30 Eylül 2013 21:57

Altın Şafak operasyonunun ardında neler var?

Yunan polisi Nazi Örgütü olarak bilinen Hırisi Avgi’ye (Altın Şafak) yönelik yaptığı operasyonda içlerinde genel başkanın ve 4 milletvekiliyle 14 üst düzey parti yöneticisinin bulunduğu 19 kişiyi gözaltına aldı.GÖÇMEN DÜŞMANLIĞI POLİTİKASIYunanistan’da 1974 yılında yapılan darbe sonrası yı

Altın Şafak operasyonunun ardında neler var?
Paylaş
Seyit Aldoğan

GÖÇMEN DÜŞMANLIĞI POLİTİKASI

Yunanistan’da 1974 yılında yapılan darbe sonrası yıllarda ordu içinde yürüttüğü faşist çalışmalar nedeniyle ordudan atılan Nikos Mihaliolakas tarafından kurulan Altın Şafak Partisi on yıllardan beridir varlığını sürdürüyor.  Örgüt ülkede göçmen düşmanlığını kışkırtarak ve krizden kaynaklanan sorunlar üzerinden sistem karşıtı bir görünümle ortaya çıkarak ciddi bir kitle tabanı oluşturmayı başardı.

PARTİNİN DİĞER FAALİYETİ HARAÇ

Bir buçuk yıl içinde birçok faili meçhul ölüm ve  yaralanmayla devam eden olaylarda en son sevilen bir müzisyenin katledilmesiyle halktan ciddi tepkiler geldi. Savcılar ve polis 5 gün gibi kısa bir süre içinde Altın Şafak’ın bir suç örgütü olduğunu ortaya koyan kanıtları bir bir servis etmeye başladı. Emniyet ve Kamu Düzeni Bakanlığından yapılan açıklamalarda Altın Şafak’ın 400’ün üzerinde olayın faili olduğu ve askeri bir tarza örgütlendiği, kara para aklama, haraç toplama, yasa dışı yollarla gelir sağlama gibi faaliyetler yürüttükleri vurgulandı.
Ama partinin tüm bu faaliyetleri yeni kanıtlanmış, yeni keşfedilmiş gibi duyuruldu. Özellikle polis ve askerler içindeki faaliyetleri ortada olmasına rağmen yetkililer ‘araştırıyoruz’ açıklaması ile yetiniyorlardı. Hükümet ve yetkililer Altın Şafak’ın meclise girmiş yasal bir parti olduğunu söylüyor ve hatta Yeni Demokrasi Partisinin birçok ileri geleni bu parti ile seçim ittifakını savunuyordu. Daha iki ay öncesine kadar ittifak senaryoları tartışılıyordu. Altın Şafak ise iktidarı hedeflediklerini açıklıyor ve kendileri dışında her kesimi ‘hain’ olarak suçlamaya devam ediyordu.

ANTİFAŞİST KOMİTELER KURULDU

Kuşkusuz antifaşist bir cephe görünümü kazanan geniş tepkilerin ortaya çıkması oldukça önemli ve bu yöndeki çalışmaların devam edeceği görülüyor. Yunanlı işçi ve emekçiler, aydın kesimler, gençler, Nazilere karşı oluşturulan cepheyi genişletmek için değişik alanlarda antifaşist mücadele komiteleri kurdu. Kısacası Altın Şafak’a karşı ciddi bir tepki örgütlendi ve bu yöndeki örgütlenme çabaları devam ediyor.   

HÜKÜMETİN ALTIN ŞAFAK OYUNU

Ancak hükümeti oluşturan koalisyon partileri açıkça,  Altın Şafak’a operasyonlardan ve sonrasında oluşacak durumdan çıkar sağlamanın hesaplarını yapıyor. Kamuoyu yoklamaları hükümetin Altın Şafak’ın üstüne gitmesi nedeniyle koalisyonun güçlü ortağı yeni demokrasinin oylarını yüzde 2 oranında artırarak ana muhalefet partisinin önüne geçtiğini gösteriyor.   Bu durum hükümet partilerinin Altın Şafak’a karşı daha radikal tutum alacaklarını ve erken seçim tartışmalarının gündeme oturacağını da gösteriyor. Nazilere karşı yapılan operasyonlar sırasında Yeni Demokrasi Partisi ve hükümet ortağı PASOK Partisinin ileri gelenlerinin başlattığı ‘Aşırı uçlar sadece Altın Şafak’la sınırlı değil” açıklamaları sol hareketlere karşı, işçi emekçilere ve sendikal harekete karşı bir saldırının başlayacağını gösteriyor. Mücadele eden her kesimi “aşırı uçlar” içinde gören bir politikanın işçi emekçi hareketine yöneleceği açık.


IRKÇI POLİTİKA, IRKÇI PROPOGANDA

Mecliste bulunan diğer partileri ‘hain’ ve ‘vatan düşmanı’ ilan eden Altın Şafak’a verilen oyların ciddi bir bölümü sermaye politikalarına yönelik olarak oluşan tepkilerin bir sonucuydu. Hızla işsiz gençler, yoksul insanlar ve gericiler içinde örgütlenen Altın Şafak, göçmenlere yönelik bazıları ölümle sonuçlanan saldırılarına hız verdi. Birçok şehrin merkezi meydanlarında yardım paketleri dağıttı ve göçmen işçi çalıştıran işverenleri tehdit ederek Yunanlıların çalıştırılmasını dayattı. Kreşlerin yabancı çocuklara kapatılmasını, tüm yabancıların ülkeden sürülmesini gündeme taşıdı. Göçmenlerin bulunduğu yerleşim birimlerinde operasyonlar yaparak ve sözde asayişi sağlayan önlemler alarak sisteme alternatif olduklarını yaymaya çalışan örgüt son zamanlarda Yunanistan’da bulunan devrimci, solcu örgütlere ve antifaşistlere karşı saldırılarını artırdı ve ülke genelinde ‘hücum kıtaları’ oluşturduklarını kamuoyuna duyurdu. Son saldırıların birçoğunu askeri elbiseler giyerek düzenlediler. (Atina/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Bir kadının şenlik günlüğü

SONRAKİ HABER

AKSA direnişi kadınlarla daha güçlü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...