30 Eylül 2013 19:22

Türk: Paketin içi bomboş

"Demokratikleşme paketi"ni değerlendiren DTK Eş Başkanı Ahmet Türk, paketin toplumsal barış ve uzlaşı anlayışından uzak olduğuna dikkat çekerek, "küçük şeyler var onlar da mücadelemizle meşrulaştırdığımız şeylerdir. Bir kabağa baktığınızda çok büyük gözüküyor ama ikiye böldüğ&u

Türk: Paketin içi bomboş
Paylaş

Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eş Başkanı Ahmet Türk, Mardin'in Derik ilçesi Gündoğdu köyünde 27 Eylül'de yaşamını yitiren ağabeyi Tomir Türk için açılan taziyede, Başbakan Erdoğan tarafından açıklanan "demokratikleşme paketini" değerlendirdi. Paketin Kürt halkının beklentilerini karşılayacak bir anlayıştan, bir yaklaşımdan çok uzak olduğunu gördüklerini söyleyen Türk, "Küçük şeyler var, zaten bunlar toplumun vicdanında meşru olan şeylerdir. Mesela Kürt alfabesindeki 3 harfin ilave edilmiş olması zaten bu mücadelemizle meşrulaştırdığımız bir şey. Yine köy isimlerinin serbest bırakılması, bugün zaten Kürtlerin kendi köyleri ve kendi yaşadıkları yerde eski isimleri kullandığını biliyoruz. Yine anadilde eğitimin önü açılmıyor, sadece özel okullarda bir eğitimin yapılması konusunda bir şey var, zaten geçmişte de bu tür imkanlar vardı. Kısacası toplumsal beklentiyi karşılayacak ve toplumu rahatlatacak bir paket olmaktan uzaktır" dedi.

'BU BİR YENİLİK DEĞİLDİR'

Türk, binlerce Kürt siyasetçisinin düşüncelerinden dolayı tutuklu bulunduğuna dikkat çekerek, şunları söyledi: "Kendilerini ifade ettikleri için bugün binlerce insanımız içeride, bunların dışarıya çıkması veya o fikir inanç özgürlüğü sağlanması konusunda bir yenilik yok. Hala o insanlarımız, o düşüncelerinden dolayı kimliğini savunduğu için, inkar politikasına karşı çıktığı için, düşüncelerini dile getiren insanlar bugün yine yargılanmaya devam edecek. Bu bir yenilik değildir. Bu bir açılım değildir. Bu gerçekten toplumsal barışı ve uzlaşıyı sağlayacak bir anlayıştan uzak olan bir pakettir. Elbette ki, biz doğru şeyleri her zaman desteklemeye hazırız. Gerçekten toplumsal uzlaşıyı sağlayacak, barışı sağlayacak projelerin yanında olduğumuzu her zaman ifade ettik. Ancak bugün bu beklentiler adeta boşa çıkmıştır."

'KABAĞA BAKTIĞINIZ ZAMAN...'

Paketin boş olduğunu dile getiren Türk, "İzin verirseniz bu paketi bir şeye benzetmek istiyorum. Bir kabağa baktığınız zaman çok büyük gözüküyor, görkemli görünüyor ama kabağı ikiye böldüğünüz zaman bakıyorsunuz içi bomboş, bu paketin de içi bomboştur. Umut ediyoruz ki, bu anlayıştan vazgeçerler. Bu paket eksik bir pakettir, doğru bir paket değildir. Kucaklayıcı bir paket değildir. Zihinsel olarak bir değişim, dönüşüme ihtiyaç vardır. Kürtlere bakışın değişmesi lazım. Bugün Kürtlerin iradesi ile ortak gönüllü bir birlikteliği korumanın yolunu, önünü açmaları gerekiyor. Kürtlerin iradesiyle Türk ve Kürt halkının kardeşliğini sağlayalım, barışını sağlayalım. Ortadoğu'ya baktığımızda Türk'ün Kürt'e, Kürt'ün Türk'e ihtiyacı var. Umut ediyorum ki; bugün Türkiye'de demokrasiyi savunanlar demokratik bir Türkiye'yi isteyen herkes bu pakete karşı düşüncelerini ortaya koyar, bu paketin yetersizliği konusunda gerçekten tavrını geliştirir" dedi.

Türk, okullarda okutulan "Andımız"ın kaldırılmasını da doğru bir karar olarak değerlendirdi, "Altı yaşındaki çocuklarımızın beynini yıkayan bir mantık, ırkçı bir söylem. Buna zaten herkes karşı çıkıyor. Elbette ki onun değişmesi gerekiyordu" dedi. (Mardin/DİHA)

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...