02 Ekim 2013 14:30

Akilsiz paket

Akil İnsanlar İç Anadolu Bölge Komisyonu üyesi Celalettin Can, yedi bölgede halkla görüşülerek hazırlanan komisyon raporlarındaki taleplerin, demokratikleşme paketinde yer almadığını söyledi. Çözüm sürecinin toplumsallaşması için kurulan ve farklı kesimlerden 63 ismin oluşturduğu Akil İnsanlar Heyeti, 4 Nisan

Akilsiz paket
Paylaş
Eda Yıldırım / Metin Akarsu

ORTAK RAPOR HAZIRLANMADI

Çağrıcılar adına açıklama yapan Celalettin Can ve Zübeyde Teker, yedi bölge raporunda yer alan talepler ışığında demokratikleşme paketini değerlendirdi. Başbakan Erdoğan’ın kendilerine, “bölge raporlarından ortak bir rapor hazırlanacağını, bu ortak raporun yol haritası olacağını” söylediğini aktaran Celalettin Can, ancak ortak bir rapor hazırlanmadığı gibi, açıklanan demokratikleşme paketinin de beklentileri kaşılamadığını söyledi. Can, raporlarda yer alan seçim barajının kaldırılması, anadilde eğitim, Terörle Mücadele Kanunu’nun kaldırılması, düşünce ve ifade özgürlüğü önündeki engellerin kaldırılması, Kürtlere statü verilmesi, ötekileştirilen tüm kimlik ve kültürlerin haklarının koruma altına alınması, kadınlara yönelik sosyal ve kültürel adımların atılması, Alevilerin inanç ve ibadet özgürlüğünün sağlanması gibi pek çok talebin, demokratikleşme paketinde yer almadığına dikkat çekti. “Akil İnsanlar Heyeti adeta sadece saha çalışması yapmak üzere kurulmuş gibi” diyerek hükümete tepki gösterdi.

HALKA NEDEN GİTTİK?

TUHAD-FED Başkanı Zübeyde Teker de, “Bu rapordaki taleplerden yüzde 1’i bile karşılanmadı. O zaman neden halka gittik?​” diye sordu. Çözüm sürecinden kaygı duymaya başladığını ifade eden Teker, “Kürt halkının talepleri pakette yok. Çekilme durdu. Kürtlerin talepleri karşılanmadan süreç nasıl yürüyecek” dedi. Sürecin sağlıklı şekilde yürütülmesinden herkesin sorumlu olduğunu kaydeden Teker, “Barış ve demokrasi iktidarın iki dudağı arasına bırakılamaz” diye konuştu.


ÜNSAL: CESUR AMA EKSİK

MAZLUMDER Genel Başkanı Ahmet Faruk Ünsal, Başbakan’ın açıkladığı demokratikleşme paketinin cesaretli değişiklikler içermesine karşın, önemli eksiklikler barındırdığını ifade etti. Derneğin internet sayfasında yayımlanan değerlendirmesinde, Başbakan’ın “devamı gelecek” dediği paketlerin eksiklikleri giderecek ve toplumsal beklentiyi karşılayacak şekilde en kısa sürede hazırlanmasını talep etti. Ana dilinde eğitim hakkının resmi okullara da verilmesini talep eden Ünsal, Terörle Mücadele Kanunu’nun (TMK) değiştirilmesi ya da kaldırılması ve başta KCK davası olmak üzere TMK’den yargılanan sanıklara tutuksuz yargılama yolunun açılması gerektiğini belirtti.


‘DEMOKRATİK ADIMLARA DEVAM’

Akil İnsanlar Komisyonu Ege Bölgesi Başkanı Tarhan Erdem, Komisyonun raporları ile Başbakan’ın açıkladığı demokrasi paketini değerlendirdi. Ege Bölgesi olarak hazırladıkları raporda “Atılacak her demokratik adım çözüm sürecine olan desteği artıracaktır” dediklerini belirten Erdem, demokrasi paketi için ise “Dün Başbakan’ın açıkladığı paket bizim raporlarımız ile tamamen uyuşuyor denemez ama uyuşan yerleri de var” dedi. Bu noktada Hükümete söylenecek şeyin “Yola devam. Yapabildiğiniz kadar demokratik adım atın. Bu adımların devamı gelsin” olduğunu ifade etti. Erdem pakette açıklananların muhaliflerin itirazları karşısında ileri bir noktada durduğunu söyledi.


RAPORDA OLUP PAKETTE YER ALMAYAN TALEPLER

Yedi bölge komisyonunun hazırladığı raporlarda kesişen ancak  pakete yansımayan talepler  şöyle: Basın, ifade, düşünce ve toplantı özgürlüğü genişletilmeli. Demokratik, çoğulcululuğu esas alan sivil bir anayasa hazırlanmalı. Seçim barajı düşürülmeli ya da kaldırılmalı Boşaltılan köyle geri dönüş teşvik edilmeli. Cezaevlerinde hasta tutuklularla ilgili düzenleme yapılmalı Cem evlerine ibadethane statüsü verilmeli Etnik, mezhebi ayrımcılıklara ve asimilasyon politikalarına son verilmeli. Anadilde eğitim anayasal güvenceye alınmalı. Siyasi partiler kanunu değiştirilmeli. Terörle Mücadele Kanunu kaldırılmalı. Üniversiteler demokratikleştirilmeli Kürtlerin kültürel kimlik hakları güvenceye alınmalı Koruculuk sistemi kaldırılmalı Yargı reformu yapılmalı ve yargı ideolojik unsurlardan arındırılmalı Dersim ve  Roboski katliamları kınanmalı Acilen Doğu ve Güney Anadolu Bölgesine yatırım yapılmalı ve işsizlik önlenmeli


KÜRTLERİN TALEPLERİ DE YER ALMIYOR

“Demokratikleşme Paketi”nde yedi bölgenin ortak taleplerinin yanı sıra,  Doğu ve Güney Doğu Anadolu komisyon raporlarına yansıyan; “Genel siyasi affın çıkartılması, tüm KCK tutuklularının ve Öcalan’ın serbest bırakılması, Kürtlere statü tanınması, ortak vatan ya da ortak devlet tanımlarının olması, yerel yönetimlerin güçlenmesi, valilerin seçimle iş başına gelmesi, Anaokulundan üniversiteye kadar Kürtçe eğitimin yapılması, “Ne mutlu Türküm diyene” ve benzeri yazıların kaldırılması, askeri amaçlı yapılan baraj ve kalekol yapımının durdurulması” gibi  talepler de yer almıyor. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Babamın mezarını istiyorum

SONRAKİ HABER

Adana'da silahlı saldırı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...