23 Şubat 2011 21:31

Mülteciler ölüme terk edildi

Yeni bir yaşam umuduyla ülkelerindeki kaostan kaçan Miyambar, Burma ve Somali uyruklu 30 yaşlarında 4 göçmen, ayaklarında yoğun kar yanığı bulunmasına ve “Ayakları kesilebilir” teşhisine rağmen Bağcılar Eğitim Araştırma Hastanesinde 3 gün boyunca tedavi edilmeden morgda bekletildi. İHD’nin devreye girmesi ve konunun basına yansı

Mülteciler ölüme terk edildi
Paylaş
Evrim Kepenek / Mütha Çetin

3 GÜN MORG YANI ODADA BEKLEDİLER

Kendi imkanlarıyla İstanbul’a gelen göçmenler Aksaray’da polis tarafından yakalandı ve Bağcılar Polis Karakoluna gönderildi. Yürümekte zorluk çeken mülteciler saatlerce Aksaray Emniyet Müdürlüğü ve Bağcılar Emniyet Müdürlüğü arasında gidip geldi. En sonunda polisler 4 mülteciyi 20 Şubat Pazar günü Bağcılar Eğitim Araştırma Hastanesine sevk etti. Ancak Hastane Başhekimi tedavi etmeyi kabul etmedi ve mültecileri hastane morgunun yanında bulunan boş ve yataksız bir odaya terk etti.

POLİS BİLE, İHD’YE BAŞVURDU

Doktorların “El ve ayakları kesilebilir acil tedavi edilmesi gerekir” teşhisine rağmen göçmenler 3 gün boyunca tedavi edilmedi adeta morgda ölüme terk edildi. Başhekim ve polisler arasında mültecilerin kalacağı yer konusunda ise uzun süren tartışmalar yaşandı. Hastanenin ‘Alın bunları’ telkinlerinin ardından ise polisler hiç adetleri olmadığı halde İHD İstanbul Şubesine başvurdu.

BAŞHEKİM: YERİMİZ YOK, ALIN GİDİN

Başvuru üzerine İHD’li yetkililer Hastane Başhekimi Ahmet Yaser Müslümanoğlu ile görüştü. Görüşmede Başhekim Müslümanoğlu ise insanlığı hayrete düşüren cümleler kurdu. Başhekim, “Bunların tedavisi uzun sürer, yatırmamız lazım biz bunu yapmayacağız” dedi. Müslümanoğlu’nun ayrıca acil tedavi olmazsa bazı organlarını kaybetme tehlikesi bulunan göçmenlerle ilgili İHD’li yetkililere, “Yerimiz yok, dernek olarak siz alıp bir otelde barındırırsanız size müteşekkir kalırım” şeklinde ilginç bir teklifte bulundu.

İHD: DERHAL TEDAVİ EDİLMELİ

Başhekimin tavrının insan haklarına aykırı olduğunu belirten İHD İstanbul Şube Yöneticilerinden Gönül Sonbahar, polisin de göçmenleri teslim almak istemediğini belirtti. Sonbahar, “Yaşama hakkı ve tedavi hakkı her insanın temel ve doğal hakkı olup, uyruğu veya cinsiyeti fark etmeksizin derhal tedavilerinin yapılması gerektiğini bu konuda basının ve kamuoyunun duyarlılık göstermesini talep ediyoruz” dedi. Olaydan haber alır almaz Aksaray Karakolu ile görüştükten sonra mültecilerin gönderildiği Bağcılar Devlet Hastanesi Başhekimi Müslümanoğlu’nu aradığını anlatan Gönül başhekimin tavrı karşısında çok şaşırdığını söyledi. Başhekimin, “karakol polisinden bile daha önemsemez bir tavırla pişkince alın bunları bir otele götürün size müteşekkir kalırım” dediğini anlatan Gönül, “Bu insanların elleri ayakları kesilecek, siz Hipokrat yemini etmiş birisiniz nasıl böyle konuşabiliyorsunuz?​” diye sordu.  

BASINA YANSIDI HASTANE YATAK VERDİ

Olayın basına yansıması ve İHD’nin girişimleri sonucu 4 kaçak göçmenin tedavisinin yapılacağı hastane yetkilileri tarafından İHD’ye bildirildi. Ancak morg yanındaki boş odadan alınmayan mültecilere sadece birer yer yatağı vermekle yetinen hastanenin, ayakları kesilme ihtimali olan göçmenleri tedavi edip etmeyeceği henüz netlik kazanmadı.(İstanbul/DİHA)


SINIRDA ÖLÜM HER YIL ARTIYOR

Sadece Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliğinin verilerine göre yılda binlerce insan savaş, yoksulluk ve açlık nedeniyle ülkelerini terk ediyor. Yılda 1 milyonu aşkın insanın göç ettiği belirtilen verilere göre; evlerinden kaçmaya zorlanan bu insanların toplam sayısı mülteci ya da iç göç olarak yaklaşık 50 milyon. Her yıl yüzlerce insan ise kayıt dışı bir şekilde sınırlarda yaşamını yitiriyor.

ÖNCEKİ HABER

Darbecileri korumayın

SONRAKİ HABER

Jandarmanın kaçak kazı yaptığı yerde kemik çıktı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa