30 Eylül 2013 22:21

‘Biber gazı ölümcüldür’

TOMA’nın sıktığı suyla ıslanan gömleğin analizinden tehlikeli kimyasallar çıktı.  Adana’da Ahmet Atakan için 8 Eylül günü Adana Atatürk Parkı’ndan başlayan yürüyüşe polisin TOMA ile saldırması sonucu birçok kişi vücudunda kızarıklıklar, nefes alamama, titreme nöbetleri gibi şikayetle

‘Biber gazı ölümcüldür’
Paylaş
Volkan Pekal

Ümit Özgümüş, o gün sıkılan suyun incelenmesi için üzerindeki gömleğini dilekçeyle Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesine gönderdi. Gömlekte tespit edilen ve Adli Tıp Bölümü’nün hazırladığı raporda geçen “dihydrocapsaicin” ve “oleoresin capsium” maddelerini Adana Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Hilal’e sorduk. Hilal bu maddelerin biber gazında kullanılan maddeler olduğunu aktardı.   
FBI’ya bağlı “Ateşli Silahları Eğitim Ünitesi”nin biber gazının etkilerini araştırdığı, 59 gönüllüye yüzde 1 ve yüzde 5 oranında biber gazı sıkılması sonucunda oluşan belirtilerden bahseden Hilal, gözlerde yaşarma, yanma, burun, boğaz yanması, öksürük krizi, nefes darlığı, solunumun geçici olarak durmasına neden olan apne nöbetleri gibi belirtilerin gözlendiğini dile getirdi.
Biber gazına maruz kalanlarda oluşan etkinin kişiden kişiye değiştiğini söyleyen Hilal, biber gazına uzun süre ve yüksek yoğunlukta maruz kalanlarda ise daha şiddetli şikayetlere, Metin Lokumcu olayında olduğu gibi ölümlere bile neden olabileceğinin bilindiğini vurguladı. Ayrıca yapılan hayvan deneylerinde göz yaşartıcı gazların dakikada 25 bin-150 bin mg/m3 solunması sağlıklı yetişkinlerin yüzde 50’sinde ölüme neden olduğunun bilindiğini dile getiren Hilal, “Biber gazı kullanımında, akut üst solunum yolu anjioödemi, alerjiyi uyarması potansiyeli nedeniyle hayatı tehdit edici bir reaksiyon olduğu, bradikardi, hipotansiyon, solunum yetmezliği nedeniyle ani ölüm vakaları bildirilmektedir” dedi. (Adana/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Bizi iyi ki çağırmamış(!)

SONRAKİ HABER

Tehditle ifadeye suç duyurusu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...