01 Ekim 2013 15:18

Halk, sağlığı için Manchester’a akın etti

İngiltere’de koalisyon hükümeti iktidara geldiği günden itibaren, sağlık ve eğitim alanında kesintilere devam ediyor. Kesintiler devam ederken, koalisyon hükümetine karşı tepkiler hem kitleselleşiyor hem de sertleşiyor. Hükümetin sağlık alanında yaptığı kesintiler İngiltere’de büyük eylemlere neden oldu. Bu sene Muhafazak

Halk, sağlığı için Manchester’a akın etti
Paylaş
Arif Bektaş

İngiltere’de kemer sıkma politikalarının başında sağlık geliyor. Ulusal Sağlık Sistemi (NHS), hâlâ dünyada sayılı sağlık hizmetleri arasında yer alırken, hükümet bazı hastane ve sağlık ocaklarına ödenek ayırmayarak, sağlık alanında özelleştirmenin önünü açıyor. Hükümetin bu alanda attığı birçok adım gerek Londra’da gerekse başka birçok mahkemede geri çevrilmesine rağmen hükümet bu yönde adım atmaya devam ediyor.

KESİNTİLERE HER KESİMDEN TEPKİ VAR

Bugün sabahın erken saatlerinden itibaren ülkenin dört bir köşesinden Manchester’a akın eden 75 bin kişi, Manchester sokaklarında hükümete tepkilerini gösterdi. Onlarca sendikanın yanı sıra, ülkedeki tek konfederasyon olan Sendikalar Birliğinin (TUC) de destek verdiği gösteride, sağlık çalışanlarının üye olduğu UNISON sendikasının yoğun katılımı dikkat çekti. Yine kamu alanında örgütlü olan UNITE Sendikası da yoğun katılım sağlamıştı. Geçtiğimiz hafta, kesintilere karşı bir günlük grev gerçekleştiren İtfaiyeciler Sendikası (FBU), Demiryolu İşçileri Sendikası (RMT) ve Öğretmenler Sendikası (NUT) da eyleme güçlü katılan sendikalardı.

TUC: CAMERON BİR YALANCI

Manchester’ın güneyinde bulunan Whitworth Park’ta toplanan kalabalığa konuşan TUC Genel Sekreteri Frances O’Grady, Cameron’un sözünde durmayan bir yalancı olduğunu belirterek, NHS’nin özelleştirmesine izin vermeyeceklerini söyledi. UNISON Genel Sekreteri Dave Prentis de, “Bugün hükümete açık bir mesaj verdik. NHS’yi satmanıza izin vermeyeceğiz” diyerek mücadele çağrısı yaptı.

'BİR ŞEY YAPMAZSAK KAYBETMEMİZ KESİN'

Ülke çapında onlarca itfaiye istasyonunu kapatmaya çalışan hükümete karşı geçtiğimiz hafta bir günlük grev gerçekleştiren FBU adına konuşan Genel Sekreter Mat Wrack, mücadele etmekten başka bir şanslarının olmadığını, aksi takdirde bütün servislerin ve hizmetlerin halkın elinden alınacağını söyledi. Wrack, “Bir günlük grev gerçekleştirdik. Grevle başarını olabileceğimize emin değilim. Ama şuna yüzde yüz eminim; bir şey yapmazsak kaybetmemiz kesin” dedi ve mücadele çağrısı yaptı.


ÖĞRETMENLER GREVE ÇIKTI

İngiltere’nin iki büyük öğretmen sendikası; mezarda emeklilik yasasına karşı ve adil ücret için bugün greve gitti. Öğretmenlerin grevi yarın da devam edecek. Eğitim Bakanı Michael Gove, greve giden öğretmenlerin taleplerini görmezden gelerek “Eyleme giden öğretmenleri tereddütsüz kınıyorum” açıklamasında bulundu. (Londra/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Norveç’te yeni hükümet açıklandı

SONRAKİ HABER

Sürpriz tanıktan NSU davasında kritik ifade

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa