30 Mayıs 2011 08:50

Bilime özgürlük insana saygı

Kocaeli Üniversitesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu’nun Dilovası’nda yaptığı araştırmanın sonuçlarını kamuoyuna açıklamasının ardından hakkında açılan dava ve soruşturmaya tepki gösteren bilim insanları, sendikacılar ve aydınlar Dilovası’nda buluştu. Eğitim-Sen Üniversite Şubeleri

Paylaş

“HAKİKATİ ARIYOR”

Yürüyüş sonrası basına açıklama yapan Türk Cerrahi Derneği Başkanı Prof. Dr. Cem Terzi, Hamzaoğlu’nun Dilovası’ndaki ölüm nedenleri üzerine yaptığı araştırma sonuçlarının, parayı insan sağlığının önünde tutanları rahatsız ettiğini belirterek “Akademisyen ne yapar? Gerçeğin peşinde koşar. Hakikati arar. Bilimsel bilgi üretir. Ancak, yaptığı her ne ise, her ne kadar incelmiş bir ilgiden türemiş olursa olsun, sonuçta toplumun yararına kullanılabilecek sonuçlar yaratmak zorundadır. Üniversite özerkliğinin meşruiyetini sağlayan budur. Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu tam da bunu yapıyor. Ekonomik ve siyasi otoriteden, egemenlerden özerk olması gereken bir üniversitede, akademik özgürlüğünü kullanarak hakikati arıyor, ürettiği bilimsel bilgiyi toplumu korumak için kullanıyor. Ama Hamzaoğlu ve arkadaşlarının ürettikleri bilginin kamuoyuna mal olması ekonomik ve siyasi çıkar çevrelerinin işine gelmiyor. Bilim insanlarını düşüncelerini ifade ettikleri ya da eylemleri için cezalandırma çabaları hep süregelmiştir” diye konuştu.

“DİLOVASI HALKI CANIMIZDIR”

Terzi, üniversitede kar ideolojisi ile toplumsal yarar ideolojisinin, sermaye egemenliği ile özgürlük ve eşitlik idealinin çarpıştığını ifade etti. Terzi sözlerini şöyle sürdürdü: “Bir tarafta siyasi ve ekonomik çıkarları insan sağlığının üzerinde tutanlar var, diğer tarafta toplum sağlığı, onurlu bilim insanları ve Onur Hamzaoğlu var. Bizim tarafımız belli. Dilovası halkı canımızdır. Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu onurumuzdur. Onur Hamzaoğlu’nun kılına bile dokundurtmayız. Tarihin en eski mücadelesinde yeniden yerimizi alıyoruz. Analarımızın sütüne, bebeklerimizin kakasına sahip çıkıyoruz.”

YENİ OSB’LER

Eğitim-Sen Kocaeli Şube Başkanı Veysel Kaplan Dilovası’nda yaşananlara rağmen Kocaeli’ne yeni Organize Sanayi bölgelerin planlamasını eleştirdi. Kaplan Kocaeli’nin plansız, insan ve çevre sağlığını tehdit eden sanayileşme politikaları ile daha da yaşanmaz bir kent haline getirildiğini belirterek “Dilovası’nda artan kanser vakalarına rağmen termik santral yapılmak istenmesi, 3. Köprü ve yeni organize sanayi bölgeleri ile verimli toprakların yapılaşmaya açılarak köylülerin topraksız bırakılması, ağır sanayi tesislerinin hemen kentin yanı başında yapılmak istenmesi, cephaneliğin peşkeş çekilmesi kentimizde çevre ve halk sağlığı problemlerinin artması anlamını taşımaktadır” diye konuştu.

Kaplan daha sonra şunları söyledi: “Dilovası’nda halkın yaşam alanları ile iç içe geçmiş bulunan Organize Sanayi Bölgesinden kaynaklanan ciddi sağlık sorunlarının yaşandığı bir gerçek. Buna rağmen, Kocaeli’nde yeni Organize Sanayi Bölgeleri kurmayı planlayanların, Onur Hamzaoğlu’nun araştırmalarından ve bulgularını kamuoyu ile paylaşmalarından rahatsızlık duymaları da bir başka gerçek. Halkın sağlığını doğrudan etkileyen bilimsel bir araştırmanın sonuçlarının paylaşılmasının da halkta değil tam da bu nedenlerle bu çevrelerde ‘panik yarattığı’ ise açıktır.”

“ONUR HOCALARA İHTİYACIMIZ VAR”

KESK Genel başkanı Döndü Taka Çınar da Dilovası’na girerken ağır ve insanı boğan bir hava soluduğunu belirterek “şimdi bu kente yaşayanların sağlığını düşünmek, anne ve babaların geleceğini düşünmek suçsa bu suçu işleyecek daha çok Onur hocalara ihtiyacımız olacak” diye konuştu. (Kocaeli/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Engellilere artık daha fazla ‘engel’ olmayın!

SONRAKİ HABER

‘İspanya bak, İstanbul da ayakta!’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...