevi kardeşlerimizinde birer kültürü olduğu unutulmamalıdır. Onların istekleri ve haklı taleplerine kayıtsız kalınamaz” Hüseyin Çekiç, bir iletişim öğrencisi olarak medyanın tutumunu değerlendiriyor, “Gazete manşetlerini incelediğimizde birkaç gazete dışında tamamı paketi çok fazla süsleyerek halka sunuyor. Bana göre paket, halkın en küçük birimlerinin dahi görüşlerine başvurularak hazırlanmalıydı. Yalnızca bir kişinin kendi görüşleri doğrultusunda hareket etmesi demokrasiyi zedelemektedir” diyor. Kerem Mümtaz Çankaya ise paketin eksikliklerine dikkat çekiyor: “Olması gerekenler yapılmaya çalışılmıştır. Bu pakette yanlışlar ve eksikliklerde vardır. Mesela eğitimle ilgili eksiklikler çoktu. Anadilde eğitimin sadece özel okullarda olması büyük bir haksızlıktır. Bu pakette daha adil ve eşit, daha demokratik taleplerin dikkate alınması gerekmekteydi.” (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Rektör ‘barış’tan rahatsız oldu

SONRAKİ HABER

Egeli misin vay vay!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...